
Suomen Uutiset vastaa Juha Sipilälle – yritystoiminnan pimeät komerot auki
KOMMENTTI | Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä moitti Helsingin Sanomien vaalitentissä tiistaina perussuomalaisia loanheitosta ja valehtelusta. Sipilän mukaan Suomen Uutiset on ”vihjaillut” hänen tienanneen jätevesiasetuksella kymmeniä miljoonia. Toimituksemme vastaa Sipilän syytöksiin ja kysyy puolestaan, miksi hän edelleen vaikenee yritystoimintansa epäselvyyksistä.
Suomen Uutiset tähän mennessä kirjoittanut kolme juttua Juha Sipilän yritystaustasta. Sipilä tai hänen esikuntansa eivät ole missään vaiheessa tehneet jutuistamme oikaisupyyntöä. Verkkolehtemme ei ole missään vaiheessa väittänyt Sipilän tienanneen valtavia summia. Sen sijaan olemme avanneet lukijoillemme Sipilän Green Rock Oy:n ja jätevesiasetuksen yhteistä aikajanaa sekä puhdistuslaitteilla tehdyn liiketoiminnan suuruutta.
Green Rock Oy:n liikevaihto
Suomen Uutiset kävi läpi yhtiön tilinpäätösasiakirjat vuosilta 1998-2013. Green Rock Oy on kerännyt liikevaihtoa näiden vuosien aikana seuraavasti:
Vuosi Liikevaihto, eur
1998: 1,011,301.36
1999: 852,384.16
2000: 1,409,710.23
2001: 1,466,008.46
2002: 1,760,994.37
2003: 2,180,889.78
2004: 2,285,699.28
2005: 2,500,000.00 *
2006: 2,000,000.00 *
2007: 2,500,000.00 *
2008: 3,774,429.00
2009: 4,321,311.70
2010: 1,045,920.37
2011: 2,506,863.08
2012: 1,154,722.00
2013: 1,122,264.00
* Vuosien 2005-2007 liikevaihto on arvioitu yhtiön ilmoittaman bruttotuloksen perusteella.
Yhteenlaskettu liikevaihto on noin 31,9 miljoonaa euroa. Suomen Uutisten aikaisempien uutisjuttujen käyttämä arvio liiketoiminnan suuruusluokasta on näiden lukujen valossa perusteltu.
Liikevaihto on toki eri asia kuin liikevoitto. Kasvuyrityksissä on tyypillistä, että liiketoiminnasta kertyneet tuotot käytetään yrityksen kasvattamiseen. Green Rockissa on tehty juuri näin. Yhtiö ei ole maksanut lainkaan osinkoja omistajilleen.
Green Rockin omistus
Vuonna 2008 Green Rockin asiat olivat vielä hyvällä tolalla. Juha Sipilä avasi 22.4.2008 yhtiökokouksen. Paikalla olivat lähes kaikki osakkeenomistajat. Suurinta äänivaltaa käyttivät yhtiön uusi toimitusjohtaja Toni Huhta, Fortel Invest Oy sekä Fortel Kiinteistöt Oy. Molemmat yhtiöt olivat tuolloin Juha Sipilän määräysvaltayhtiöitä. Fortel Invest on Sipilän Sipilä oli vuonna 2008 Fortel Kiinteistöt Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja yksi pääomistajista.
Näiden kahden Juha Sipilän määräysvaltayhtiön yhteenlaskettu omistus Green Rockissa oli tuolloin 55,7 prosenttia.
Sipilä kertoi Iltalehden haastattelussa Green Rock -omistuksestaan: ”Fortel Invest Oy:n omistusosuus olisi ollut noin viidesosa”. Fortel Investin omistus oli kuitenkin jo yksin Juha Sipilän väitteitä tuplasti suurempi, 40,1 prosenttia. Sipilä jätti kertomatta myös sen, että hän omisti yhtiötä myös Fortel Kiinteistöt Oy:n kautta. Näiden yhtiöiden omistus antoi vuonna 2008 Sipilälle Green Rock Oy:ssa tosiasiallisen määräysvallan.
Yhtiön epäselvyydet
Uuden toimitusjohtajan Toni Huhdan kausi alkoi vuonna 2008. Hän esiintyi toistuvasti mediassa, ja antoi positiivisia kommentteja yhtiön kehityksestä. Kulisseissa kuitenkin tapahtui jotain, mikä ajoi yhtiön väärille raiteille.
