

Ruotsidemokraattien kannatus kasvaa maahanmuuttajien joukossa
Monet maahanmuuttajat – erityisesti Euroopasta tulleet – jakavat ruotsidemokraattien arvomaailman. Yhdistävä tekijä on maahanmuuttokriittisyys.
– Voidaan sanoa, että tärkein syy ruotsidemokraattien kannatuksen kasvuun on maahanmuuton rajoittaminen. Perusteluita tälle on sitten useampiakin, sanoo ruotsidemokraattien äänestyskäyttäytymistä tutkinut valtiotieteen dosentti Anders Sannerstedt Lundin yliopistosta.
– Erityisen vahvaa ruotsidemokraattien kannatus maahanmuuttajien piirissä on Euroopan sisältä Ruotsiin muuttaneiden joukossa. Tässä joukossa taas näkyvät selvästi naapurimaistamme tai Itä-Euroopasta tänne muuttaneet, dosentti tarkentaa Expressen-lehden haastattelussa.
Kristillisiin vähemmistöihin Lähi-Idässä kuuluneet ja siellä kaltoin kohdellut tukevat jossain määrin ruotsidemokraatteja. Toisaalta muslimien joukossa puolueen kannatus on vähäistä. Maahanmuuttokriittisyys maahanmuuttajien joukossa voi toki johtua siitäkin, että lisäväki samoilla asuinalueilla kiristää kilpailua saman tyyppisistä töistä.
Sannerstedt perustelee tutkimustuloksiaan myös sillä, että Suomessa, Tanskassa ja Norjassa on ruotsidemokraattien kaltaisia puolueita ja erityisesti Itä-Euroopasta löytyy jyrkän maahanmuuttokriittisiä mielipiteitä. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että maahanmuutto on yhteiskunnalle kallista ja kestää aikansa, ennen kuin vierasta kulttuurista tullut oppii kielen, maan tavat ja saa töitä.
– Ruotsidemokraattien kannattaja on usein sitä mieltä, että kun hän itse aikoinaan saapui Ruotsiin, mentiin silloin heti töihin ja huhkittiin hiki hatussa, jotta sopeuduttaisiin uuteen yhteiskuntaan. Näin pitäisi tänäkin päivänä toimia, Sannerstedt pohtii tutkimustensa tuloksia.
Ruotsidemokraatit on mielenkiintoisella tavalla suomalaishenkinen puolue. Monella sen aktiiveilla, kansanedustajillakin on suomalainen tausta. Aivan puolueen ytimestäkin löytyy meikäläisiä, esimerkiksi äskettäin SuomiAreenassa vieraillut puoluesihteeri Richard Jomshof on isän puolelta nimeltään Lohikoski.
Lue Perussuomalaisten ja Ruotsidemokraattien tapaamisesta lisää täältä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraatit samaan EU-parlamenttiryhmään perussuomalaisten kanssa – Halla-aho: ”kaikki pohjoismaiset kansallismieliset ovat nyt saman katon alla”

Ruotsidemokraatit hakevat uusia äänestäjiä työläisnaisten ja kunnollisten ulkomaalaistaustaisten parista

Vedonlyöjät Ruotsin vaaleista: ruotsidemokraatit tasoissa demareiden kanssa

SuomiAreenan PS-päätapahtuma – Perussuomalaiset kohtaa Ruotsidemokraatit (live)

Ruotsidemokraatit tukevat perussuomalaisia: Maahanmuuttoa ei nähdä Suomessa vielä ongelmana – ”Tehkää kaikkenne, ettei tilanne mene yhtä pahaksi kuin Ruotsissa”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Jengipomon pidätys Turkissa enteilee huumemarkkinoiden uusjakoa Pohjolassa – valtatyhjiö täytetään tavalla tai toisella
Rikollispomon pidätys Turkissa johtaa valtatyhjiöön Pohjoismaiden ja ennen kaikkea Ruotsin huumekaupassa. Myös kilpailevan jengin johtaja on maanpaossa, joten järjestäytyneen rikollisuuden mannerlaatat ovat liikkeessä. Tyhjiöillä on tapana täyttyä, tavalla tai toisella.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.

Antikainen: Hovioikeus tuomitsi HS-toimittajat maanpetosrikoksesta – mutta kuinka paljon salaisuuksia ehti vuotaa?
Helsingin Sanomien toimittajien teot eivät jättäneet tulkinnanvaraa niiden vakavuuden suhteen, perussuomalaisten kansanedustaja Sanna Antikainen kirjoittaa.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää