

PS ARKISTO
Pienyrittäjä helpottaisi ensimmäisen työntekijän palkkaamista – kattoalalla ammattilaisille riittää töitä
Pitkän linjan yrittäjä Veli-Matti Laitinen helpottaisi ensimmäisen työntekijän palkkaamista esimerkiksi sillä, että valtio alentaisi työn sivukuluja vaikkapa ensimmäisen vuoden ajaksi.
Peltikatto on kesähelteellä polttavan kuuma työpaikka. Vihtiläinen yrittäjä Veli-Matti Laitinen on kohta 30 vuotta kiipeillyt työkseen katoilla. Peltisepänliike perustettiin juuri 90-luvun suuren laman alla, ja kattotyöt olivat mukana valikoimassa alusta lähtien.
“Onneksi en ottanut ulkomaanvelkaa”
Kattoremonteille riittää yhä reilusti kysyntää, vaikkei Laitinen ole niitä enää pahemmin mainostanutkaan.
Lama iski nuoreen yritykseen toden teolla, koska rakennustoiminta romahti ja valtiokin pisti kaikki hankkeet seis. Laitinen ja alussa mukana ollut liikekumppani eivät olleet vielä ehtineet saada laajaa asiakaspohjaa, joten alku oli todella hankalaa, mutta rauhallisesti puurtaen siitä selvittiin.
– Onneksi en ottanut ulkomaanvelkaa, Laitinen toteaa.
Hän kertoo nähneensä monen tutun yrityksen menevän nurin devalvaation ja korkeiden korkojen loukussa.
Nyt yrityksen toiminta on jo vakiintunutta. Palveluvalikoimaan kuuluvat kaikki peltityöt. Urakoita riittää sopivasti ja työntekijämäärä vaihtelee kahden ja viiden hengen välillä, eli pienyrittäjyydestä on kysymys.
Aito saumakatto on ikuinen
Laitinen kertoo, että kattopeltien pinnoitteet ovat 30 vuoden aikana kehittyneet paljon. Enää pinnoitteet eivät vaihda väriään eivätkä kuoriudu pois. Kaikkein paras on kuitenkin perinteinen saumattu peltikatto.
– Aito saumakatto kestää. Sitä ei tarvitse ikinä vaihtaa, kunhan muistaa huoltaa, Laitinen sanoo.
Saumatun peltikaton tekeminen on kuitenkin osaamista vaativaa ammattityötä, ja osaajista on nyt pulaa.
Osaavista tekijöistä pulaa
Suurin ongelma alalla on Laitisen mukaan osaavien työntekijöiden puute. Hanttimiehiä kyllä löytyy, mutta todellisia ammattilaisia on liian vähän. Oppisopimuskoulutus ja työssäoppiminenkaan eivät Laitisen mukaan ole yrittäjän kannalta aina välttämättä hyviä vaihtoehtoja.
– Saumakattohommissa on vähän sellaista, että yhden kun saat opetettua niin se pistää jo oman firman pystyyn, Laitinen naurahtaa.
Oppisopimuskoulutusta voisi Laitisen mielestä kehittää niin, että yrittäjälle maksettavaa korvausta lisättäisiin reilusti ja oppilaitoksen osuutta vähennettäisiin.
– Pääosa koulutuksesta tapahtuu yrityksessä ja oppisopimuskoulutus vaatii yritykseltä jatkuvaa resurssia, mutta oppilaitoksessa käydään vuodessa vain muutamia viikkoja, joten korvauksenkin pitäisi olla samassa suhteessa, Laitinen selittää.
Aktiivimalli turhaa juoksuttamista
Aktiivimallia Laitinen pitää turhana juoksuttamisena. Tukityöllistäminen on hyvä sellaisille, jotka eivät muuten työllistyisi, mutta sekään ei ratkaise osaajapulaa.
Ensimmäisen ulkopuolisen työntekijän palkkaaminen on jokaiselle yrittäjälle valtava riski.
– Voi olla, että koeaika menee hyvin, mutta sen jälkeen ei menekään, Laitinen sanoo.
Hän helpottaisi ensimmäisen työntekijän palkkaamista esimerkiksi sillä, että valtio alentaisi työn sivukuluja vaikkapa ensimmäisen vuoden ajaksi.
Viron malli verotukseen
Suomen yritysverotusta Laitinen ei pidä kohtuuttomana. Yhteisövero alkaa hänen mukaansa olla sopivalla tasolla, joten se ei ole este yrittämiselle. Viron malli olisi silti vieläkin parempi, koska siellä yhteisövero maksetaan vasta kun rahat otetaan ulos firmasta, mikä tukee yrityksen laajentamista kassavirralla ja vähentää ulkoisen rahoituksen tarvetta.
Verotusta paljon suurempana esteenä yrittämiselle Laitinen pitää alati lisääntyvää byrokratiaa. Osana harmaan ja pimeän työvoiman vastaista taistelua verottaja vaatii rakennusalalla toimivilta yrityksiltä yksityiskohtaisia urakka- ja työntekijätietoja, jos sopimuksen arvo ilman arvonlisäveroa ylittää 15 000 euroa.
Verottaja haluaa tarkkaan tietää, keitä työmaalla työskentelee ja kaikkien tunnit. Lomakkeiden täyttelemiseen kuluu yrittäjältä paljon aikaa.
– Hyvä että valvotaan, mutta mieluummin senkin ajan käyttäisi oikean työn tekemiseen, Laitinen puuskahtaa.
Valvonnan ja byrokratian lisääntyminen liittyy osittain ulkomaisen työvoiman tuloon Suomen rakennustyömaille.
Artikkeli on aikaisemmin julkaistu Perussuomalainen-lehdessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Perussuomalaiset vaatii aktiivimallin vaikutusten täydellistä arviointia

