

KUVAKAAPPAUS/YLE
Sisäministeri Rantanen: Itäraja pysyy kiinni niin kauan kuin suomalaisten turvallisuus sitä vaatii
Suomen itäraja on ollut suljettuna jo noin vuoden. Sisäministeri Mari Rantanen muistuttaa, että rajasulku perustuu kansalliseen turvallisuuteen kohdistuvan uhan torjumiseen ja toimet perustuvat viranomaisarviointiin. - Meidän on oltava tyytyväisiä siihen, että toimet ovat olleet tehokkaita. Rajan tilanne on tällä hetkellä vakaa ja siltä osin Suomen turvallisuustilanne on hyvä, Rantanen sanoo.
Viime viikolla julkisuuteen nousivat SDP:n kansanedustajan Kimmo Kiljusen aiemmat spekuloinnit itärajan avaamisesta. Kiljunen menetti puheidensa vuoksi äkkiä luottamuksen toimia eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana, ja niinpä Kiljunen pyysi itse eroa tehtävästä.
Sisäministeri Mari Rantasen mukaan itärajan pysymiselle kiinni ovat edelleen voimassa samat perusteet kuin aiemminkin.
– Laki toteaa, että meidän tulee torjua kansallisen turvallisuuden uhat. Vaikka tällä hetkellä tilanne on vakaa, ei voida sanoa, että varsinaisesti turvallisuusuhan osalta mikään olisi muuttunut. Näin ollen raja on edelleen kiinni, Rantanen sanoo.
Hän oli eilen Ylen A-studiossa keskustelemassa rajan tilanteesta.
Ylen juontaja tivasi uskomusväitteestä
Ylen juontaja Annika Damström tivasi sisäministeriltä, ”mihin perustuu uskomusväite”, että turvallisuustilanne ei ole muuttunut, minkä vuoksi raja on edelleen pidettävä kiinni.
Rantanen korjasi Ylen juontajaa ja huomautti, että uskomuksista ei suinkaan ole kyse.
– Nyt puhutaan niistä arvioista, mitä turvallisuusviranomaiset antavat meille päättäjille. Arviot eivät siis perustu uskomuksille, vaan viranomaistietoon.
– Mikä se tieto sitten on? Damström tivasi.
– Rajaa ei voida avata sen vuoksi, että on olemassa suuri riski siitä, että välineellistetty maahantulo jatkuisi, Rantanen vastasi.
”Me emme siis keksi näitä päästämme”
Rantanen korostaa, että sekä valtioneuvosto että turvallisuusviranomaiset arvioivat tilannetta koko ajan.
– Käymme keskustelua siitä, voidaanko sulkua jatkaa vai pitäisikö rajoja avata. Meidän on oltava tyytyväisiä siihen, että toimet ovat olleet tehokkaita: rajan tilanne on tällä hetkellä vakaa, ja siltä osin Suomen turvallisuustilanne on hyvä.
– Sisäministerinä huolehdin suomalaisten turvallisuudesta. Valtioneuvoston toiminta perustuu turvallisuusviranomaisten arvioon. Me emme siis keksi näitä päästämme.
Demarien pyörittely jatkuu
SDP:n kansanedustajan Tytti Tuppuraisen mukaan rajan avaamiseen tulisi mahdollisuuksien mukaan silti pyrkiä, vaikka Suomella onkin oikeus puolustautua Venäjän painostukselta.
– Samalla olemme sitä mieltä, että turvallisuustilanteen salliessa, jos rajavartiolaitoksen tilannekuva sen mahdollistaa, tulisi pyrkiä eroon tästä kestämättömästä tilanteesta, Tuppurainen sanoo.
Ylen juontaja kysyi uudelleen Rantaselta, kuinka pitkään raja voi olla kiinni.
– Raja on pidettävä kiinni niin kauan kuin suomalaisten turvallisuus sitä vaatii. Rajan kiinni pitäminen tai avaaminen ei ole itseisarvo, vaan koska olemme sotaa käyvän maan naapurivaltio, meidän on katsottava tarkasti rajan osalta tulevia vaikutuksia.
– Rajan osalta arvio on, että raja pysyy toistaiseksi kiinni, kunnes turvallisuusviranomaisten arvio uhan vähenemisestä tai poistumisesta tulee tietoon, Rantanen painotti.
Raja pidetään niin kauan kiinni, kun se suomalaisten turvallisuuden kannalta on tarpeellista. pic.twitter.com/Z0RT3NHI4E
— PS:n eduskuntaryhmä (@PS_ekryhma) December 4, 2024
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kansallinen turvallisuus turvallisuusviranomaiset itäraja Kimmo Kiljunen Tytti Tuppurainen Mari Rantanen Venäjä
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Presidentti vahvisti poikkeuslain – itäraja pysyy toistaiseksi kiinni

