

LEHTIKUVA
Ruotsin kouluvaaleissa näkyy tulevaisuus – “Maahanmuutossa ei ole mitään tolkkua”
Yhtä aikaa valtiopäivävaalien tulosten kanssa 9. syyskuuta ovat selvillä myös Ruotsin kouluvaalien tulokset. Vaalit käydään kouluissa osana yhteiskuntaopin kursseja elo-syyskuun vaihteessa ja oppilaat saavat antaa äänensä vain yhdelle puolueelle.
Edellisessä koitoksessa vuonna 2014 keskiasteen ja lukion oppilaat antoivat ruotsidemokraateille parhaimmillaan 79 prosenttia äänistä.
Neljä vuotta sitten käytyjen kouluvaalien menestyksestä saattaa osaltaan löytyä siemen ruotsidemokraattien kasvaneeseen kannatukseen myös aikuisten maailmassa.
Oppilaat kriittisempiä
Säfflen kunta Etelä-Ruotsin Värmlannissa on tyypillistä sekaseutua, ei kaupunkia eikä oikein maaseutuakaan. Paikallisen Herrgårdin lukion rehtori ja opettajat näkevät Expressen-lehden mukaan asiat niin, että ruotsidemokraatit tällä kertaa tuskin yltävät yhtä suureen kannatukseen kouluvaaleissa kuin viimeksi. Varsinkin jos äänestysaktiivisuus nousee, kuten opettajakunta arvelee.
Oppilaat ovat lausunnoissaan kriittisempiä ja pitävät ruotsidemokraattien kannatuksen kasvua mahdollisena. Menestyksessä tosin alkaa tulla katto vastaan, sillä edellisissä kouluvaaleissa vuonna puolue sai 58 prosenttia äänistä. Saavutus on huikea sillä virallisissa valtiopäivävaaleissa sosialidemokraatit keräsivät seudulla lähes 40 prosentin kannatuksen.
Opettajat ihmeissään
Opettajakunta selittelee Herrgårdin lukiossa ruotsidemokraattien menestystä sillä, että äänestysaktiivisuus kouluvaaleissa oli alhainen, ainoastaan 39 prosenttia oppilaista käytti äänioikeuttaan.
– Olisin kyllä ollut yhtä ihmeissäni, jos maltillinen kokoomus olisi saanut yhtä suuren kannatuksen, pohtii yhteiskuntaopin ja uskonnon opettaja.
Nils Holgersson -lukiossa Skurupissa äänestysvilkkaus nousi 74 prosenttiin ja ruotsidemokraatteja äänesti peräti 79 prosenttia oppilaista. Nyt puolueen menestystä selitettiin nuorten ajokorttiuudistuksella, jota ruotsidemokraatit puolustivat menestyksekkäästi.
Ruotsidemokraateille ei vaihtoehtoa
Hoiva-alan opiskelija kertoo tulevien kouluvaalien äänestyspäätöksestään ja sanoo, ettei ruotsidemokraateille ole vaihtoehtoa. Vaikkakin avoin puolueen kannattaminen tietää kiihkeää väittelyä muiden oppilaiden kanssa:
– Vielä yläasteella äänestin sosialidemokraatteja. Maahanmuutossa ei ole mitään tolkkua, siihen pitää saada joku järjestys ja toisaalta ruotsidemokraatit haluavat laskea aborttioikeuden 12 viikkoon, mikä on mielestäni oikein, lukiolainen perustelee valintaansa ja jatkaa:
– Kaikkialla missä liikunkaan puhutaan ruotsidemokraateista. Bussissa vanhuksetkin sanovat ääneen “Nyt saa riittää, meidän täytyy äänestää ruotsidemokraatteja”.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Youtube sensuroi ruotsidemokraattien hurjaan suosioon yltäneen vaalivideon

Jimmie Åkesson vaalikiertueella Pohjois-Ruotsissa: Sosialidemokraatit ryntäävät nyt ruotsidemokraatteihin

Vanha valta varpaillaan ruotsidemokraattien suosiosta – Jimmie Åkessonilta estettiin pääsy TV:n pääministeriväittelyyn

Ruotsin vaalien seuranta – Suomen Uutiset raportoi Tukholmasta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.