

Suomen Perustan Salminen: Kuka maksaa eläkepommia purkamaan tuotavien maahanmuuttajien kansaneläkkeet ja takuueläkkeet?
Suomen Perustan tutkija Samuli Salminen kritisoi ajatuspajan verkkosivuilla julkaistussa kirjoituksessaan jyrkin sanoin Eläketurvakeskuksen väitettä siitä, että eläkejärjestelmän kestävyyden takia Suomeen tarvittaisiin lähivuosikymmeninä miljoona uutta maahanmuuttajaa.
ETK esitti Helsingin Sanomissa (22.3.), että Suomi tarvitsee vuoteen 2050 tultaessa noin 30 000 maahanmuuttajaa vuodessa, jotta eläkejärjestelmän rahoitus voitaisiin turvata.
Suomen Perustan tutkija Samuli Salmisen mukaan ETK:n esitys nykymallisen maahanmuuton jatkamiseksi on sekä julkisen talouden rahoituksen että eläkejärjestelmän kestävyyden kannalta huono ajatus. Salminen kummastelee lisäksi sitä, että ETK käsittelee kaikkea maahanmuuttoa yhtenä kokonaisuutena.
Jopa miljoonan euron kulut per tulija
Salminen pelkää, että pahimmassa tapauksessa laskelman perusteella aletaan puolustaa humanitaarisen maahanmuuton lisäämistä.
– Tällä olisi erittäin huonot seuraukset, sillä Suomen Perustan maaliskuussa julkaiseman tutkimuksen mukaan erityisesti Somaliasta ja Irakista tulevat maahanmuuttajat aiheuttavat elinkaarensa aikana jopa miljoonassa eurolla liikkuvan negatiivisen julkisen talouden vaikutuksen.
Salminen korostaa, että vain pieni osa tällä hetkellä Suomeen kohdistuvasta maahanmuutosta hyödyttää Suomen julkista taloutta.
– Muille kuin matalapalkka-aloille suuntautuvan työperäisen maahanmuuton osuus Suomeen tulevasta maahanmuutosta on vain noin 20 % ja tämäkin luku sisältää matalapalkka-aloille EU-maista tulevia muuttajia, Salminen muistuttaa.
Halpatyövoima käy kalliiksi
Salminen muistuttaa, että matalapalkka-aloille suuntautuva maahanmuutto on julkisen talouden vaikutuksiltaan negatiivista.
– Suomen Perustan syksyllä julkaiseman halpatyövoimaraportin mukaan EU:n ulkopuolelta matalapalkka-aloille tulevien muuttajien työllisyys, palkat ja nettotulonsiirrot jäävät viimeistään muutaman maassaolovuoden jälkeen kauas kantaväestön luvuista.
ETK:n laskelmissa Salminen pitää lisäksi erittäin outona, että maahanmuuttajat halutaan maksamaan tulevia eläkemaksuja, mutta laskelmassa ei silti puhuta yhtään mitään palkoista — vaikka eläkemaksut riippuvat nimenomaan muuttajien palkkatasosta.
Palkat pienempiä kuin kantaväestöllä
Matalapalkka-aloille töihin tulleita koskevat tutkimustulokset osoittavat, että jopa 100 prosentin työllisyyden omaavilla muuttajilla palkat jäävät pienemmiksi kuin kantaväestöllä.
– Siten myös maahanmuuttajien maksamat eläkemaksut jäävät pieniksi — vaikka juuri eläkemaksut ovatkin ETK:n mukaan syy hankkia Suomeen lisää maahanmuuttajia.
Salminen heittää kirjoituksensa lopussa ilmaan retorisen kysymyksen siitä, kuka mahtaa maksaa eläkepommia purkamaan tuotavien maahanmuuttajien kansaneläkkeet ja takuueläkkeet.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
- matalapalkka-alat Eläkkeet halpatyövoima Työperäinen maahanmuutto Maahanmuuton kustannukset Samuli Salminen Suomen Perusta
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Suomen Perustan tutkija kritisoi Eläketurvakeskuksen raporttia: Maahanmuuton lisääminen ei todellakaan helpota eläketurvan maksupainetta
Viikon suosituimmat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Teemu Keskisarjan kolumni: Aatu Arjalainen ja Nahom Hagos – kumpi on todempi uhka?

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Someen jaettu pahoinpitely nostatti espanjalaisten raivon – afrikkalaisjengin ja paikallisten yhteenotot ovat jatkuneet yli viikonlopun
Paikallisten asukkaiden ja afrikkalaisjengin väliset väkivaltaisuudet ovat jatkuneet jo kolmatta yötä espanjalaisessa pikkukaupungissa. Taustalla ovat sosiaaliset ongelmat ja uskonnollinen eripura, joiden sanotaan olevan hallitsemattoman maahanmuuton seurausta. ”On aika panna vastaan ennen kuin on liian myöhäistä”, tulkitsee asukas paikallisten tuntoja.

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.