Turvapaikkajärjestelmästä on tullut elintasosiirtolaisuuden kanava – ”Vanhentuneita sopimuksia ja kansainvälistä lainsäädäntöä pakko uudistaa radikaalisti”

Tomi Immonen Venäjän vaikutuksesta Suomen turvallisuuteen: ”Venäjä ei ole koskaan niin heikko tai niin voimakas kuin se antaa ymmärtää”
Ensimmäisen kauden kansanedustaja Tomi Immonen kiersi kuluneena lauantaina pohjoista Keski-Suomea yhdessä Perussuomalaisten Keski-Suomen piirijärjestön kanssa. Immonen kävi kiertueen aikana keskusteluja keskisuomalaisten kanssa muun muassa Suomen turvallisuustilanteesta.

Entinen hovioikeudenneuvos, emeritusprofessori Jukka Kemppinen: ”Aikaisempaan oikeuskäytäntöön perustuen Kimmo Kiljunen olisi pantava syytteeseen maanpetoksesta”
Emeritusprofessori ja eläkkeellä oleva hovioikeudenneuvos Jukka Kemppinen kirjoittaa blogissaan kansanedustaja Kimmo Kiljusesta, joka on pyytänyt eroa ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan tehtävästä.

PS-Nuoriso: SDP:n kytkökset Venäjään selvitettävä
Perussuomalainen Nuoriso vaatii entisten itäblokkimaiden tapaista lustraatiota SDP:n Venäjä-kytkösten selvittämiseksi perinpohjin.
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antikainen: Kuvitelkaa demarien Nasima Razmyar sisäministerinä – rajat auki, suut kiinni ja lisää turvapaikanhakijoita suomalaisten elätettäväksi
Pääministeripuolueena SDP:n ja Nasima Razmyarin toimintalinja olisi selvä: vihapuheesta vankilaan – mutta laittomasta maassaoleskelusta palkinto. Suomalaisille rajat sananvapauteen – mutta ei rajoja maahanmuutolle. Ja jos kritisoisit Razmyaria, joutuisit maksamaan kunnianloukkauksesta korvauksia, kansanedustaja Sanna Antikainen varoittaa.

AKT-pamppu Ismo Kokon mielestä bussiliikenne pysähtyisi ilman maahanmuuttajia – PS:n Grönroosilta tyly kuitti: ”AKT:n kaverilla kysynnän ja tarjonnan perusasiat hukassa”
Perussuomalaisten 3. varapuheenjohtaja Simo Grönroos selventää mamutusta komppaavalle ay-pomo Ismo Kokolle, että toki Suomessa bussit liikkuisivat aivan hyvin myös ilman maahanmuuttajia, tällöin vain kuljettajien palkat olisivat hieman korkeammat kuin nyt.

Tukala helle jatkuu – Ministeri Kaisa Juuso: ”Viilennyksestä on nyt huolehdittava erityisesti vanhusten asumisyksiköissä”
Kotien lisäksi sisätilojen viileydestä on huolehdittava sosiaali- ja terveydenhuollon hoitolaitoksissa sekä asumisyksiköissä, joissa hoidetaan kuumuuden vaikutuksille herkkiin väestöryhmiin kuuluvia, painottaa sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Päivän pointti: Toksinen vallankäyttö, toiminnan ristiriitaisuudet ja kasvava tyytymättömyys Pride-liikkeen sisällä herättävät pohtimaan, joko Pride-aikakausi on tullut päätökseensä

Ranska avaamassa ovea uusille tulijoille – pelkkä palestiinalaisuus riittää nyt turvapaikan perusteeksi
Ranska on päättänyt myöntää turvapaikkoja Gazan palestiinalaisille. Tie EU:n alueelle on nyt periaatteessa auki kahdelle miljoonalle uudelle pakolaiselle. Päätökseen on reagoitu voimakkaasti, sillä se voi johtaa pakolaistulvaan ja Hamasin terrroristien ujuttautumiseen Euroopan ytimeen.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.

EVA:n tutkimus paljastaa arvomuutoksen: Suomalaiset kallistuvat oikealle, identiteettipolitiikka ei enää vetoa kansaan kuten ennen
Elinkeinoelämän valtuuskunnan tuore arvo- ja asennetutkimus osoittaa, että suomalaisten asenteet ovat siirtyneet selvästi oikeistolaisempaan suuntaan kuluneen vuosikymmenen aikana. Suomalaisista noin puolet (49 prosenttia) asemoi itsensä poliittisesti oikealle, vajaa kolmannes vasemmalle (31 prosenttia) ja viidesosa (19 prosenttia) keskelle.