Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 1. varapuheenjohtaja Ville Tavio katsoo, että pääministeri Sipilän hallituksen suunnitelma vaarantaa työsopimuslain mukaisen työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun ja työntekijöiden perustuslaillisen yhdenvertaisuuden.

Sipilän hallituksen suunnitelma on alentaa pienempien yritysten työntekijöiden irtisanomiskynnystä antamalla alle kymmenen hengen yrityksille mahdollisuus irtisanoa työntekijä nykyistä vähäisemmistä laiminlyönneistä.

Tuomioistuimille tulkintavaikeuksia

Juristitaustaisen Tavion mukaan tuomioistuimille tulisi lain myötä useita tulkintavaikeuksia. Tuomarin tulisi määritellä, milloin yritys on rajan alittavan kymmenen hengen yritys niissä tilanteissa, joissa yrityksen työvoiman määrä vaihtelee jatkuvasti.

Esimerkiksi yksi 10-henkisestä yrityksestä lähtevä työntekijä heikentäisi kertaheitolla yrityksen jokaisen työntekijän irtisanomissuojaa.

Kohtuutta ilman oikeuksien polkemista

Samoin tuomioistuimen tulisi määritellä kokonaan uusi laittomia irtisanomisia koskeva oikeuskäytäntö. Tehtävä on Tavion mukaan katastrofi oikeusjärjestelmän ennustettavuudelle.

– Työntekijöiden kohtelun muuttuminen lain edessä heistä ulkopuolisesta ja riippumattomasta syystä ei ole mitenkään hyväksyttävää, Tavio toteaa.

– Me yrittäjät vaadimme oikeudenmukaisuutta ja kohtuutta, mutta sitä ei saavuteta työntekijöiden perustavanlaatuisia oikeuksia polkemalla, yrittäjänä itse toiminut Tavio pohtii.

Yrittäjille vähemmän veroja ja byrokratiaa

Tavio toivoo pk-yrityksille selvästi vähemmän veroja ja vähemmän byrokratiaa, mutta ei jyrkkää vastakkainasettelua työntekijöiden ja yrittäjien välille.

– Pienempien yritysten toimintaa voi helpottaa lukuisin eri toimin, mutta perustavanlaatuisten työntekijän oikeuksien polkeminen ja asettaminen eriarvoiseen asemaan ei kuulu perussuomalaiseen keinovalikoimaan, Tavio summaa.

SUOMEN UUTISET