

LEHTIKUVA/KUVITUSKUVA
Siis mitä? Ulkoministeriön verkkosivujen mukaan Suomi ja Venäjä olisivat rajat ylittävässä yhteistyössä vuoteen 2027 saakka – oikeasti EU väänsi jo rahahanat kiinni
Suomen ja Venäjän välisellä rajalla on viime vuosina toteutettu ja rahoitettu EU:n ulkorajayhteistyöohjelmia, joiden lähes 180 miljoonan euron rahoituksesta puolet tulee EU:lta ja puolet Suomelta ja Venäjältä. Vaikka EU-komissio keskeytti yhteistyöohjelman jo maaliskuun alussa, ulkoministeriön verkkosivujen mukaan yhteistyö jatkuisi edelleen vuoteen 2027 saakka.
Ulkoministeriön verkkosivuilta löytyy hämmentävä tieto: sivujen välittämän informaation mukaan Suomi ja Venäjä tekevät parhaillaan rajat ylittävää yhteistyötä, joka jatkuu vielä vuosia eteenpäin.
UM:n sivujen mukaan Suomi ja Venäjä tekevät hankeyhteistyötä yli 1 300 kilometriä pitkän rajansa molemmin puolin. Rajat ylittävän yhteistyön ohjelmissa yhdistetään Euroopan unionin rahoitusta ja kansallista rahoitusta. EU ja ohjelmiin osallistuvat maat rahoittavat ohjelmia tasapuolisesti. Tavoitteiden ja hankkeiden valinta tapahtuu osapuolten kanssa yhdessä.
Ohjelmiin kuuluvilla hankkeilla edistetään ohjelma-alueiden taloudellista kehitystä, ympäristöyhteistyötä, rajan ylitysten sujuvuutta sekä koulutus-, tutkimus- ja kulttuuriyhteistyötä.
Kolmen ohjelman puitteissa on rahoitettu kaikkiaan 160 kehittämishanketta ja 14 investointihanketta. Ohjelmien yhteenlaskettu kokonaisrahoitus on 179 miljoonaa euroa. Rahoituksesta 50 prosenttia tulee EU:lta ja Suomen ja Venäjän osuus on kummankin osalta 25 prosenttia.
Venäjän taloutta murennetaan pakotteilla
Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuun lopussa, länsimaat vastasivat ennennäkemättömän kovilla ja laajoilla talouspakotteilla, jotka ovat tuhoamassa Venäjän rahataloutta.
Pakotteisiin kuuluu esimerkiksi vientikieltoja, lentokoneiden ylilentojen kieltämistä sekä transaktioiden keskeyttämistä Venäjän keskuspankin kanssa. Pakotteiden tehoa vahvistavat yksityisten ihmisten ja yritysten vapaaehtoiset toimet. Useimmat merkittävät länsimaiset yritykset ovat jo ajaneet alas liiketoimintansa Venäjällä.
Venäjän länteen sijoittamia valuuttavarantoja on myös jäädytetty, ja lisäksi kansainvälinen yhteisö on alkanut sulkea venäläisiä pankkeja pois kansainvälisestä Swift-rahansiirtojärjestelmästä.
Venäjän ja EU:n välit ovat katkolla kauas tulevaisuuteen, jopa useiksi vuosikymmeniksi. Vaikka ulkoministeriön verkkosivujen mukaan Suomi – osana EU:ta ja osin EU:n varoilla – olisi jatkamassa yhteistyöohjelmia Venäjän kanssa, tosiasiassa näin ei enää ole, sillä EU-komissio väänsi yhteistyöohjelmien rahahanat kiinni jo viime viikolla.
Komission päätöksellä Venäjälle ei enää EU-rahaa
Komissio tiedottaa, että rajat ylittävä yhteistyö ja valtioiden välinen yhteistyö Venäjän ja Valko-Venäjän kanssa on päättynyt.
Komission päätös tarkoittaa muun muassa sitä, että Venäjälle tai osaan ohjelmista osallistuneelle Valko-Venäjälle ei enää tulla suorittamaan EU-maksuja. Yhteistyö molempien maiden kanssa keskeytetään siten myös ohjelmakauden 2021–2027 ohjelmissa.
Ulkoministeriö rahoitti arktista yhteistyöhanketta
Ulkorajayhteistyöohjelmien lisäksi ulkoministeriö on viime vuosina rahoittanut Venäjän kanssa tehtävää hankeyhteistyötä Itämeren, Barentsin ja arktisen yhteistyön rahoituksella eli IBA-rahoituksella. Kyse ei ole varsinaisista avustushankkeista Venäjälle. Ulkoministeriön verkkosivujen mukaan IBA-yhteistyö olisi jatkumassa vuoteen 2023 saakka.
IBA-rahoituksella toimeenpannaan Suomen kansallisia tavoitteita Itämeren, Barentsin ja arktisen alueen yhteistyössä ja lisäksi sillä on edistetty hallituksen Venäjä-politiikan toimeenpanoa. Viime vuonna IBA-hankkeisiin osoitettiin kaikkiaan 4,4 miljoonaa euroa. IBA-yhteistyö rahoitetaan ulkoministeriön pääluokkaan osoitetusta määrärahasta.
Ulkoministeriön sivuilta on edelleen luettavissa linjaus, jonka mukaan IBA-hankkeet ovat osa hallituksen strategista Suomi kokoaan suurempi maailmalla -kokonaisuutta.
IBA-rahoituksen kerrotaan myös samalla tukevan hallituksen Venäjä-politiikan toimeenpanoa. IBA-linjauksen mukaan Hallituksen Venäjä-politiikan tavoitteita tuetaan toteuttamalla hankkeita Venäjä-suhteiden hoidon kannalta keskeisillä sektoreilla. Yhteistyötä toteutetaan EU:n yhteisten Venäjä-politiikkalinjausten puitteissa. Keskeisiä aiheita ovat mm. ympäristö, ilmastoyhteistyö, liikkuvuus ja rajan toimivuus, taloudellinen yhteistyö sekä kansalaisyhteiskunnan toimijoiden ja asiantuntijatason kontaktien lisääminen.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Venäläiset oligarkit eivät voi pysäyttää Putinia – Halla-aho: Tarkoitus ei ole rangaista venäläistä kansaa, mutta venäläiset voivat tehdä muutoksen

Halla-aho: Suomella ja Euroopalla on pakon edessä tilaisuus vapauttaa itsensä Venäjä-riippuvuudesta

Ex-pääministeri Paavo Lipponen ja demarien puoluesihteeri konsultoivat Venäjän kaasuputkihankkeita – palkkioksi satoja tuhansia euroja

Lulu Ranne: Suomen on irtauduttava venäläisestä energiasta – myös sähköstä
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.