Tänään julkaistiin IMD:n (Insitute for Management Development) 63 maan kilpailukykyvertailu. Suomi nosti hienosti sijoitustaan viidellä pykälällä, ja on nyt tutkittujen maiden 15. kilpailukykyisin.

– Nykyhallitus peri 20. sijan tässä vertailussa. Viiden sijan nousu on erinomainen saavutus lähtökohdat huomioon ottaen. Hallituksemme toimet näkyvät tuloksessa, talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) toteaa tyytyväisenä.

– Suomi sai tutkimuksessa kehuja toimivasta infrastruktuurista ja koulutetusta työvoimasta. Koulutuksen osalta olemme vertailun ykköstilalla, Turunen iloitsee.

Suomen heikkouksiksi mainitaan muun muassa jäykät työmarkkinat, korkea työttömyys ja korkea työn verotus sekä ulkomaisten sijoitusten vähäisyys.

– Meillä on kaikki edellytykset nostaa sijoitustamme reilusti. Varsinkin verotusta olisi tarkasteltava isona kokonaisuutena. Jos työllisyysasteemme olisi korkeampi, verotusta olisi mahdollista keventää. Kaikki hyötyisivät. Keinoja työllisyyden parantamiseksi todella tarvitaan.

Investointien kohteena Suomen houkuttelevuutta heikentää erityisesti viime vuosien poukkoilevat vero- ja tukilinjaukset.

– Verotuksen pitäisi olla ennakoitavampaa erityisesti hallitusten vaihtuessa. Jos ulkomainen sijoittaja on tekemässä kymmenien vuosien mittaista investointipäätöstä, ei hän sijoita maahan, jonka vero- ja tukipoliittiset linjaukset voivat neljän vuoden välein mennä täysin päälaelleen, toteaa Turunen.

SUOMEN UUTISET