Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus saa osakseen kovaa arvostelua JHL:n Jyväskylän kaupungin päätoimisilta pääluottamusmiehiltä Kimmo Ahoselta ja Hannu Tuderukselta.

– Työntekijöiden työsuhteen ehtojen heikentäminen vain jatkuu hallituksen toimesta. Pakko oli ottaa lakkoase käyttöön, koska mikään muu ei auta. Ei ay-liike lakkoile lakkoilun ilosta. Nyt on jouduttu siihen tilanteeseen hallituksen toimien takia, Hannu Tuderus sanoo.

Irtisanomiskynnys laskee

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti kaksipäiväisen lakon maanantaina. Lakko koskee kuntien siivousta, kiinteistönhuoltoa, ruokapalveluja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimia. Lakossa on yli 10 000 liiton jäsentä.

Poliittisella lakolla vastustetaan hallituksen ajamaa irtisanomislakia ja vaaditaan lopettamaan sen valmistelut. Hallitus kaavailee, että henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan alle kymmenen ihmistä työllistävissä yrityksissä.

– Se on todella epätasa-arvoinen ehdotus. Irtisanomisen kynnys laskee. Hallituksen esityksessä ei tarvita painavia perusteluja irtisanomiselle. Jossain alle kymmenen hengen yrityksessä voidaan naamavärkin perusteella irtisanoa porukkaa, mutta ei muualla. Se on tosi huono asia, Kimmo Ahonen jyrähtää.

Iskisi naisvaltaisille aloille

Irtisanomislaki iskisi JHL:n mielestä kaikkien pahimmin naisvaltaisille aloille, koska niiden irtisanomissuoja ei ole yhtä kattava kuin miesvaltaisilla aloilla.

– Jos irtisanomiskynnystä lasketaan, niin työantaja voi laittaa raskaana oleva naisen pihalle. Ei ehkä irtisanota raskauden perusteella, mutta jollakin toisella verukkeella, Ahonen pelkää.

Hallitus on perustellut lakiesitystä työllisyyden parantamisella, mutta siihen ei uskota.

– Hallitus on väittänyt, että tämä parantaa työllisyyttä. Monien tutkijoiden mukaan sillä ei ole juurikaan merkitystä. Tässä on vain ajatus, että työantaja pääsee helpommin eroon työntekijöistä, Tuderus moittii.

Tuderuksen mielestä irtisanomislaki olisi jopa työllistymisen este.

– Jos yrityksessä on jo yhdeksän työntekijää, niin työnantaja ei palkkaa enempää, koska ei halua siirtyä tiukempaan järjestelmään irtisanomisten osalta.

Yksipuolista sanelupolitiikkaa

Ahosen mielestä hallituksen toiminta lakiesityksen eteenpäin viemisessä ei kuulu millään tavalla suomalaiseen demokratiaan.

– Hallitus on heittänyt pommin kentälle ja aiheuttanut sekasortoa. Nämä asiat pitäisi neuvotella kolmikannassa. Hallitus ei suostu neuvottelupöytään. Se on yksipuolisesti lähtenyt viemään lakiesitystä eteenpäin. Sehän tässä jurppii aika paljon, Ahonen murisee.

Työtaistelu vaikeuttaa lukuisten suomalaisten arkea. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Kuopiossa ja Jyväskylässä joudutaan turvautumaan päiväkodeissa ja kouluissa kotona tehtyihin eväisiin lakon aikana.

– Vain sairaaloiden ja kaikkien ympärivuorokautisten laitosten ruokahuolto turvataan. Siellä Sipilän hallituksessa on joku ideologia, että työväestö pitää kyykyttää sanelupolitiikalla. Tämä lakko on ihan puhtaasti työntekijöiden etujen ajamista ja puolustamista, Tuderus korostaa.

Pääluottamusmiesten mielestä hallituksen toiminta sataa tulevissa vaaleissa ääninä oppositiopuolueiden laariin.

– Pinna kiristyy koko ajan kentällä ja ay-rintamalla. Kiitos hallitukselle ja Sipilälle, että teette oppositiolle hyvää vaalityötä, Ahonen sanoo.

MIKA RINNE