Perussuomalaiset vaativat tänään suullisella kyselytunnilla, että Suomi ei hyväksy GCM-sopimusta eli niin sanottua globaalin maahanmuuton ”kompaktia”. Perussuomalaiset äänestivät aikaisemmin ulkoasiainvaliokunnassa hyväksymistä vastaan, mutta jäivät yksin.

– Hyväksymällä kompaktin Suomi asemoi itsensä niihin maihin, jotka tietoisena poliittisena valintana haluavat lisätä itselleen maahanmuuton lukuisia ongelmia, kansanedustaja Laura Huhtasaari totesi.

Tulee vaikuttamaan Suomen päätöksiin

Perussuomalaiset korostavat, että vaikka sopimus ei olisi oikeudellisesti sitova, on selvää, että se tulee vaikuttamaan poliittiseen järjestelmään.

– Suomella on tapana sitoutua myös ei-oikeudellisesti sitoviin sopimuksiin orjallisesti, kuten huomasimme vapaaehtoisen taakanjakomekanismin yhteydessä, Huhtasaari huomautti.

– Vetoaisin nyt hallitukseen, että harkitkaa vielä uudestaan ja älkää lähettäkö Suomesta edustajaa hyväksymään tätä asiakirjaa, Huhtasaari sanoi asiasta vastaavalle ulkoministeri Timo Soinille (sin.).

Soini kierteli jälleen

Soini kierteli Huhtasaaren vetoomusta ja kertasi, ettei mitään fyysisesti sopimusta allekirjoiteta. Tämä on Huhtasaaren mukaan saivartelua.

– Oletteko Te lukeneet sopimuksen, ministeri Soini? Sopimuksessa mainitaan sanat ”maat sitoutuvat” 86 kertaa – esimerkiksi ”sitoudumme varmistamaan, että kaikki siirtolaisasemastaan huolimatta heille turvataan pääsy peruspalveluihin”, Huhtasaari sivalsi.

– Suomessa on Pohjoismaiden löysin turvapaikkapolitiikka. Voisitteko kiristää sitä edes Tanskan tasolle?

Soinilla meni kieli solmulle, eikä hän pystynyt vastaamaan esitettyihin kysymyksiin.

SUOMEN UUTISET