Ruotsidemokraatit haluavat uunituoreessa aloitteessaan virkavallalle lisää toimivaltaa ja lisää hakijoita poliisikoulutukseen.

– Haluamme poliisille lisää valtuuksia väkijoukkojentaltuttamiseen. Kyynelkaasun ja vesitykkien käyttäminen pitäisi tällaisissa tilanteissa olla mahdollista, julistaa Adam Marttinen, ruotsidemokraattien oikeuspoliittinen asiantuntija.

Ruotsidemokraattien poliisiohjelma koostuu Ruotsin yleisradioyhtiön mukaan neljästä eri panostusalueesta, joissa keskitytään organisaation, työehtojen, toimivaltuuksien ja työturvallisuuden kehittämiseen.

– Yhteiskunnan kannalta on vaarallista, että yhä harvemmat hakeutuvat poliisikoulutukseen, Adam Marttinen sanoo.

Poliisi voisi soluttautua rikollisjengeihin

Poliisin ammatista saadaan toki kiinnostavampi palkkoja nostamalla. Se ei yksin riitä, tarvitaan myös lisää toimivaltuuksia: valvontakameroiden luvanvaraisuus joutaa romukoppaan, vartalokamerat joka poliisipartiolle aina mukaan ja epäillyn henkilön pidätysaikaa pitäisi voida jatkaa nykyisestä.

– Pitäisi myös selvittää mahdollisuudet siihen, että poliisi voisi tarvittaessa itse soluttautua ja sekaantua rikoksiin, Marttinen pohtii.

Vesitykkien ja kyynelkaasun käyttö saattaa olla tarpeen vaikkapa ongelmalähiöissä, joissa poliisi voi joutua ongelmiin välijoukkojen hallinnassa.

-Poliisin on oltava toimintakykyinen ja vahva kaikkialla, jotta kansalaiset voivat tuntea olonsa turvalliseksi, Marttinen painottaa.

Ruotsidemokraatit haluavat poliisille lisäksi valtuudet pidättää henkilö vuorokaudeksi ilman syytä ja paremmat mahdollisuudet aseistautua myös työajan ulkopuolella.

– Poliisi voi vapaa-ajallaan joutua keskelle vaarallista tilannetta, niin ettei työtehtävissä olevia partioita ole paikalla, perustelee Marttinen.

Väkivallasta poliisia kohtaan seuraisi puolueen ehdotuksen mukaan aina vähintään neljän vuoden vankeustuomio.

Suomen Uutiset