

HEIMO KONTTINEN
Suomalaista viljelijää kuritetaan byrokratialla – “Keskusta hoitanut maanviljelijöiden asioita todella kehnosti”
Kärsämäkeläinen maanviljelijä Mika Pietikäinen on pettynyt keskustan toimiin maanviljelijöiden ja byrokratian purkutalkoiden puolesta.
Maanviljelijän elämä tämän päivän Suomessa on hyvin haasteellista ja epävarmaa. Seuraavaa vuotta ei koskaan voi tietää varmuudella, eikä investointisuunnitelmia tehtäessä sitäkään, voiko investointeja käytännössä toteuttaa.
Kärsämäkeläinen maanviljelijä Mika Pietikäinen (kuvassa) pitää alkutuotannon osalta suurimpana ongelmana sitä, että yhtenäinen EU-tason politiikka puuttuu.
– Pitäisi löytää yhtenäinen linja, että suomalainen maanviljelijä olisi edes samalla viivalla muiden EU-maiden viljelijöiden kanssa. Suomalaisella viljelijällä on eri säännöt kuin vaikka saksalaisella.
– Esimerkiksi sikatalous on Suomessa vaikeuksissa johtuen siitä, että eläinsuojelukysymyksissä käytännöt vaihtelevat maasta toiseen. Kun muissa EU-maissa on hännänpureskeluongelma ratkaistu leikkaamalla hännät pois, lähtee suomalainen eläinsuojelulaki siitä, että häntiin ei kosketa, Pietikäinen kertoo.
Eläinsuojelulain pitäisi olla samassa linjassa muiden EU-maiden kanssa, jotta EU-alueen sisällä ei olisi niin suuria eroavaisuuksia. Yhtenäinen linja pitäisi löytyä myös tukipolitiikassa.
Tuet kohdennettava oikein
Koska Suomi on osa järjestelmää, jossa tukipolitiikka on olennainen osa maataloutta, pitäisi tuet pystyä kohdentamaan oikein ja oikeille tiloille.
– Esimerkiksi jos meidän tilallamme haluttaisiin kasvattaa nautojen määrää nykyisestä, se ei tämänhetkisellä tukipolitiikalla olisi mahdollista. Tuet pitäisi kohdentaa oikein, aktiiviviljelijöille ja aktiivisille sekä kehittyville tiloille. Se olisi tehokkain tapa laskea tuotantokustannuksia, jotka Suomessa ovat Euroopan korkeimmat, sanoo Pietikäinen.
Missä keskustan purkutalkoot?
Tärkeää olisi Pietikäisen mukaan myös toteuttaa varsinkin keskustan paljon hehkuttamat byrokratian purkutalkoot, joista käytännössä ei ole ollut vielä tietoakaan. Maanviljelijöiltä ja muilta maaseudun pienyrittäjiltä pitäisi saada turha sääntely ja tuotantoa rajoittavat tekijät pois.
– Ja mikäli pysymme EU:ssa, pitäisi saada yhteiset pelisäännöt muiden EU-maiden kanssa. Tilarajoitteet ja -velvoitteet ovat aivan liian raskaita, eikä se ole kustannustehokkuutta ajatellen järkevää. Samat pelisäännöt pitäisi saada myös Suomen sisälle etelästä pohjoiseen. Maatilojen alueellisesta eriarvoisuudesta tulisi pyrkiä pois, Pietikäinen pohtii.
Vain perussuomalaiset viljelijöiden asialla
Keskusta on hoitanut maanviljelijöiden asioita Pietikäisen mielestä todella kehnosti.
– Nykypäivän keskustassa on ihmisiä, joilla on vahvoja poliittisia asenteita ja mielipiteitä politiikan kaikilta laidoilta, mutta maanviljelijöiden asioiden hoitamiseksi ei yhtenäistä tahtotilaa pääse syntymään.
– Perussuomalaiset on tällä hetkellä ainoa puolue, joka puhuu alkutuotannon asemasta ja on nostanut sen keskusteluun yhtenä teollisuudenhaarana. Tämä on mielestäni äärimmäisen hyvä asia, jota kannattaisi hyödyntää myös tulevissa kuntavaaleissa, Pietikäinen toteaa.
Lypsylehmistä lihakarjaan
Pietikäisellä itsellään on hoidettavana noin kolmensadan naudan lihatila, johon kuuluu noin kaksisataa hehtaaria peltoa. Hänellä oli ennen noin seitsemänkymmenen lehmän lypsykarjatila, mutta taloudellisten syiden pakottamana hän joutui vaihtamaan tuotantosuuntaa viime vuoden vaihteessa.
– Meillä oli siitä onnellinen tilanne, että pystyimme vielä tekemään ratkaisuja elinkeinon jatkamiseksi. Monella muulla ei tällaista mahdollisuutta ole, sanoo Pietikäinen.
Maalaisjärkinen politiikka vetoaa viljelijöihin
Maatila- ja koneurakointiympäristössä syntynyt ja varttunut Pietikäinen on omien sanojensa mukaan niin ”perusmaalainen” kuin olla voi. Hän on Kärsämäen kunnanvaltuuston 1. varapuheenjohtaja, opetuslautakunnan jäsen, Säästöpankki Optian toimikunnan jäsen ja MTK:n paikallisyhdistyksen johtokunnan jäsen.
Perussuomalaisiin Pietikäinen liittyi virallisesti 2000-luvun lopulla, mutta sydämeltään perussuomalainen hän on ollut paljon kauemmin, oikeastaan aina siitä lähtien, kun Timo Soini nosti puolueen suomalaisten tietoisuuteen 90-luvun loppupuolella.
– Syynä tähän on perussuomalaisten maalaisjärkinen politiikka. Meitä maanviljelijöitä on perussuomalaisten kannattajissa valtavan paljon, mutta ympäristön paine keskustavaltaisissa kunnissa antaa tilanteesta vääristyneen kuvan. Monet antavat ympäristön vaikuttaa liian paljon omiin valintoihinsa, Pietikäinen pohtii.
MIKA MÄNNISTÖ
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Hongisto maataloustukien kohtuuttomasta myöhästymisestä: “Tämä on täydellinen munaus – näillä ihmisillä on hätä”

