
Saksalaisen tutkimuslaitoksen madonluvut EU:lle: kaksi kolmesta uskoo EU:n kulkevan väärään suuntaan
Saksalaisen tutkimuslaitos Bertelsmann Stiftungin kyselyssä 66 prosenttia EU-maiden kansalaisista uskoo EU:n kulkevan väärään suuntaan. Tutkimuksen mukaan kuuden suurimman EU-maan kansalaisista vain saksalaisten enemmistö arvioi maansa suunnan olevan oikea.
Kysely koski myös vastaajien arviota henkilökohtaisen taloustilanteen kehitystä kahden viime vuoden aikana. Jakauma oli tasainen. Kolmannes arvioi oman taloustilanteen heikentyneen, kolmannes arvioi sen pysyneen samana ja kolmannes uskoi taloustilanteensa parantuneen.
EU:n suurimmissa jäsenmaissa saksalaiset olivat kaikista tyytyväisempiä niin oman maan suuntaan kuin koko EU:n suuntaan. Italialaiset olivat pessimistisimpiä. Vain 13 prosenttia italialaisista arveli maan suunnan olevan oikea. 17 prosenttia italialaisista arveli EU:n valinneen oikean kompassisuunnan. Lisäksi yli puolet italialaisista arveli oman taloustilanteensa heikenneen kahden viime vuoden aikana.
Vasemmistolaiset pitävät EU:sta porvareita enemmän
Tyytymättömyys EU:n suuntaan korreloi jonkin verran vastaajien poliittisen suuntauksen kanssa. Vasemmistolaiset olivat keskimäärin tyytyväisempiä EU:n tilaan. Espanjalaiset poikkeavat tästä kaavasta. Yli puolet espanjalaisista katsoi olevansa ainakin jonkin verran vasemmalla, mutta tyytyväisyys EU:n suunnasta jäi vain 37 prosenttiin. Se on silti EU-kansalaisten keskiarvoa korkeampi lukema.
Saksalaisista suurin osa katsoi olevansa poliittisesti keskellä. Heistä vain 28 prosenttia arveli EU:n kulkevan oikeaan suuntaan.
Tyytymättömyys EU:hun ei johtaisi unionista eroamisiin jos kansanäänestys järjestettäisiin. 70 prosenttia EU-kansalaisista äänestäisi unionin jäsenyyden jatkumisen puolesta. Italialaiset olisivat hanakkaimpia eroajia. 44 prosenttia italialaisista äänestäisi maan EU-eron puolesta.
Tutkimukseen osallistui 10 775 EU-kansalaista. Vastaajia oli jokaisesta EU-maasta.
Henri Alakylä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Sipilä tuohtui Huhtasaaren kysymyksestä: “Tämä hallitus ei esitä Suomen EU-eroa”
Viikon suosituimmat

Hallitus on alentanut jakeluvelvoitetta, polttoaineveroa ja ajoneuvoveroa – ministeri Ranne: ”Me rakennamme Suomea, jossa ei mennä autoilijan kukkarolle”
Suomi on autokansaa, ja tämä näkyy myös hallituksen teoissa, sanoo perussuomalainen liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne.

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Ministeri Lulu Ranne pistäisi koko Yleisradion johdon vaihtoon: ”Kun on tulosvastuu, niin tulos tai ulos”
Liikenne- ja viestintäministeri, diplomi-insinööri Lulu Ranne keskustelee tuoreessa Suomen Uutiset Show -keskusteluohjelmassa suomalaisesta mediasta ja erityisesti Yleisradion asemasta. Ohjelman vieraina ovat lakimies ja kilpailuoikeuden asiantuntija Mikko Alkio sekä johdon konsultti, Aamulehden ex-päätoimittaja Jussi Tuulensuu. Ohjelmassa selviää muun muassa, miten monitahoinen hallinnollinen rakenne Yleisradion ympärille onkaan rakentunut, mikä osaltaan on hidasteena Ylen toimintaan ja rahoitukseen kohdistuvien muutoksien tekemiselle.

Ilmastonmuutos oli päivänpolttava puheenaihe jo 1600-luvulla
Ilmastokeskustelu muistuttaa tänään monin tavoin 1600-luvulla käytyjä väittelyitä ja käsityksemme ilmastonmuutoksesta peilaavat yllättävällä tavalla ikivanhoja ajatuksellisia rintamalinjoja. Yhdet vaativat kulutuksen vähentämistä, toiset uskovat vihreään teknologiaan ja kolmannet kieltävät kokonaan ihmisen vaikutuksen ilmastoon.

Saksan tuleva hallitus haluaa kieltää valehtelun ja viedä kansankiihottajilta oikeuden asettua ehdokkaaksi vaaleissa
Saksan kristillisdemokraattien ja demarien hallituskoalitio aikoo säätää desinformaation levittämisen rangaistavaksi teoksi. Valeuutisten levittämistä tehostavien verkkorobottien käyttö kielletään. Mediaa valvomaan se haluaa oman koneistonsa. Kritiikissä kysytään, aikooko mustapunahallitus perustaa myös totuusministeriön.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Joko saataisiin veroja oikeaan suuntaan ja kasvu liikkeelle Suomessakin?
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra postaa veroista Facebookissa ja viestipalvelu X:ssä. Purran mukaan Suomi häviää verojen ja talouskasvun Ruotsi-maaottelun.

Brittipoliisi varoitti miestä kadulla: “puhu englantia”-kehotus voi olla viharikos
Newsweek-lehti uutisoi maailmalla leviävästä videosta, jolla brittipoliisi varoittaa miestä: Kehotus vaatia toista ihmistä "puhumaan englantia" voi olla tulkittavissa vihapuheeksi. Tapauksesta syntyi kohu, sillä video antaa lohduttoman kuvan sananvapauden tilasta Isossa-Britanniassa. Videon taustoista tiedetään kuitenkin rajallisesti. Myös poliisi on ollut verrattain vaitonainen tapahtuneesta.

Ministeri Ranne: Asfaltti tuoksuu taas tänä kesänä – ”Tiehankkeet työllistävät nimenomaan suomalaisia”
Liikenne- ja viestintäministeri Lulu Ranne kertoo, että teitä korjataan taas ennätystahtiin perussuomalaisten vahtivuorolla.