

Matias Turkkila
Toimitus suosittelee
Soini kysyy: Viherverot vai palkka-ale?
Perussuomalaiset vaativat rajua suunnanmuutosta talouden alamäen kääntämiseksi uuteen nousuun. Teollisuuden kilpailukyky pitää palauttaa. Vaihtoehtoja on kaksi: kahden prosentin palkka-ale tai viherverojen karsinta 0,7 miljardilla eurolla. Niiden kustannusvaikutus on sama.
– Perussuomalaiset kannattavat jälkimmäistä. Me emme hyväksy palkka-alea, sanoi Timo Soini (ps.) Työmiehen tuumaustunnilla perjantaina.
Kansallisilla päätöksillä tehtyjen, EU:n vaatimusten päälle tulevien viherverojen alentaminen ei ole maistunut sen enempää sdp:lle, kokoomukselle kuin keskustallekaan. Päinvastoin, näistä kolmesta puolueista on esitetty erilaisia palkka-alemalleja teollisuuden kustannuskyvyn kohentamiseksi.
Edessä blokkivaalit
Seuraavista vaaleista tulee blokkivaalit, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini.
– Se ei mene kuin Ruotsissa, vaan meillä on kolme suurta puoluetta vastaan me, Soini arvioi.
TNS Gallupin tutkimuksen mukaan perussuomalaisille tärkeimmät neljä asiaa ovat pysyneet samoina viime vaaleissa: ne ovat maahanmuuton kustannukset, EU:n kriisimaiden tukemisen vastustaminen, verotuksen kiristämisen vastustaminen ja korruptio ja moraalikato.
– Nämä ovat siitä hyvät teemat. Täsmälleen samat kuin millä jytky tuli, Soini muistuttaa.
– Vaaleissa on kaikki mahdollista: Kuusi kuukautta ennen viime vaaleja gallup oli 13 prosenttia, nyt se on liikkunut 16-17 prosentissa. Kyse on siitä, kuka asettaa asialistan ja mistä keskustellaan. Perussuomalaiset haluavat keskustella työhön, toimeentuloon ja yrittämiseen eli kakun tekemiseen liittyvistä asioista, Soini täsmentää.
Muut puolueet hylkivät PS:n tärkeimpiä teemoja
Soini hämmästelee, ettei yksikään perussuomalaisten tärkeimmistä asioista mahtunut vanhojen puolueiden huolenaiheiden kärkinelikkoon. Kokoomus ja keskusta sen sijaan moittivat kansaa laiskuudesta! SDP:llä on sinänsä tärkeä tasa-arvo, mutta mikään tasa-arvo ei ole kestävällä pohjalla ilman taloudellista pohjaa.
– Jos ei ole mistä jakaa, ei ole jaettavaakaan, Soini toteaa.
EU-asiat eivät vanhene
Soini jaksaa puhua EU-politiikan vääryyksistä, koska perussuomalaiset ovat olleet niistä oikeassa. Häntä huolettavat Italian pankkien stressitestit ja Kreikan tulevat tukipaketit.
– Mitkä edellytykset on jatkaa tällaista politiikkaa? Niitä ei ole, Soini tiivistää ja sanoo tukipakettipolitiikan pysäyttäneen jo Saksankin, joka on pitänyt EU:ta pystyssä.
Sijoittajien luottamus talouksiin hiipunut
Luottoluokitusten putoaminen Suomessa ja Hollannissa kertoo sijoittajien luottamuksen menetyksestä, Kreikan korkokin nousi 9 prosenttiin.
– Me puhumme tästä, koska tiedämme olevamme oikeassa. Puhumme niin kauan kuin tukipolitiikka jatkuu. On keksitty ikiliikkuja nimeltään tukipaketti, Soini moittii.
Kahden lompakon politiikka, jossa rahoitetaan kotimaata ja sitten muita, on väärä.
– Tehtävämme ei ole pelastaa Saksan ja Ranskan pankkeja ja seuraavaksi Italian pankkeja, Soini linjaa.
Tarvitaan kovat tropit: 10 miljardin sopeutus
Soinin mukaan täytyy uskaltaa leikata sieltä, mistä leikata voi ja arvottaa asiat rohkeasti kansalaisten kannalta. Kymmenen miljardia kuulostaa kovalta summalta, mutta kuluja ei leikata koko rahan edestä: kyse sopeutuksesta, joka tapahtuu osittain leikkauksilla ja osittain kasvun käynnistämisellä.
Perussuomalaiset torjuisivat teollisuuden viherverot: syöttötariffit, kaivosten sähköverojen kolminkertaistamisen sekä kaikki EU:sta tulevat lisälaskut.
Suomi maksaa tänä vuonna EU:lle 604 miljoonaa nettona, ensi vuonna maksu nousee 1,1 miljardiin. Jäsenmaksu vie 500 miljoonaa, Britannian jäsenmaksujen hyvitys 130 miljoonaa. Kehitysapu vie yli miljardin vuodessa, 0,56 prosenttia BKT:sta.
– Näin vaikutat EU:n ytimissä, Soini ivailee.
Leikkauksia voisi olla noin kolmen miljardin edestä, Soini arvioi. Tämä kattaisi teollisuuden kilpailukykyä haittaavat lisäkulut. Soini ei usko, että sopeutuksesta puhuminen säikäyttää äänestäjiä.
– Kyllä tässä raju käännös tarvitaan. Hallitus puhuu jo nyt seitsemästä miljardista, mutta sen keinot ovat väärät, Soini syyttää.
Stubbin sopimuksen epäselvä hinta
Soini moittii myös perjantaiaamuna julkistettuja tietoja EU:n uusista ilmastoratkaisuista.
– On tehty sopimus, jonka hintaa ei kukaan tiedä. Eivät perussuomalaisten puoluehallituksessa menisi minunkaan esitykset läpi, jos ei niistä tiedetä, mitä ne maksavat, Soini vertaa.
Soinin mukaan perussuomalaiset eivät ole valmiita ratifioimaan EU:n ilmasto- ja elinkeinopoliittista sopimusta. Perussuomalaiset eivät myöskään sitoudu ennalta Pariisin kokouksen mahdollisiin tuloksiin.
– Me emme sitoudu etukäteen Pariisin tuloksiin, vaikka pääministeri on mukana tietämättä neuvottelujen tuloksia, Soini linjaa.
– Mallioppilas ei nimittäin saa EU:sta mitään: Espanja sai maksut persikoista, Puola omenoistaan vaan mitä sai kokoomuslainen maatalousministeri Petteri Orpo? Ei mitään. Kyllä EU:ssakin ikivihreät soivat politiikan bulevardeilla. Ensi syksynä on käännös tehtävä, sillä tämä hallitus ei pysty tekemään kuin muutaman poliittisen virkanimityksen ennen vaaleja, Soini sivaltaa.
Tiedotustilaisuuden videotallenne:
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Blokkivaalit Petteri Orpo Tuumaustunti Alexander Stubb ilmastopolitiikka Hollanti Saksa vihreät Timo Soini Kreikka
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Kokoomus kävelee sote-asioissa jo lankkua pitkin

100 000:n julkisen sektorin työntekijän palkat maksetaan velalla
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.