Maanviljelijän terveiset päättäjille: Normeissa riittää purkamista

Mattila mukana traktorimarssilla: “Viljelijöiden suuttumus on oikeutettua”
Viikon suosituimmat

Purra: Surkeaa, Iltalehti, uskomattoman surkeaa
Perussuomalaisten puheenjohtaja, valtiovarainministeri Riikka Purra ottaa Facebookissa kantaa Iltalehden faktojen vastaiseen uutisointiin hallituksen säästöistä. Purran mukaan Iltalehti ei kanna mitään vastuuta siitä, että se johtaa ihmisiä harhaan virheellisellä uutisoinnillaan.

Jäikö Iltalehdessä vapunvietto päälle? Toimitus häröili lehden kanteen jättiotsikon tulevasta eläkeleikkauksesta, vaikka eläkkeitä nimenomaan ei leikata – lehti pahoittelee Äpy-levelin koheltamistaan

Päivän pointti: Oikeuskanslerin ratkaisu ministeri Mari Rantasesta ei miellyttänyt Ylen toimitusta – kutsui kommunistitaustaisen professorin haukkumaan lopputulosta

Eikö tulos miellytä? – Suomalainen valtamedia vaikenee edelleen Britannian vaalituloksesta
Ison-Britannian paikallisvaalien tulos on lähes vallankumous, sillä se merkitsee käytännössä perinteisen kaksipuoluejärjestelmän tuhoa. Nigel Faragen Reformipuolue sai vaaleissa murskavoiton, mutta se ei tunnu olevan edelleenkään uutinen Suomessa. Muualla maailmassa kylläkin.

Maahanmuuton kustannukset ovat massiivisia – kansanedustaja Strandman: Suomessa maahanmuuton hintalappu on arviolta 10,5 miljardia euroa vuodessa
Perussuomalaisten kansanedustaja Jaana Strandman kertoo maahanmuuton kustannusten olleen Suomelle ja Euroopalle massiivisia ja selkeästi mukanaan tuomia hyötyjä suurempia. Taloustieteen emeritusprofessori Matti Virénin tekemän karkean arvion mukaan maahanmuuton hintalappu Suomessa olisi noin 10,5 miljardia vuodessa perustuen hollantilaistutkimuksen tuloksiin.

Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen Reformipuolue murskavoittoon Britannian paikallisvaaleissa – pääministeri Keir Starmer nöytyy, sanoo ymmärtävänsä äänestäjien raivon perinteisiä puolueita kohtaan
Nigel Faragen maahanmuuttokriittinen ja kansallismielinen Reformipuolue pyyhki perinteisillä puolueilla pöytää Britannian paikallisvaaleissa. Konservatiivit ja työväenpuolue suorastaan romahtivat äänestäjien purkaessa raivoaan nykyvaltaa vastaan. Kahden puolueen valtakausi Britanniassa on ohitse.

Maahanmuutto kasvattaa Vantaan väkilukua, mutta heikentää julkista taloutta: Verotulojen suunta kääntyi laskuun
Ulkomaalaistaustainen väestönkasvu ei tue kunnallista verotulojen kehitystä, vaan päinvastoin heikentää kuntataloutta. Ajatuspaja Suomen Perustan aiemmissa tutkimuksissa osoitettu ilmiö maahanmuuton negatiivisista talousvaikutuksista konkretisoituu nyt Vantaalla, jonka tuloverotuotot ovat kääntyneet laskuun, vaikka kaupungin väestömäärä kasvaa.

Purra: Keskusta levittää valhetta – hallitus ei ole kolminkertaistamassa tai edes korottamassa kiinteistöveron tuottoa

Lehtinen iloitsee: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemuksilla venkoilu loppuu ja maasta karkottaminen nopeutuu
Eduskunta hyväksyi tänään hallituksen esityksen ulkomaalaislain muuttamisesta äänin 103-53. Esityksen myötä turvapaikanhakijoiden tekemät uusintahakemukset vähentyvät merkittävästi eikä niiden avulla voi enää estää maasta poistamista. Perussuomalaisten kansanedustaja Rami Lehtisen mielestä vanha laki on ollut hyvin ongelmallinen.

Mira Nieminen: Naudanliha loppuu – joko nyt ymmärretään alkutuotannon arvo?
Naudan jauheliha on loppu kaupasta. Ihmiset huolestuvat vasta silloin, kun lihatiskiltä ei enää löydy sitä, mitä on totuttu ostamaan, kirjoittaa perussuomalaisten kansanedustaja Mira Nieminen.