Moni 65-vuotias ruotsalainen kokee aikamoisen yllätyksen jäädessään eläkkeelle. Sama raha tulisi tilille, vaikka he eivät olisi olleet päivääkään töissä. Nykytilanne nakertaa vahvasti koko eläkejärjestelmän uskottavuutta, arvioidaan Aftonbladetissa.

Eläkeläinen, joka ei ole ollut päivääkään töissä ja saa täyden takuueläkkeen asumislisineen tienaa verojen jälkeen 13 962 kruunua (1 366 euroa) kuussa. Se on enemmän, kuin mitä täyden työuran tehnyt 65-vuotias perushoitaja saa jäädessään eläkkeelle. Näin laskee Ruotsin eläkeläisten liitto (SPF).

– Tämä on erittäin valitettavaa sekä yksittäiselle ihmiselle, että koko eläkejärjestelmälle. Järjestelmän oikeutus vähenee kaiken aikaa, sanoo eläkeläisliiton puheenjohtaja Eva Eriksson.

Työnteko ei kannata

Ruotsissa työnteolla ja joutenololla ansaittujen eläkkeiden välistä eroa kutsutaan sanakukkasella ”respektavstånd” (kunnioitusetäisyys). Kyseessä on kannustinloukku, joka asettaa työnteon matalapalkka-aloilla kyseenalaiseksi. Viime vuosina tehdyt perusturvan korotukset asumislisään ja takuueläkkeisiin ovat tuoneet pienimmät, 40 vuoden ahkeroinnista kertyvät työeläkkeet ja perusturvan samalle tasolle.

Ruotsin 1,2 miljoonaa pienituloista eläkeläistä ovat saamassa oman ”vappusatasensa”, sillä hallitus on korottamassa pienimpiä eläkkeitä 600 kruunulla (58,70 euroa) kuukaudessa ensi vuonna.

– Ymmärrän hyvin korotuksen, sillä niin kovin monen eläke on pieni ja lisärahan tarve suuri. Koko eläkejärjestelmä pitää kuitenkin pistää uusiksi ja siihen tarvitaan lisää rahaa. Siitä puhutaan nyt ja jo on aikakin, iloitsee eläkeläisten puheenjohtaja Eriksson.

SUOMEN UUTISET