
Sote kaatui liian hätäiseen valmisteluun
Sosiaali- ja terveysvaliokunnan viime hetken yritys sote-uudistuksen pelastamiseksi on valunut hiekkaan. Asia varmistui torstaina, kun perustuslakivaliokunta antoi lausuntonsa sote-valiokunnan esityksestä. Perustuslakivaliokunta antoi vastaavan lausunnon jo helmikuun puolella.
Valiokunnan mukaan sote-valiokunnan uusi esitys oli oikeansuuntainen: se pienensi niin rahoitukseen kuin demokratiaan liittyneitä ongelmia, mutta ongelmia jäi ratkaisematta vielä niin paljon, ettei valiokunta voi puoltaa sote-ratkaisua.
Veronkorotukset suurempia
kuin perustuslaki sallii
Lakiehdotukset ja niiden perustelut eivät muodosta riittävää perustaa arvioida ehdotusten perustuslainmukaisuutta. Lakiehdotukset voitaisiin hyväksyä tavallisen lain säätämisjärjestyksessä vain, jos niihin tehtäisiin merkittäviä muutoksia, valiokunnan lausunnossa sanotaan.
Valiokunnan mukaan esityksen uusi tasauskatto lieventäisi suurimpia kunnallisveron korotuspaineita, mutta siitä huolimatta sote-uudistuksen ja valtionosuuslainsäädännön muutosten yhteisvaikutuksesta johtuva veronkorotuspaineen merkittävyys olisi kuitenkin edelleen perustuslain kannalta ongelmallista.
Valiokunta toisti jo aiemman kantansa, että asian valmistelu kannattaa jättää valtioneuvoston ja mahdollisesti myös laajapohjaisen parlamentaarisen elimen tehtäväksi. Valiokunta korostaa tarvetta arvioida eri hallinto- ja rahoitusmalleja perusteellisesti. Lisäksi kuntia täytyy kuulla jatkovalmistelussa.
Perustuslakivaliokunta piti mahdollisena siirtää kuntien tehtäviä kuntaa suuremmille itsehallintoalueille, joilla kansanvaltaisuus toteutuisi välittömien vaalien kautta ja joilla lisäksi olisi verotusoikeus. Myöskään yksitasoista kuntayhtymämallia ei pidä pitää ainakaan lähtökohtaisesti poissuljettuna. Mahdotonta ei ole myöskään siirtää sote-palveluiden järjestämisvastuuta valtiolle.
Ei uutta pikaratkaisua
Valiokunta piti selvänä, ettei ongelma ratkea sillä, että nyt tehtyä esitystä viilattaisiin vielä perustuslain mukaiseksi.
– Se on jo ajallinen mahdottomuus. Jo kuntien kuuleminen kestää viikkokausia, perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johannes Koskinen (sd.) sanoi tiedotustilaisuudessa eduskunnassa.
Valiokunta edellytti kuntien kuulemista jo edellisessä lausunnossaan. Sote-valiokunnan keskustalainen puheenjohtaja Juha Rehula katsoi kuitenkin, että valmistelua voidaan jatkaa yksiportaisen mallin eli käytännössä Etelä-Karjalan Eksote-mallin pohjalta. Se olisi ollut helpoin tapa edetä ja kuntia oli kuultu jo etukäteen. Perustuslakivaliokunta ajatteli kuitenkin asiasta toisella tavalla.
– Jos joku kuvittelee, että vielä viime hetkellä jatkettaisiin asian valmistelua, mentäisiin todella häpeälliselle tielle, varapuheenjohtaja Anu Urpalainen (kok.) sanoi.
Sote-valiokunta tekikin tästä ohjeen mukaisen johtopäätöksen ja jätti asian valmistelun sikseen vaalikauden loppuviikkojen ajaksi.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Sote-työ ei ole mennyt hukkaan

Sote – perussuomalaisten malli etenee

Pääministeri myönsi: Sote lähti lapasesta
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

MTV Uutiset otti selvää, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan – Halla-aho: “Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista”
"Jos luulit, että suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan eniten esimerkiksi Saksasta tai Britanniasta, niin metsään meni", kirjoittaa MTV Uutiset artikkelissaan, jossa se on selvittänyt, mistä maista suomalaisiin korkeakouluihin haetaan opiskelemaan. - Kukaan muu kuin toimittaja ei luullut, että Suomeen tultaisiin opiskelemaan länsimaista, toteaa eduskunnan puhemies, perussuomalaisten Jussi Halla-aho Facebook-kirjoituksessaan.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Purra myllyttää hyväuskoisia poliitikkoja: “Voisi kysyä, että miten mitään näin päätöntä voi edes keksiä”

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Hallitus uusii YEL-työtulon – Marinin hallituksen kohtuuton ja typerä järjestely johtaisi katastrofiin
Yrittäjien eläkejärjestelyistä on ollut paljon puhetta nykyisen hallituksen puoliväliriihen yhteydessä. Voimassa oleva lainsäädäntö on Marinin hallituksen politiikan seurausta, ja erityisavustaja Asmo Maanselän (ps.) mukaan se johtaisi katastrofiin vuonna 2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.