Eipä yllättänyt: Koodaripulaa Iltalehdessä valittaneen rekryfirman johtaja toimii kokoomuksessa

Ministeri Mykkänen iloitsee ulkomaalaisen työvoiman helpommasta saatavuudesta – perussuomalaisten Tavio ihmettelee intoa: Suomessa on yli puoli miljoonaa työtöntä
Viikon suosituimmat

Helsingin teologisessa tiedekunnassa opiskeleva nainen kirjoitti loppuesseeseensä sanan “islamisaatio”, ja bumerangihan siitä tuli – “Ei voida arvostella”
Opiskelija käytti tenttivastauksensa yhdessä osassa sanaa ”islamisaatio.” Tentaattori ilmoitti, ettei tenttivastausta voi arvioida, koska siinä esiintyi termi, joka ei yliopiston mielestä ollut "akateemisesti vakiintunut". Tapaus osuu tieteenteon ytimeen. Opiskelija oli ehdottanut islamisaatiota jatkotutkimuksen aiheeksi. Jos jotakin väitettyä tai oletettua ilmiötä ei saa ehdottaa edes tutkimuskohteeksi siksi, että ilmiö ei ole ”akateemisesti vakiintunut”, putoaa tutkimukselta pohja. Yliopistojen tehtävä kun on juurikin tutkia sitä, mikä ei ole vielä tiedossa.

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Hallitus harkitsee vakavasti palkkojen veroalea – SAK, jonka pitäisi olla duunareiden puolella, aloitti heti neliraajajarrutuksen: Vastustaa työntekijöiden ostovoiman vahvistamista
SAK ja ay-liike laajemminkin on jyrkästi asettunut vastustamaan hallituksen kaavailemaa ansiotuloverotuksen keventämistä - siitäkin huolimatta, että matalampi verotus tarkoittaa enemmän käteen jäävää vastiketta työn tekemisestä. Kokonaisuudessa kannattaa huomata, että vaikka veronalennukset hyödyttävätkin työntekijää ja lisäävät ostovoimaa, liitot eivät veronalennuksista hyödy mitään.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.