Perussuomalainen kansanedustaja Mari Rantanen teki eduskunnassa kirjallisen kysymyksen koskien koronavirustestaamista. Hallituksen valitsema hybridimalli vaatii laajamittaista testaamista tartuntojen rajaamiseksi, kuitenkin testimäärät ovat selvästi alempia kuin mihin olisi kapasiteettia.


– Sosiaali- ja terveysministeriö puhuu testauskapasiteetin kasvattamisesta 10 000 testiin päivässä. Kuitenkaan edes tällä hetkellä koko testauskapasiteettia ei käytetä. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun mukaan jo nyt on mahdollista tehdä 8 000 testiä päivässä, mutta parhaimmillaankin on tehty vain reilu 4 000 testiä päivässä. Kapasiteetista puhuminen on harhaanjohtavaa, kun pitäisi puhua tehdyistä testeistä, Mari Rantanen summaa.

Testejä tehdään vähemmän

Hallitus on päättänyt koronarajoitustoimien purkamisesta, mm. koulut ja ulkoharrastuspaikat avataan torstaina. Kesäkuun alusta liikuntapaikat aukeavat ja 50 hengen ryhmät voivat taas kokoontua.

– Testimäärät ovat lakanneet kasvamasta huhtikuussa ja jopa vähentyneet toukokuussa. Tämä ei voi olla millään tavalla kestävää samaan aikaan, kuin rajoitustoimenpiteistä luovutaan. Hallitus ottaa valtavan riskin ja pelissä on kansalaisten terveys, Rantanen kertoo.

Oireettomia ei testata

Rantasen mukaan kansanedustajat ovat saaneet viestiä siitä, että koronavirustesteihin on edelleen vaikea päästä. Käytännössä laboratoriokokeeseen vaaditaan virusinfektioon sopivat oireet sekä lääkärin lähete.

– Tällä hetkellä virukselle altistuneet oireettomat henkilöt eivät pääse testiin edes omakustanteisesti. Vakioselitys testauskapasiteetin alikäytölle tuntuu kuitenkin olevan se, että testattavia ei ole. Herää kysymys, tarkoittaako hallituksen hybridimalli sitä, että puhutaan yhtä ja tehdään toista, Rantanen kysyy.

SUOMEN UUTISET