Green Rock Oy:n 31.3.2010 päivätty tilinpäätös kertoo: ”Tilinpäätös sisältää entisen toimitusjohtajan Toni Huhdan ottaman osakeyhtiölain vastaisen 104.051,91 euron lähipiirilainan, jolle ei ole liiketaloudellista perustetta eikä vakuutta. Toni Huhta ei ole tuonut laina-asiaa hallituksen käsiteltäväksi ja päätettäväksi ennen lainan nostoa.
Green Rockin 8.3.2011 pidetyn ylimääräisen yhtiökokouksen pöytäkirja jatkaa karua tarinaa. Yhtiö oli kriittisessä tilanteessa. Uusi toimitusjohtaja oli saanut lähtöpassit, eikä yhtiökokous ei myöntänyt Huhdalle vastuuvapautta.
Mitä Juha Sipilän Green Rock -yhtiössä oli tapahtunut?
Vuoden 2010 tilinpäätösasiakirjoissa lähipiirilainasta kertovan osuuden sävy oli vieläkin ikävämpi: Lainan määrä on 181.115,27 euroa, ja tilintarkastuskertomuksessa mainitaan lainan olevan osakeyhtiölain vastainen. Ernst & Young Oy:n tilintarkastaja lausuu seuraavasti:
– Lausuntoamme mukauttamatta haluamme kiinnittää huomiota tilinpäätöksen liitetiedoissa esille tuotuun osakeyhtiölain vastaiseen lainasaamiseen, johon voi liittyä epävarmuutta.
Myöhempienkään vuosien asiakirjat eivät kerro tilanteen ratkeamisesta.
Sittemmin Sipilä jätti Green Rockin. Hän on kieltäytynyt kertomasta, kuka osti Fortel Investin osuuden yhtiön. Niin ikään Sipilä ei suostu puhumaan kauppahinnasta tai maksuaikataulusta. Hän kommentoi maksusuunnitelmaa toimituksellemme näin:
– Siinä on aika monimutkainen malli, jossa ensimmäisessä vaiheessa ei siirry ollenkaan rahaa. Summa ei ole vielä selvillä, se on pitkän tähtäimen suunnitelma.
Kuka penkoisi vyyhtiä?
Sipilän kansansuosio on hyydyttänyt median. Tuleva pääministeri on päästetty käsittämättömän vähällä. Tämä arvio ei ole omani vaan Jari Tervon. Myös Sari Helinin kolumni on huomionarvoinen. Hän oudoksuu toimittajien ylimmän vahtikoiran Risto Uimosen kritiikitöntä ylistyskirjaa Sipilästä, joka uhkaa tehdä koko journalismi-instituution puolueettomuuden naurunalaiseksi.
Ehkäpä joku median edustaja innostuu kaiken tämän vaalihurmoksen tauottua myös kysymään Juha Sipilältä hieman vaikeampiakin kysymyksiä. Hänen yritystoimintansa kun on ollut sen verran laajamittaista ja vyydittynyttä, että kurkistus komeroiden pimeimpiin nurkkiin olisi aiheellinen.
Matias Turkkila
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Juha Sipilän yhtiön ja jätevesiasetuksen yhteinen taival – ensin rakennettiin laitteet, sitten sorvattiin asetus
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Niin mikä salaliittoteoria, ministeri Adlercreutz?

Teemu Keskisarja: Suomen osuus maailman hiilipäästöistä on yksi promille ja Suomen pinta-alasta 75 prosenttia on metsää – ”Repikää siitä tieteelliset tosiasianne”
Ylen aamussa vierailleelta kansanedustaja Teemu Keskisarjalta tivattiin kantaa hallitukselta odotettavaan ilmastostrategiaan. Keskisarja totesi asian olevan hänelle yhdentekevä. - Perussuomalaisille luonnonsuojelu on luonnollinen, pyhä asia. Ilmakehäkiihkoilu sen sijaan on paholaisen keksintö. Se on EU:n anekauppaa, lähiluonnon raiskaamista ja hiilinielujen nieleskelyä. Ilmakehäkiihkon sfääreistä olisikin tehtävä paluu aidosti vihreälle metsäpolulle.

Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Pieni- ja keskituloisille tulossa merkittävät veronalennukset, ostovoima paranee – Purra: ”Tällaisia veronalennuksia ei ole nähty vähään aikaan”
Perussuomalaisten ministeriryhmän kesäkokouksessa tänään puhunut valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi jo lausunnoilla olevista verotoimista. Tavan palkansaajalle on jäämässä kukkaroon selvästi enemmän käyttövaraa veronalennusten myötä.