

PS ARKISTO
Sosiaali- ja terveysministeri Juuso: Sairaaloiden ja päivystysten verkostoa koskeva valmistelu etenee
Päivystyksiä ja erikoissairaanhoidon työnjakoa koskevan lainvalmistelun etenemisen aikataulu on herättänyt laajalti kiinnostusta. Sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso kertoo uudistuksen etenemisen aikataulusta.
Viime syksynä asetetun virkamiestyöryhmän julkaistua raporttinsa tammikuussa varsinainen lainvalmistelu ministeriössä pääsi käyntiin. Osana virkavalmistelua tehdään monipuoliset vaikutusten arvioinnit ja pohditaan myös vaihtoehtoisia tapoja erikoissairaanhoidon tehostamiseksi.
– Valmistelun edetessä lakihanketta on käsitelty ja käsitellään ministerityöryhmässä maalis-toukokuussa, ja tavoitteena on saada esitys lausunnolle toukokuussa. Tarkoituksena on noudattaa normaalia kuuden viikon lausuntoaikaa, kertoo sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso.
Kokonaisuus on haastava
Kokonaisuus on monin tavoin haastava. Keskeinen tulevaisuuden sairaalaverkostoa määrittävä tekijä on ammattihenkilöstön saatavuus. Henkilöstöpulan vuoksi on tärkeää, että ammattilaisten työaika voidaan käyttää mahdollisimman tehokkaasti.
– Tammikuussa julkaistu sairaalaverkkotyöryhmän raportti on herättänyt laajaa keskustelua ja huolta hyvinvointialueilla ja kansalaisten keskuudessa. Asian valmistelu on sosiaali- ja terveysministeriössä ykkösprioriteetti, ja lausunnolle lähtevän lakiesityksen sisällöstä tiedotetaan heti kun se on valmis eli aikataulusuunnitelman mukaan toukokuussa, sanoo ministeri Juuso.
Lait vahvistettaneen joulukuussa
Lausuntopalautteen jälkeen esityksen käsittely jatkuu syksyllä.
– Lausuntopalautteen kokoamisen jälkeinen poliittinen käsittely jatkuu elokuun alussa, ja kun tarvittavat muutokset on tehty, esitys menee lainsäädännön arviointineuvoston käsittelyyn. Syksyn aikana esitys käy hyvinvointialuetalouden ja –hallinnon neuvottelukunnassa. Ennen valtioneuvoston käsittelyä esitys lähetetään Oikeuskanslerinviraston ennakkotarkastukseen, ministeri Juuso kuvailee prosessia.
– Kun nämä käsittelyvaiheet on käyty, esitys menee raha-asiainvaliokunnan ja valtioneuvoston käsittelyyn. Tämän jälkeen esitys annetaan eduskuntaan budjettilakiaikataulussa. Eduskunnassa esitystä käsittelevät normaalin kaavan mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunta mietintövaliokuntana sekä mahdolliset lausuntovaliokunnat syysistuntokauden aikana. Lopuksi eduskuntakäsittelyn jälkeen tasavallan presidentti vahvistaa lait. Tämä tapahtuisi arviolta joulukuussa, Juuso jatkaa.
Esitetyn lainsäädännön on suunniteltu tulevan voimaan vuoden 2026 alussa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- lainsäädäntöuudistukset henkilöstöpula erikoissairaanhoito hyvinvointialueet sairaalat lainvalmistelu päivystys lainsäädäntö sosiaali- ja terveysministeriö Kaisa Juuso
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juvonen: Päivystyskriisi on riistäytynyt käsistä

Terveydenhuolto kriisissä – perussuomalaiset priorisoisi julkisen rahan käyttöä: Suomalaisten rahoilla tulee järjestää suomalaisille hoitopalveluja

Yksityissektoria tarvitaan purkamaan Siltasairaalan hoitovelkaa – Juvonen: “Julkisen terveydenhuollon tilanne on järkyttävän surullinen Suomessa”

Hoitajamitoituksen siirtymäaikaa jatkettava hoitajapulasta johtuen – “Hoitajamitoituksen nosto ei ratkaise sitä tosiasiaa, että meillä ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi hoitoalan henkilökuntaa”
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.