Oikeuskansleri Tuomas Pöysti antoi tänään ratkaisun perussuomalaisten kansanedustaja Ville Tavion tekemään kanteluun. Tavio kanteli YK:n uuden GCM-siirtolaissopimuksen käsittelystä ja katsoi Sipilän hallituksen toimineen perustuslain vastaisesti.

Tavion mukaan GCM-sopimus on perustuslain tarkoittamalla tavalla merkitykseltään huomattava ja se olisi pitänyt tuoda eduskunnan täysistuntoon päätöksentekoasiana.

Oikeuskansleri ratkaisi, että Tavion tekemä kantelu ei johda toimenpiteisiin. Oikeuskansleri ei pitänyt perustuslain vastaisena sitä, että Suomi hyväksyy GCM:n ilman eduskunnan täysistunnon hyväksyntää.

Kyseessä ei ole valtiosopimus tai velvoite

Tavion mielestä GCM-käsittelyssä on eduskunnan täysistunnon sivuuttamisen ohella erikoista sekin, että perustuslakiasiantuntijoiden näkemystä ei kysytty. Perustuslakivaliokunta ei saanut käsitellä GCM-asiaa, vaan se sivuutettiin samaan tapaan kuin täysistunto.

Oikeuskansleri kirjoitti ratkaisuunsa: ”Kysymyksessä oleva asiakirja on […] ennemminkin oikeudellisesti sitomattomiin yhteistyöpöytäkirjoihin rinnastuva eikä perustuslain 93 ja 94 §:ssä tarkoitettu valtiosopimus tai muu kansainvälinen velvoite.”

Seuraava hallitus voi irtautua sopimuksesta

Tavio katsoo, että oikeuskanslerin ratkaisu varmentaa sen, että GCM-sopimus ei sido Suomea. Näin ollen Suomen nykyisen tai seuraavan hallituksen ei ole pakko laittaa sitä käytäntöön miltään osin.

– GCM-sopimukseen ei voida vedota lainsäädännöllisiä velvoitteita Suomelle asettavana asiakirjana. Seuraava hallitus voi myös halutessaan irtautua koko sopimuksesta, Tavio sanoo.

SUOMEN IUUTISET