

LEHTIKUVA
Sote – perussuomalaisten malli etenee
Perustuslakivaliokunnan perussuomalainen jäsen Vesa-Matti Saarakkala pitää valitettavana sitä, ettei tärkeää uudistusta saatu nyt aikaan. Toisaalta tämä on niin tärkeä ja iso uudistus, ettei sitä saa kiireellä pilata.
Uusi sote-ratkaisu täytyy miettiä Saarakkalan mielestä perusteellisesti. Samalla täytyy miettiä myös valtionosuusjärjestelmän toiminta. Sote-esityksen suuret talousvaikutukset johtuivat valtionosuusjärjestelmästä. Se on niin monimutkainen, ettei perustuslakivaliokunta voinut neuvoa, mitä sille pitäisi tehdä.
Mitä tulevasta valmistelusta sitten seuraa? Saarakkala näkee hyvät mahdollisuudet siihen, että tuleva sote-ratkaisu muistuttaisi perussuomalaisten alkuperäistä piirikuntamallia.
– Perussuomalaisten kannalta sanoisin, että mitä suorempi demokratia ratkaisuun saadaan, sitä parempi, Saarakkala linjaa.
Hän sanoo omana näkemyksenään, että sote-ratkaisua kannattaa jatkaa maakunnallisen vaihtoehdon pohjalta. Se vaatii pitempää valmistelua kuin yksiportainen malli, mutta perustuslain kannalta se on helpompi.
– Miettiä pitää sitäkin, pitäisikö mallia kokeilla, mutta viisainta olisi ehkä rakentaa kerralla kunnon malli, johon siirryttäisiin koko Suomessa yhtä aikaa, Saarakkala pohtii.
Saarakkala perustelee kantaansa sillä, että maakunnallista mallia on jo kokeiltu Kainuussa.
Kainuun malli ja verotusoikeus
Uusi maakunnallinen malli olisi kuin Kainuun malli, johon lisättäisiin verotusoikeus.
– Se vastaa myös perussuomalaisten alkuperäistä esitystä, Saarakkala korostaa.
Mallille voi povata myötätuulta ensi vaalikaudella, sillä myös pienempi oppositiopuolue keskusta kannattaa vastaavaa maakunnallista sote-mallia.
Demokratian ongelmia viilattava
Saarakkala miettii, että myös maakuntapohjaisessa kaksiportaisessa mallissa on omat ongelmansa. Kaksiportaisuus tarkoittaa sitä, että sote-asioiden päättäjät valittaisiin maakunnallisilla vaaleilla.
Palveluiden järjestämisvastuu tulisi kuntayhtymälle, hallinto vaaleilla valittavalle valtuustolle ja rahoitus järjestyisi alueellisella verotusoikeudella. Se olisi yhtä kuin Kainuun malli, johon lisättäisiin verotusoikeus.
– Se ei ole kuitenkaan ainoa mahdollisuus. On jo mietitty sellaistakin vaihtoehtoa, että rahoitus annettaisiin valtionosuuksina ja verotus tapahtuisi valtakunnallisesti, Saarakkala miettii.
Kunnan vaikutusvalta varmistettava
Kainuussa huomattiin joitakin ongelmia mallin hallinnossa. Joka kunnasta piti tulla edustaja, joten vaalipiirit tehtiin kuntakohtaisiksi. Se oli kuitenkin hankalaa suhteellisuusperiaatteen kannalta, kun valtuustoon piti saada edustajia kaikista puolueista. Kainuussa tämä huomattiin hankalaksi, joten siirryttiin maakunnalliseen vaalipiiriin.
– Maakunnallisessa vaalipiirissä taas pitää miettiä, miten varmistettaisiin kunnan vaikutusvalta. Erikoista olisi myös, jos vaalipiiri olisi maakunnallinen, mutta rahoitus olisi yhä kuntapohjainen ja maksu perittäisiin kunnan asukasluvun eikä palveluiden käytön perusteella, missä rahoitus eroaisi nykyisestä sairaanhoitopiirien rahoituksesta, Saarakkala aprikoi.
Mutta se on suuri muutos, jota täytyy valmistella huolella.
– Kyse olisi silloin kuitenkin erittäin suuresta uudistuksesta, jota ei pystytä hetkessä toteuttamaan. Kysymys kuuluukin, onko kiire ja jos on, niin miksi? Saarakkala kysyy.
VELI-PEKKA LESKELÄ
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset: Sote-työ ei ole mennyt hukkaan

Sote kaatui liian hätäiseen valmisteluun

Pääministeri myönsi: Sote lähti lapasesta
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Hallitus selvittää maahanmuuttajien arvot: ”Lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”
Maahanmuutto- ja integraatiopolitiikan pitää perustus tosiasioihin, ei näppituntumaan saatikka oletuksiin. Näin ajattelee tuore opetus- ja integraatioministeri Simona Mohamsson (ent. Mohammad). Yhteiset tasavertaisuuteen perustuvat arvot on hyväksyttävä, sillä ”lupa asua Ruotsissa ei kuulu ihmisoikeuksiin”.