Pääministeri Alexander Stubb (ps.) luonnehti hallituksen keskeisintä saavuttamattomuutta varsin suoraan eduskunnan kyselytunnilla. Hänen mielestään sote lähti lapasesta.

– Sote on ollut parlamentaarisessa valmistelussa. Se on totta kai lähtenyt hallituksen käsistä jo varhaisessa vaiheessa. Sitä on valmisteltu valiokunnissa ja on esitetty erilaisia malleja. Nyt voimme tutustua rauhassa perustuslakivaliokunnan lausuntoihin. Tässä vaiheessa ei kannata sitoutua mihinkään muuhun kuin yhteiseen ratkaisuun, Stubb muotoili.

Nyt ei kannata hötkyillä

Vesa-Matti Saarakkala (ps.) oli Stubbin kanssa yhtä mieltä siitä, ettei soten kanssa kannata nyt hötkyillä.

– Meillä on tässä talossa huonoja kokemuksia siitä, kuinka asioita on valmisteltu liian vähällä ajalla ja ehkä liian vähällä porukalla, hän totesi.

Saarakkala piti samalla todennäköisenä, että tulevia sote-alueita tulee olemaan 15-19.

Stubb vastasi tähän, että kannattaa laskea viiteen ja vasta sitten 19:een.

– Tärkeintä on, että suomalaiset saavat hyvät ja kustannustehokkaat palvelut ja että ne ovat perustuslain mukaisia, Stubb vastasi.

Stubb sanoi sitoutuvansa malliin, joka sovitaan yhdessä.

Valmisteltu ja kokeiltu on

Erkki Virtanen (vas.) muistutti, että kiire kuitenkin olisi. Hanketta on valmisteltu jo 12 vuotta ja kunnat ovat tilanteessa, jossa niiden palvelut voivat romahtaa.

– Kaikkia malleja on jo kokeiltu, Virtanen korosti.

Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) korosti, ettei asioita saa valmistella kiireellä. Kohta valmistuu monikanavatyöryhmän mietintö, josta saadaan uusia eväitä valmisteluun.

Omatkin moittivat

Monikanavatyöryhmä miettii keinoja siihen, kuinka sote-järjestelmä voitaisiin palauttaa yhteiseen rahoitukseen. Nykyjärjestelmä perustuu julkiseen terveydenhoitoon, joka on pahasti rapistunut, ja sen lisäksi Kelan tukemaan yksityiseen terveydenhoitoon ja työterveydenhoitoon.

Stubbilta kysyttiin myös, onko hallitus onnistunut missään. Stubb vastasi, että se on onnistunut sopeuttamaan tuloja ja menoja eli nostamaan veroja ja leikkaamaan 6,5 miljardin edestä. Kuntien tehtäviä koetettiin karsia miljardilla, mutta onnistuttiin vain 300 miljoonan edestä.

Ben Zyskowicz (kok.) luetteli itse melkoisen listan asioita, joissa hallitus oli epäonnistunut, mutta hän puolusti hallitusta sillä, että se oli edes yrittänyt.

Veli-Pekka Leskelä