Ruotsin Pisa-vertailusta siivottiin vuonna 2018 isolla kädellä pois oppilaita, joiden koulumenestys oli heikko. Riksrevisionen eli Valtiontalouden tarkastusvirasto moittii SVT:n mukaan ankarasti hallitusta oppimistulosten peukaloinnista, suoranaisista virheistä ja selittämättömästä hiljaisuudesta Pisa-tulosten ympärillä.

OECD:n organisoimassa Pisa-tutkimusohjelmassa selvitetään kolmen vuoden välein 15-vuotiaiden nuorten osaamista lukutaidossa, matematiikassa ja luonnontieteissä. Viimeisin globaali vertailu tehtiin vuosina 2018-2019. Tutkimuksen pääalueena oli tuolloin lukutaito.

Ruotsi sulki jo etukäteen pois vertailusta 11 prosenttia oppilaista eli alle 3,5 vuotta ruotsalaista koulua käyneet, ulkomailla syntyneet oppilaat. Sääntöjen mukaan vertailusta saa poistaa viisi prosenttia oppilaista.

Pakolaisvyöry selityksenä peukaloinnille

Operaatiota on selitetty sillä, että Ruotsi oli ottanut vastaan ennätysmäärän pakolaisia vuonna 2015 ja sen jälkeen. Näin ollen kouluissa on ollut paljon oppilaita, joiden kielitaito ei yksinkertaisesti riitä kokeeseen osallistumiseen.

Tarkastusviraston raportissa todetaan, että punavihreä hallitus sekä kouluhallitus eivät ole seuranneet ohjeistusta. Miksi näin sitten pääsi käymään, se on jäänyt hämärän peittoon.

– Jos Ruotsin tavoitteena on Pisa-tutkimuksen avulla löytää koulujärjestelmän heikkouksia ja vahvuuksia, testit täytyy suorittaa luotettavalla tavalla. On raskauttavaa, että hallitus ei ole tehnyt riittäviä toimenpiteitä tutkiakseen esiin tulleet epäilyt, sanoo valtiontarkastaja Helena Lindberg.

Tälle vuodelle kaavaillut Pisa 2021 esikokeet jäivät pandemian takia tekemättä lähes kaikissa osallistujamaissa. Tämän vuoksi OECD päätti siirtää tutkimuksen pääkoetta vuodella eteenpäin.