

JHL:n Jyväskylän kaupungin päätoimiset luottamusmiehet Hannu Tuderus ja Kimmo Ahonen arvostelevat hallituksen suunnitelmia irtisanomissuojan heikentämisestä. / MIKA RINNE
Irtisanomislakia vastaan lakkoilevan JHL:n pääluottamusmiehet: ”Hallitus on heittänyt pommin kentälle ja aiheuttanut sekasortoa”
Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallitus saa osakseen kovaa arvostelua JHL:n Jyväskylän kaupungin päätoimisilta pääluottamusmiehiltä Kimmo Ahoselta ja Hannu Tuderukselta.
– Työntekijöiden työsuhteen ehtojen heikentäminen vain jatkuu hallituksen toimesta. Pakko oli ottaa lakkoase käyttöön, koska mikään muu ei auta. Ei ay-liike lakkoile lakkoilun ilosta. Nyt on jouduttu siihen tilanteeseen hallituksen toimien takia, Hannu Tuderus sanoo.
Irtisanomiskynnys laskee
Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL aloitti kaksipäiväisen lakon maanantaina. Lakko koskee kuntien siivousta, kiinteistönhuoltoa, ruokapalveluja sekä liikunta-, urheilu- ja kulttuuritoimia. Lakossa on yli 10 000 liiton jäsentä.
Poliittisella lakolla vastustetaan hallituksen ajamaa irtisanomislakia ja vaaditaan lopettamaan sen valmistelut. Hallitus kaavailee, että henkilöperusteista irtisanomista helpotetaan alle kymmenen ihmistä työllistävissä yrityksissä.
– Se on todella epätasa-arvoinen ehdotus. Irtisanomisen kynnys laskee. Hallituksen esityksessä ei tarvita painavia perusteluja irtisanomiselle. Jossain alle kymmenen hengen yrityksessä voidaan naamavärkin perusteella irtisanoa porukkaa, mutta ei muualla. Se on tosi huono asia, Kimmo Ahonen jyrähtää.
Iskisi naisvaltaisille aloille
Irtisanomislaki iskisi JHL:n mielestä kaikkien pahimmin naisvaltaisille aloille, koska niiden irtisanomissuoja ei ole yhtä kattava kuin miesvaltaisilla aloilla.
– Jos irtisanomiskynnystä lasketaan, niin työantaja voi laittaa raskaana oleva naisen pihalle. Ei ehkä irtisanota raskauden perusteella, mutta jollakin toisella verukkeella, Ahonen pelkää.
Hallitus on perustellut lakiesitystä työllisyyden parantamisella, mutta siihen ei uskota.
– Hallitus on väittänyt, että tämä parantaa työllisyyttä. Monien tutkijoiden mukaan sillä ei ole juurikaan merkitystä. Tässä on vain ajatus, että työantaja pääsee helpommin eroon työntekijöistä, Tuderus moittii.
Tuderuksen mielestä irtisanomislaki olisi jopa työllistymisen este.
– Jos yrityksessä on jo yhdeksän työntekijää, niin työnantaja ei palkkaa enempää, koska ei halua siirtyä tiukempaan järjestelmään irtisanomisten osalta.
Yksipuolista sanelupolitiikkaa
Ahosen mielestä hallituksen toiminta lakiesityksen eteenpäin viemisessä ei kuulu millään tavalla suomalaiseen demokratiaan.
– Hallitus on heittänyt pommin kentälle ja aiheuttanut sekasortoa. Nämä asiat pitäisi neuvotella kolmikannassa. Hallitus ei suostu neuvottelupöytään. Se on yksipuolisesti lähtenyt viemään lakiesitystä eteenpäin. Sehän tässä jurppii aika paljon, Ahonen murisee.
Työtaistelu vaikeuttaa lukuisten suomalaisten arkea. Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Kuopiossa ja Jyväskylässä joudutaan turvautumaan päiväkodeissa ja kouluissa kotona tehtyihin eväisiin lakon aikana.
– Vain sairaaloiden ja kaikkien ympärivuorokautisten laitosten ruokahuolto turvataan. Siellä Sipilän hallituksessa on joku ideologia, että työväestö pitää kyykyttää sanelupolitiikalla. Tämä lakko on ihan puhtaasti työntekijöiden etujen ajamista ja puolustamista, Tuderus korostaa.
Pääluottamusmiesten mielestä hallituksen toiminta sataa tulevissa vaaleissa ääninä oppositiopuolueiden laariin.
– Pinna kiristyy koko ajan kentällä ja ay-rintamalla. Kiitos hallitukselle ja Sipilälle, että teette oppositiolle hyvää vaalityötä, Ahonen sanoo.
MIKA RINNE
Artikkeliin liittyvät aiheet
- sanelupolitiikka naisvaltaiset alat lakko työntekijät irtisanomissuoja Juha Sipilä Ay-liike hallitus
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Tavio: Hallituksen irtisanomislaki rikkoisi oikeusvaltion

Perussuomalaiset tyrmäsivät työehtojen heikennykset jo 2015: ”Hallitus pelleilee vakavilla asioilla – sen on loputtava”

Juvonen: Hallituksen palautettava työrauha hoitoalalle

Perussuomalaiset ay-aktiivit vaativat ammattiliittoja palaamaan juurilleen
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää