THL ilmoittaa nettisivuillaan, että testejä voidaan tehdä 2 500 kappaletta päivässä. Kuitenkin testejä on tehty vain noin 1 200 päivässä, huomauttaa perussuomalaisten kansanedustaja Mari Rantanen.

– Ei ole tarvetta testata, ei ole testikapasiteettia, ei ole riittävästi suojavälineitä, ei ole riittävästi testeihin tarvittavia välineitä, ei ole altistuneiden jäljittämiseen henkilöstöä. Nämä kaikki ovat THL:n kertomia syitä, miksi Suomi ei testaa ja jäljitä koronaan sairastuneita ja altistuneita enempää, Mari Rantanen listaa.

– On jokseenkin käsittämätöntä, että maamme tartuntataudeista vastaava asiantuntijavirasto löytää syitä olla tekemättä sen sijaan, että etsitään ratkaisuja. Nyt kun maassamme on kovat rajoitustoimenpiteet päällä, tulisi juurikin nostaa kapasiteettia testaukseen ja altistuneiden jäljittämiseen sekä heidän tehokkaaseen eristämiseen.

Testien määrä kertoo ihan toista

Rantanen huomauttaa, että tämä on paitsi WHO:n myös useiden suomalaisten virologien ja infektiolääkäreiden kanta.

– Jos et tiedä missä tauti on, et voi taistella sitä vastaan. THL ilmoittaa nettisivuillaan, että testejä voidaan tehdä 2 500 kappaletta päivässä. Kuitenkin testejä on tehty vain noin 1 200 päivässä. Jostain syystä nettisivuilta ei löydy päivittäisen testauksen määriä.

Rantanen kertoo ottaneensa kuvakaappauksen maanantain 23.3. tilanteesta, jolloin testejä oli otettu 10 500. Eilen testejä oli tehty 22 600.

– Mikä järki tässä on? Onko hallituksen puheet testauksen lisäämisestä pelkkää ilmaa? Rantanen kysyy.

Onko strategiana edelleen laumasuoja?

Yle uutisoi eilen, että suomalainen yritys voisi tuottaa jopa 100 000 testiin tarvittavat välineet viikossa. Helsingin yliopisto on tarjonnut apuaan testaamiseen ja muuhun toimintaan.

– Valmiuslain perusteella voimme määrätä terveydenhuollon henkilöstöä töihin. Suomalaiset suojatarvikkeita myyvät yritykset ihmettelevät, miksi Suomi ei osta välineitä vaan yritykset myyvät niitä ulkomaille. Toisin sanoen ratkaisut kyllä on, vain tahto puuttuu, Rantanen kirjoittaa blogissaan.

– Halutaanko edelleen viruksen leviävän hiljalleen suomalaisiin? Tätä tukisivat puheet vasta-ainetesteistä, jotka kertovat sairastetusta taudista. Nähtävästi strategiamme on edelleen jossain määrin nk. laumasuoja, joka pitkittää tilannetta ja on hengenvaarallinen niin ihmisille kuin taloudellekin.

Hallituksen vaihdettava asiantuntijoita

Rantanen toteaa usean maan luopuneen laumasuojan synnyttämisestä, viimeisimpänä Saksa, joka käänsi kelkkansa ja totesi pyrkivänsä tukahduttamaan taudin sen hidastamisen sijaan.

– Oppositio ei ole mukana päätöksenteossa, kun strategiaa ja toimia valitaan. Me käsittelemme ne esitykset, mitä hallitus eduskuntaan tuo. Me voimme vain kirittää hallitusta ja nyt haluan niin tehdä: Marinin hallitus, ottakaa asiantuntijoiksi sellaisia virologeja ja muita osaajia, jotka uskovat viruksen pysäyttämiseen ja joilla on myös tahto. Nyt näyttää siltä, että THL:sta ei tätä löydy. Ei ainakaan niiden osalta, jotka ovat laitoksen kasvot kriisissä.

– Testaa, jäljitä, eristä, hoida – tie ulos helvetistä. Ja tähän velvoittaa tartuntatautilakikin, sillä korona on yleisvaarallinen tartuntatauti, kuten ovat mm. SARS ja MERS, Rantanen kirjoittaa.

SUOMEN UUTISET