Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri piti eduskunnassa perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron hallituksen työllisyyspolitiikasta ja työehtojen heikennyksistä.

Kansanedustaja Leena Meri muistutti, että kun perussuomalaiset aloitti hallitustaipaleen, Suomen tilanne oli katastrofaalinen edellisen hallituksen jäljiltä.

– Talouden luvut syöksyivät, velka kasvoi ja työttömyys lisääntyi. EU-komissio varoitteli Suomea Kreikan tiestä eli olimme lähellä joutua komission valvontaan ja siihen, että EU sanelee meille, mistä leikataan ja mitä me täällä voimme tehdä. Oma päätösvaltamme olisi otettu pois.

– Perussuomalaisten eduskuntaryhmä tyrmäsi vuoden 2015 hallitusohjelmaneuvotteluissa kaikki keskustan ja kokoomuksen esitykset irtisanomissuojan heikennyksistä. Perussuomalaisten kanta irtisanomissuojan heikennyksiin on muuttumaton. Nykyisin perussuomalaiset ei ole enää hallituksessa, ja sen kyllä huomaa!

Työvoiman saatavuusharkinnasta pidettävä kiinni

Perussuomalaiset haluaa vastuullisena ja järkeviin ratkaisuehdotuksiin perustavana puolueena vauhdittaa talouskasvua ja varmistaa, että talouskasvusta pääsevät nauttimaan kaikki Suomen kansalaiset.

– Perussuomalaiset haluaa yhä pitää kiinni myös työvoiman saatavuusharkinnan säilyttämisestä. Perussuomalaiset ei halua luoda maahamme halpatyömarkkinoita, orjatyömarkkinoista puhumattakaan.

Työllisyysaste nostettava vähintään 75 prosenttiin

Meri muistutti, että työllisyyspolitiikasta puhuttaessa Suomessa ei voida ohittaa teollisuus- ja ilmastopolitiikkaa.

– Ilmastopolitiikan varjolla ajetaan kotimaista tuotantoa sellaisiin maihin, joissa päästörajoituksista ei välitetä. Tämä heikentää maamme teollisuuden kilpailukykyä ja johtaa siihen, että tuotannon ympäristörasitukset ovat suuremmat kuin jos tuotteet olisi valmistettu Suomessa.

– Perussuomalaiset näkevät, että työ tuo tekijälleen paitsi taloudellista itsenäisyyttä, myös tunteen yhteiskuntaan kuulumisesta. Perussuomalaisten tavoitteena onkin nostaa työllisyysasteemme muiden Pohjoismaiden tasolle, vähintään 75 prosenttiin, sekä parantaa pk-yritysten asemaa. Meidän voimavaramme on ammattitaitoinen ja osaava työvoima. Haluamme panostaa koulutukseen, jotta osaavaa työvoimaa on jatkossakin tarjolla, Meri painotti.

Yhteistyötä ei paranneta työehtoja polkemalla

Perussuomalaiset haluaa, että suomalaisille pk-yrityksille annetaan parhaat edellytykset kasvaa, investoida ja työllistää suomalaisia.

– Tavoitetta työllisyyden kasvamisesta ei saavuteta työehtoja polkemalla, vaan luomalla yrityksille vakaa ja ennakoitava toimintaympäristö. Perussuomalaiset ovat vaihtoehtobudjetissaan esittäneet useita eri ehdotuksia, jotka tähtäävät siihen, että yritykset voivat kasvaa ja työllistää.

– Ymmärrämme hyvin pienen yrittäjän arkea, mutta irtisanominen mielivaltaisesti pärstäkertoimen mukaan ei ole ratkaisu, eikä vastaa länsimaista ajattelua työnantajan ja työntekijän yhteistyöstä. Pienille yrityksille tulee antaa oikeudellista ja taloudellista apua, jos ongelmia kohdataan henkilöstön kanssa. Istutaan yhteiseen pöytään ja ratkotaan tilanne. Näillä keinoin saamme luotua työtä suomalaisille ja yrityksille hyvät edellytykset toimia hallituksen lietsoman vastakkainasettelun sijaan, Meri kertoi.

Ala-arvoinen temppu hallitukselta ja Sipilältä

Meri ihmetteli hallituksen ja erityisesti pääministeri Juha Sipilän (kesk.) yritystä juntata yksittäistä, huonoa lakiesitystä läpi verhoilemalla se hallituksen luottamuskysymykseksi.

– Tämä on ala-arvoinen temppu. Hallituksen toiminta työehtojen polkemisessa ja työntekijä- ja työnantajajärjestöjen välien tahallisessa tulehduttamisessa ei ole Suomen eikä kenenkään suomalaisen etu. On käsittämätöntä, että hallitus yrittää juntata läpi lain, joka mitä ilmeisimmin on ristiriidassa perustuslain yhdenvertaisen kohtelun vaatimuksen kanssa. Työministeri Jari Lindström (sin.) on itsekin tätä julkisuudessa epäillyt. Silti asiaa viedään eteenpäin ja provosoidaan tilannetta aina vain pahemmaksi.

– Yleislakkokaan ei taitaisi hallitusta hillitä. Hallituksen pelleily vakavilla asioilla ei osoita, että tämä hallitus voisi nauttia eduskunnan tai ainakaan kansan luottamusta. Tämä leikki on jatkunut liian kauan ja sen pitäisi loppua tähän, Meri toivoi.

”Uho päällä, järki sumentunut”

Perussuomalaiset katsoo, että hallituksen olisi tullut jo ajat sitten ilmoittaa, että irtisanomissuojan heikentämistä koskevan esityksen perustuslainmukaisuus tutkitaan huolella ja että hanke keskeytetään.

– Täksi ajaksi ammattiliitot olisivat varmuudella keskeyttäneet mielenilmaukset. Perussuomalaiset vetoavat hallitukseen, jotta se palauttaisi yhteiskuntaan työrauhan, mutta valitettavasti tämäkin toive taitaa kaikua kuuroille korville. Niin kova uho hallituksella on päällä, että järki on jo sumentunut. On hyvä muistaa vanha viisaus: ”Laiha sopu on parempi kuin lihava riita.”

– Edellä olevan perusteella ja perustuslain 44 §:ään viitaten esitän, että hallitus on viimeaikaisella toiminnallaan kärjistänyt työmarkkinatilannetta ja näin vaarantanut talouden ja työllisyyden kasvun jatkumisen, eikä siksi nauti eduskunnan luottamusta, Meri totesi puheenvuoronsa lopuksi.

SUOMEN UUTISET