Halu hillitä maahanmuuttoa oli yksi suurimmista syistä Britannian EU-eron takana. Tosin Brexit ei tuonut haluttuja tuloksia laittoman siirtolaisuuden suhteen. Myös Brexitin jälkeen useilta pääministereiltä ja sisäministereiltä on kuultu suuria lupauksia maahanmuuttopolitiikan järkeistämisestä, mutta pääosin ne ovat jääneet juhlapuheiden tasolle. Suunnitelma laittomien siirtolaisten kuljettamisesta Ruandaan kuivui kokoon ja pienveneet tuovat uusia laittomia tulijoita Ranskasta harva se päivä.
Työväenpuolue on aiemmin suhtautunut kaikenlaiseen maahanmuuttoon erittäin myönteisesti, mutta nyt pääministeri Keir Starmer on ottanut aivan uuden linjan. Vasemmistohallitus on julkaissut suunnitelman “maahanmuuttojärjestelmän kontrollin palauttamiseksi”.
Nyt julkaistu raportti käsittelee vain laillisen maahanmuuton tiukentamista, mutta sisäministeri Yvette Cooperin mukaan myöhemmin tänä kesänä on tulossa toinen julkaisu, joka käsittelee turvapaikkajärjestelmän uudistamista ja laittoman maahantulon estämistä. Siinä riittääkin tekemistä, sillä viime vuosina Britanniaan on tullut noin 100 000 turvapaikanhakijaa vuodessa.
Maahanmuutto “räjähti” konservatiivien valtakaudella
Raportin esipuheessa pääministeri Keir Starmer syyttää edellistä hallitusta siitä, että maahanmuutto Britanniaan “räjähti” vuonna 2023 lähes miljoonaan henkilöön, mikä oli nelinkertainen määrä vuoteen 2019 verrattuna. Tämä oli poliittinen valinta, johon ei kysytty lupaa kansalaisilta, Starmer toteaa.
– Päinvastoin, edellinen hallitus lupasi toistuvasti rajoittaa maahanmuuttoa, mutta teki sen sijaan Britanniasta avoimien rajojen koekaniinin, Starmer kirjoittaa.
– Tämä on aiheuttanut maallemme mittaamatonta vahinkoa. Julkisten palvelujen ja asuntojen saatavuus on vaikeutunut.
– Meidän taloutemme on vääristynyt, koska järjestelmä on kannustanut tuomaan työntekijöitä ulkomailta sen sijaan, että olisimme investoineet omien kykyjemme kehittämiseen.
Pääministeri lupaa, että hänen hallituksensa tulee täyttämään kansan tahdon ja palauttamaan maan rajojen hallinnan. Hänen hallituksensa valtaantulon jälkeen viisumihakemukset ovat vähentyneet 40 prosentilla, mutta jatkossa linja tulee olemaan vieläkin tiukempi.
Yritykset ovat “addiktoituneita” ulkomaiseen halpatyövoimaan
Starmerin mukaan yritykset ovat olleet suorastaan “addiktoituneita halpaan ulkomaiseen työvoimaan”. Jatkossa hoitoalan työntekijöitä ei saisi enää palkata ulkomailta ja työperäisen maahanmuuton kriteerejä tiukennettaisiin muutenkin. Myös opiskelijoiden maahantuloa halutaan rajoittaa. Starmer ei kuitenkaan suostu määrittelemään mitään ehdotonta ylärajaa maahanmuutolle, kertoo BBC.
Maahanmuuttajilta tullaan vaatimaan englannin osaamista. Pysyvään oleskelulupaan vaadittu asumisaika nousee viidestä vuodesta kymmeneen. Hallitus haluaa myös tiukentaa Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaaman “oikeuden perhe-elämään” tulkintaa maahanmuuttajiin liittyen.
Purra: “Oikein”
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra pitää Starmerin ehdotuksia hyvinä. Purra on kommentoinut niitä X-somessa.
– Hyviä juttuja Britannian vasemmistohallitukselta: Avointen rajojen politiikka halutaan päätökseen. Halpatyömaahanmuuton edistämistä kutsutaan pääministeri Starmerin suulla petokseksi.
– Oikein.
– Suuri huijaus se Suomessakin on, mutta toistaiseksi vain yksi puolue näkee sen, Purra kirjoittaa.
Starmer: Britanniasta uhkaa tulla “ventovieraiden saari”
Puhuessaan uuden maahanmuuttolinjauksen julkaisutilaisuudessa pääministeri Starmer korosti sääntöjen merkitystä: valtiot tarvitsevat sääntöjä, jotka muokkaavat niiden arvoja ja ohjaavat niiden toimintaa. Kansalaisilla on sekä oikeuksia että velvollisuuksia.
