Puolueiden suosiota kansalaisten keskuudessa mitataan perinteisesti säännöllisin välein toistuvin gallupein. Mutta on olemassa toinenkin tapa: vedonlyöntilistoilla veikkaus Ruotsin vuoden 2018 valtiopäivävaalien menestyjistä käy vilkkaana ja tauotta kaiken aikaa. Syyskuun vaalit ovat vedonlyöjien mielestä kahden kauppa.

Kansainvälisen vedonlyöntifirman sivuilla yleisin veikkauksen kohde on puolue, joka saa suurimman äänimäärän Ruotsin valtiopäivävaaleissa. Listoilla ovat tällä hetkellä valtiopäivillä olevat puolueet. Sosiaalidemokraatit ovat vielä hiuksen hienosti edellä ruotsidemokraatteja, kokoomus on jo selvästi johtokaksikon takana. Toisaalta kokoomus on selvästi kisan nelosta eli keskustapuoluetta edellä.

Toinen suosittu tapa on veikata puolueen äänimäärää jotakin lukuarvoa vastaan – eli saako puolue enemmän tai vähemmän äänistä kuin tietyn prosenttiluvun. Tässä kohden pelaajien mielipiteet menevät hieman ristiin edellisen arvion kanssa. Kokoomus nimittäin olisi tämän hetkisen tilanteen mukaan saamassa hiuksenhienosti yli 21,5 prosenttia äänistä ja ruotsidemokraatit selvästi yli 21,5 prosenttia. Sosiaalidemokraateille ennustetaan juuri ja juuri alle 23,5 prosentin tulosta.

Pelaajien näkemykset ovat johtokolmikon osalta selkeitä ja sen mukaan hallitusneuvotteluista olisi vaalien jälkeen tulossa todella mielenkiintoiset. Selvästi todennäköisimmin hallituksen muodostaisivat vedonlyöjien mielestä allianssipuolueet eli kokoomus, keskusta, liberaalit ja kristillisdemokraatit.

Sitten meneekin mielenkiintoiseksi, sillä seuraavaksi todennäköisimmät vaihtoehdot ovat todella lähellä toisiaan: toiseksi todennäköisin hallituskokoonpano olisi sosiaalidemokraatit, keskusta, liberaalit ja ympäristöpuolue. Edellisen vaihtoehdon kanssa lähes tasoissa on kokoomuksen sekä ruotsidemokraattien muodostama hallitus. Tämä vaihtoehto on jotakin todella uutta Ruotsin politiikassa. Yhtä todennäköinen on tosin kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien hallituskoalitio, vallankumouksellinen vaihtoehto sekin.

Ruotsin politiikan kaksinapaisuus on murtumassa syyskuussa ja vaalien jälkeen todellinen vaihtoehto on vähemmistöhallitus. Hallitus johtaa siinä tapauksessa maata jonkin muun valtiopäiväpuolueen ehdollisella tuella.

SUOMEN UUTISET