Monet maahanmuuttajat – erityisesti Euroopasta tulleet – jakavat ruotsidemokraattien arvomaailman. Yhdistävä tekijä on maahanmuuttokriittisyys.

– Voidaan sanoa, että tärkein syy ruotsidemokraattien kannatuksen kasvuun on maahanmuuton rajoittaminen. Perusteluita tälle on sitten useampiakin, sanoo ruotsidemokraattien äänestyskäyttäytymistä tutkinut valtiotieteen dosentti Anders Sannerstedt Lundin yliopistosta.

– Erityisen vahvaa ruotsidemokraattien kannatus maahanmuuttajien piirissä on Euroopan sisältä Ruotsiin muuttaneiden joukossa. Tässä joukossa taas näkyvät selvästi naapurimaistamme tai Itä-Euroopasta tänne muuttaneet, dosentti tarkentaa Expressen-lehden haastattelussa.

Kristillisiin vähemmistöihin Lähi-Idässä kuuluneet ja siellä kaltoin kohdellut tukevat jossain määrin ruotsidemokraatteja. Toisaalta muslimien joukossa puolueen kannatus on vähäistä. Maahanmuuttokriittisyys maahanmuuttajien joukossa voi toki johtua siitäkin, että lisäväki samoilla asuinalueilla kiristää kilpailua saman tyyppisistä töistä.

Sannerstedt perustelee tutkimustuloksiaan myös sillä, että Suomessa, Tanskassa ja Norjassa on ruotsidemokraattien kaltaisia puolueita ja erityisesti Itä-Euroopasta löytyy jyrkän maahanmuuttokriittisiä mielipiteitä. Yleisesti ollaan sitä mieltä, että maahanmuutto on yhteiskunnalle kallista ja kestää aikansa, ennen kuin vierasta kulttuurista tullut oppii kielen, maan tavat ja saa töitä.

– Ruotsidemokraattien kannattaja on usein sitä mieltä, että kun hän itse aikoinaan saapui Ruotsiin, mentiin silloin heti töihin ja huhkittiin hiki hatussa, jotta sopeuduttaisiin uuteen yhteiskuntaan. Näin pitäisi tänäkin päivänä toimia, Sannerstedt pohtii tutkimustensa tuloksia.

Ruotsidemokraatit on mielenkiintoisella tavalla suomalaishenkinen puolue. Monella sen aktiiveilla, kansanedustajillakin on suomalainen tausta. Aivan puolueen ytimestäkin löytyy meikäläisiä, esimerkiksi äskettäin SuomiAreenassa vieraillut puoluesihteeri Richard Jomshof on isän puolelta nimeltään Lohikoski.

Lue Perussuomalaisten ja Ruotsidemokraattien tapaamisesta lisää täältä.

SUOMEN UUTISET