– Meidän kaltaisessamme monikulttuurisessa valtiossa säännöt ovat erityisen tärkeitä, koska ilman yhteisiä sääntöjä meistä tulee ventovieraiden saari, sen sijaan, että olisimme kansakunta joka kulkee yhdessä eteenpäin, Starmer sanoi.
– Meillä on maahanmuuttojärjestelmä, joka vaikuttaa siltä kuin se olisi melkeinpä suunniteltu mahdollistamaan väärinkäytökset, Starmer sanoi ja syytti yrityksiä siitä, että ne tuovat mieluummin maahan halpatyövoimaa kuin panostavat oman maan nuoriin.
Starmerin mukaan vääränlainen maahanmuutto johtaa maan jakautumiseen. Hän kyseenalaisti myös yleisen uskomuksen, että maahanmuuton lisääminen johtaisi aina talouskasvuun: sitä kokeiltiin edellisen hallituksen kaudella nelinkertaistamalla maahanmuutto, mutta talouskasvua ei silti tullut.
“Britanniassa asuminen on etuoikeus, joka pitää ansaita”
Myös Starmer on kommentoinut Britannian uutta, tiukempaa maahanmuuttolinjaa X:ssä. Monet hänen postauksistaan vaikuttavat siltä kuin joku reformipuolueen kannattaja olisi hakkeroinut Starmerin X-tilin, poliittinen kommentaattori James Melville vinoilee. Alla on joitakin pääministeri Starmerin viimeaikaisia X-kommentteja.
– Jos haluat asua Britanniassa, sinun pitää puhua englantia.
– Britanniassa asuminen on etuoikeus, joka pitää ansaita.
– Minä otan rajat takaisin kontrolliin. Maahanmuuttoa vähennetään, turvapaikanhakijoiden majoittaminen hotelleihin loppuu ja laittomat rajanylitykset pienveneillä pysäytetään. Me tulemme murskaamaan ihmissalakuljettajien jengit.
– Olen jo palauttanut yli 24 000 henkilöä, joilla ei ollut oikeutta olla täällä. Eikä se siihen lopu.
Keir Starmerin oman puolueen intialaistaustainen queer-kansanedustaja Nadia Whittome pitää pääministerinsä puheita “ällöttävinä”. Hän mielestään on vaarallista, että hallitus “normalisoi maahanmuuttajavastaista retoriikkaa”.
Taustalla Faragen puolueen suosion nousu
Monet pitävät Starmerin tiukkoja maahanmuuttolinjauksia tyhjänä puheena, jonka tarkoituksena on yrittää paikata työväenpuolueen kannatuksen murenemista. Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen reformipuolue otti äskettäin murskavoiton Britannian paikallisvaaleissa. Nyt Starmerin on keksittävä jotain saadakseen työläisten äänet takaisin.
Keir Starmer itse tietenkin kiistää, että Faragen suosion kasvun pelko olisi vaikuttanut hänen toimintaansa. Starmerin mukaan hän tiukentaa maahanmuuttopolitiikkaa, koska se on hänen mielestään oikein ja reilua. Starmer haluaa johtaa sellaista työväenpuoletta, joka puolustaa brittityöläisten etua.
Mutta edes Daily Mailin vasemmistolainen kolumnisti Dan Hodges ei usko siihen, että Starmer oikeasti aikoisi tehdä ongelmille mitään. Hodges pitää suurimpana ongelmana Ranskasta pienveneillä saapuvia laittomia siirtolaisia, joita saattaa tulla satoja päivässä. Hänen mielestään Starmer ei edes haluaisi pysäyttää laittomia tulijoita.
Albania-vaihtoehto kaatui heti kärkeen
Keir Starmer vieraili torstaina Albaniassa. Hän käytti vierailua julkistaakseen oman suunnitelmansa perustaa Ruanda-mallin mukaisia palautuskeskuksia turvapaikanhakijoille Britannian ulkopuolelle.
Edellisen hallituksen Ruanda-suunnitelman Starmer hylkäsi heti pääministerikautensa alussa, mutta nyt hän olisi halunnut rakentaa vastaavanlaisia keskuksia esimerkiksi Albaniaan.
Starmerin suunnitelmat saivat kuitenkin nolon lopun, kun Albanian pääministeri Edi Rama totesi tuntia myöhemmin suorassa TV-lähetyksessä, että Albanialla ei ole mitään kiinnostusta rakentaa palautuskeskuksia minkään muun maan kuin Italian kanssa. Monet muutkin maat ovat esittäneet kiinnostuksensa, mutta Raman mukaan erikoisdiili Italian kanssa perustuu maiden yhteiseen historiaan ja maantieteellinen läheisyyteen, joten muille sitä ei ole tarjolla.