Eduskunta keskusteli valmiuslain pykälien jatkamisesta ja sovellutuksista täysistunnossa. Perussuomalaisten kansanedustaja Jenna Simula huomautti, miten valmiuslain käyttöönotto on opettanut paljon erityisesti lain sekä järjestelmien heikkouksista.

– Järjestelmiemme jäykkyys, byrokratia ja lainsäädäntömme itsessään on aiheuttanut valtavia haasteita, minkä lisäksi on myönnettävä, ettemme olleet täysin valmistautuneita juuri tällaiseen tilanteeseen, Jenna Simula totesi.

Tilanne ei ole vielä ohitse

Simula muistutti, ettei tilanne ole vielä ohitse ja toimivaltuuksia valmiuslain avattujen pykälien osalta on jatkettava. Hänen mukaansa on huolestuttavaa, että esimerkiksi joissain kunnissa lasten määrä päiväkodeissa ja kouluissa nousee päivittäin, koska osa toimista ovat pelkkiä suosituksia. Lisäksi etäkoulun sijaan oppilaat ovat paikoin kotikoulussa siksi, ettei Suomella ollut valmista palettia etäopetuksen antamiseen.

Suuria ongelmia on ollut esimerkiksi etäyhteyksien toimivuuden kanssa.

– Meillä ei ollut laitteita tai kattavia tietoliikenneyhteyksiä etäopetuksen antamiseen. Nettiyhteyksien puute ja kaistan riittämättömyys toivottavasti herättävät ruususen unesta viimein nekin kansanedustajat, jotka kuvittelevat tilanteen parantuvan markkinaehtoisesti teleoperaattoreiden toimesta, Simula painottaa.

Muista maista ei juurikaan apua

Niin ikään Euroopan unioni on ollut globaalissa kriisissä Simulan näkemyksen mukaan täysin kädetön, eikä apua saada vastikkeetta Euroopan ulkopuoleltakaan. Tähän asiaan kansanedustaja Simulakin kiinnitti huomiota puheessaan vaatien myös hallitusohjelman uusimista vastaamaan kriisin jälkeistä aikaa.

– Mikäli joku ei vielä ole huomannut, niin todettakoon, ettei tässä tilanteessa ole muista maista juurikaan apua, eikä millään muulla ole merkitystä kuin sillä, että me itse turvaamme suomalaisten hyvinvoinnin nyt ja kriisin jälkeen. Sillä samalla ajatuksella olisi hallitusohjelmakin luotava uudelleen.

SUOMEN UUTISET