Torstain eduskunnan kyselytunnilla perussuomalaisten kansanedustaja Laura Huhtasaari halusi tiedustella hallitukselta sen mahdollisia aikeita lähteä Euroopan unionista.

Huhtasaari kertoi EU:n etenevän kohti liittovaltiota, joskin pienin askelin. Hänen saamansa mielikuvan mukaan yksikään eduskuntapuolue ei aja Suomea EU-liittovaltioon. Huhtasaaren mukaan tällöin Suomen tulisi erota liittovaltiohalukkaasta EU:sta.

– EU-liittovaltio tulee joka tapauksessa. Vaikka Suomi ei sitä halua niin se tulee. Se ei synny yhdessä yössä. Se etenee askel kerrallaan, ja EU romuttaa kansallisvaltioiden valtiollisen itsenäisyyden, Huhtasaari pohjusti kysymystään.

Sisämarkkinat eivät vaadi jäsenyyttä

Huhtasaari muistutti puheenvuorollaan, että EU-sisämarkkinoilla oleminen ei edellytä EU-jäsenyyttä. Hän mainitsi esimerkkeinä Norjan ja Sveitsin. Huhtasaari päätti puheenvuoronsa toteamalla, että Suomella on rahaliitossa kosolti hävittävää.

Silminnähden tuohtunut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vastasi Huhtasaarelle, ettei nykyinen hallitus tule tuomaan esille esitystä Suomen erosta EU:sta.

– En aio kyllä istua missään sellaisessa positiossa, jossa olisimme tuollaista päätöstä joskus tekemässä, Sipilä latoi.

Henri Alakylä