

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson: Pelleilyn on loputtava – haluamme sen mikä meille kuuluu
Valtiopäivävaaleihin on tasan vuosi aikaa ja ruotsidemokraattien puheenjohtaja on varma voitosta.
Jimmie Åkesson nimeää Aftonbladet-lehden haastattelussa puolueen päävastustajaksi sosiaalidemokraatit ja mieluisimmaksi kumppaniksi kokoomuksen sekä kristillisdemokraatit.
Jos puolue kuitenkin jätetään ulos porvariallianssin yhteistyöstä, se on valmis kaatamaan mahdollisen hallituksen. Pelleilyn aika on ohitse.
Kannatus noin 20-30 prosenttia
Ruotsidemokraattien kannatus mielipidemittauksissa on tällä hetkellä 20 prosentin luokkaa ja se on siten maan toiseksi suurin puolue sosiaalidemokraattien jälkeen. Vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen.
– En tiedä mitä vaalien jälkeen tapahtuu, mutta ruotsidemokraattien kannatus tulee olemaan jossakin 20-30 prosentin välillä. Tilanne on ainutlaatuinen, sillä tuolloin Ruotsissa on valtiopäivillä kahden sijasta kolme poliittista ryhmittymää, Åkesson toteaa.
Monet vaatimuksista työn alla
Monet ruotsidemokraattien vaatimuksista on jo toteutettu tai työn alla. Rajat ovat kiinni, talous sen kun porskuttaa ja kaikki haluavat kovempia rangaistuksia rikollisille. Mitkä ovat siis puolueen aseet vaalitaistelussa?
– Uskon, että turvallisuuskysymykset ja se, miten ylipäänsä pidämme yhteiskunnan kasassa, ovat tärkeimmät asiat tällä hetkellä. Myös se, miten sairaanhoito järjestetään, on yhä tärkeämpää äänestäjille, Åkesson painottaa.
“Meidän kanssa on pakko keskustella”
Ruotsidemokraatit eivät ole tällä hetkelläkään se halutuin kumppani, itse asiassa monet yhteistyön ovet ovat puolueelta yhä suljettu. Voiko tämä jatkua vielä seuraavankin vaalikauden ajan?
– Olen todellakin väsynyt siihen, ettei kannatuksemme ole suhteessa siihen, miten pystymme asioihin vaikuttamaan. Ennemmin tai myöhemmin tämän pelleilyn on loputtava. Vaalien jälkeen mikään poliittinen ryhmittymä ei voi pysyä vallassa tai hallita maata keskustelematta asioista meidän kanssamme.
Ruotsidemokraatit haluavat yhteistyötä
Åkesson näkee tilanteen niin, että tietyillä edellytyksillä tie hallitukseenkin on auki.
– Kaikkien luontevinta pitkällä tähtäyksellä on se, että muodostamme yhdessä kokoomuksen ja kristillisdemokraattien kanssa valtiopäiville konservatiivisen ryhmittymän.
Jos vaalien jälkeen kuitenkin käy sillä tavalla, että ruotsidemokraatit jätetään lehdellä soittelemaan hallituksen ulkopuolelle, Åkessonilla on suunnitelma valmiina. Hän on valmis kaatamamaan porvariallianssin talousarvion ja siinä samassa hallituksen.
– Olemme valmiita tekemään kaiken sen, mikä mielestämme on oikein ja parasta.
Neuvotellaan, mutta arvot pysyvät
Ruotsidemokraatit eivät itse halua sulkea ketään mahdollisen yhteistyön ulkopuolelle, ”kaikesta on voitava neuvotella”. Jopa maahanmuutosta voidaan keskustella.
– En ole muuttamassa mielipiteitäni enkä arvojani. Jos neuvotellaan, on turha hakata nyrkkiä pöytään ja uhata ulosmarssilla, se on yksinkertaisesti tyhmää. Ruotsidemokraatit ovat käytännöllisiä, jokainen askel oikeaan suuntaan on parempaa kuin se, mitä meillä on tänään, Åkesson huomauttaa.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Ruotsidemokraatit pohjoismaiseen yhteistyöhön Tanskan kansanpuolueen ja Suomen perussuomalaisten kanssa – Vapaa pohjola nyt neljänneksi suurin

Ruotsidemokraatit kerjäyskiellon taakse – Moderaatit ja SD pystyvät yhteistyöhön

Juho Eerola toi terveisiä Pohjoismaiden Neuvostosta: tavoitteena yhteinen, tiukka linja
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Sodan kurimus vaati Jyrki Ålandin lapsen hengen – 20-vuotias lähti Ukrainaan vapaaehtoisena, eikä hän koskaan enää palaa kotiin
Uusimmat
Toimitus suosittelee
PS Naiset 1/2025

Lue lisää
Perussuomalainen 1/2025

Lue lisää