

MATTI MATIKAINEN
Tiedemies Luukkanen matkaa diktatuurin ytimeen ja kertoo, kuinka imperiumi hajoaa
Dosentti sekä Venäjän ja Itä-Euroopan tutkija Arto Luukkasen uusin tieteellinen teos ”Suomi hajoavan imperiumin sylissä” sai alkunsa Ukrainan pyristellessä kohti Natoa ja Euroopan unionia vuonna 2014. Ainutlaatuinen aineisto vie lukijansa totalitäärisen järjestelmän ytimeen ja kertoo, miltä maailma näytti vakoilijan ja kommunistisen puolueen keskuskomitean silmissä.
Totuutta ei haluttu nähdä, vaikka se oli kommunistien ja KGB:n tiedossa. Luukkanen pohtii myös sitä, onko tämän päivän Venäjän tilanteessa yhtymäkohtia tapahtumiin vajaat 30 vuotta sitten.
– Kirja on merkittävä siksi, että se perustuu ainutlaatuiseen aineistoon. Se on ikään kuin Neuvosto-Ukrainan diktatuurin sairaskertomus ja kuolintodistus, aivan kuin löytäisi uudestaan Amerikan tai salatun mantereen, kuvailee dosentti Luukkanen tyylilleen uskollisen värikkäästi uusinta, Otavan kustantamaa tieteellistä teostaan. Ensimmäinen tutkimusretki Kiovaan KGB:n arkistoihin tapahtui tohtori Pekka Kauppalan kanssa jo vuonna 2014.
– Oli luonnollista, että verkostoiduimme heti kyseisessä arkistossa työskentelevien tutkijoiden kanssa ja näin syntyi myös ajatus kansainvälisestä projektista. Siihen tulikin tutkijoita Saksasta ja Puolasta. On ollut ehdottoman tärkeää voida keskustella ja vaihtaa ajatuksia näiden tutkijoiden kanssa, Luukkanen kertoo.
KGB:n arkistot pohjana
Kirja perustuu tiedustelupalvelu KGB:n johtajan raportteihin Ukrainan kommunistisen puolueen korkeimmalle johdolle eli pääsihteerille ja keskuskomitealle. Kirja kertoo ajanjaksosta vuodesta 1985 Neuvostoliiton romahdukseen asti vuonna 1991. Luukkanen korostaa sitä, että kyseessä on puhtaasti tieteellinen teos vailla minkäänlaisia kotimaan poliittisia ulottuvuuksia.
– Tutkija käsittelee aihettaan integriteetillä ja pyrkii ainoastaan totuuteen käyttäen dokumentteja sekä muita relevantteja lähteitä.
– Jos sekoittaa politiikan ja tieteen, syntyy ala-arvoista tiedettä ja syvän typerää politiikkaa, Luukkanen määrittelee viivan, joka ei ole veteen piirretty.
KGB jätti uppoavan laivan
Diktatorisen järjestelmän perustavaa laatua olevasta ongelmasta kirja kertoo niin, että Ukrainan KGB oli täysin selvillä siitä, mitä toisinajattelijoiden päässä liikkui. Totuutta ei siis haluttu nähdä, vaikka se loisti kristallin kirkkaana vakoilijoiden ja politrukkien silmien edessä.
Politiikan ja vakoilun sekoittamisen vaikeuksista kertoo kirjassa taas se, että KGB ei millään uskonut Tsernobylin ydinvoimaonnettomuuden olleen kotitekoinen katastrofi, vaan epäili tekijöiksi vastavallankumouksellisia tahoja.
Voiko eilisestä oppia?
Vakoilijoiden hyvää perehtyneisyyttä asioihin ja reaalipoliittista hoksnokkaa osoittaa sekin, että Ukrainan KGB oli valmis välittömästi luopumaan kommunismista, kun viitan ja tikarin miehet kuulivat Neuvostoliitossa vallan kaapanneen, niin sanotun Janajevin juntan juopottelun päättymisestä katastrofiin Moskovassa vuonna 1991.
– Monikansallisen diktatuurin ylläpitäminen vaatii aina salaista poliisia ja ennen kaikkea väkivallan uhkaa, Luukkanen kertoo kirjan opetuksista.
Kirjassa avataan keskustelua myös siitä, voisiko pää tulla vetävän käteen myös tämän päivän Venäjällä. Jatkuuko siis Neuvostoliiton hajoaminen edelleen ja mikä on Suomen osuus tässä kehityksessä.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Viikon suosituimmat


Jussi Halla-aho: ”Onko minkään median toimituksessa yhtä paljon rikollisia kuin Hesarissa?”
Eduskunnan puhemies Jussi Halla-aho jakaa X-tilillään kurinpalautusta Helsingin Sanomille. Halla-aho osallistuu näin keskusteluun tuoreesta hovioikeuden tuomiosta kahdelle Helsingin Sanomien toimittajalle niin kutsutussa Viestikoekeskus-jutussa. Hovioikeus kovensi käräjäoikeuden aiempaa tuomiota.

Vigelius SDP:n Nurmisen yt-aikeista: Tätäkö tarkoitti, että kaiken voi tehdä reilummin?
Tampereen kaupunginhallitukselle esitetään yt-neuvottelujen aloittamista vähintään 10 miljoonan euron säästöjen saavuttamiseksi. Säästöjä tehdään kaikilla palvelualueilla. Perussuomalaisten kansanedustajan, Tampereen kaupunginvaltuutettu Joakim Vigeliuksen mielestä päätökset osoittavat, mitä SDP:n vaalilupaus "kaiken voi tehdä reilummin" todella tarkoittaa.

Nyt tuli perussuomalaisten vastaus SDP:n Razmyarin leikkauslistoihin: ”Tätäkö tarkoittaa kaiken voi tehdä reilummin?”
Perussuomalaisten eduskuntaryhmän 2. varapuheenjohtaja Miko Bergbom tyrmää sosialidemokraattien varapuheenjohtaja Nasima Razmyarin esitykset maataloustukien leikkauksista sekä veronkorotukset listaamattomille yhtiöille.

PS-ministeriryhmän tiedotustilaisuus klo 15.30 alkaen (suora lähetys)

Arabitaustaiset perheklaanit hallitsevat suurta osaa saksalaisesta rikollisuudesta
Aikoinaan Libanonista Saksaan turvapaikanhakijoina saapuneet arabitaustaiset klaanit tekevät huomattavan osan Saksan rikoksista. Saalista kerätään etenkin huumekaupalla, ryöstöillä, suojelurahalla ja kiristyksellä. Klaanin jäseniä yhdistävät ehdoton lojaalisuus omia perheenjäseniä ja sukulaisia kohtaan, perinteiset arvokoodit ja oma oikeuskäsitys. Tutkijat muistuttavat, että kaikki perheklaanien jäsenet eivät ole rikollisia.

SU-Show #16: Suomessa on sananvapaus, mutta islamin arvostelija joutuu usein yhä vaientamisyritysten kohteeksi – onko suomalaisista tullut kulttuurisesti alistettu kansa?
Suomen Uutiset Show'n studiossa on tarjolla tällä kertaa suoraa puhetta sananvapauden todellisesta tilasta, kulttuurisesta alistamisesta sekä syistä ilmiön taustalla. Ajankohtaista aihetta pöyhivät Yhdysvaltojen historian ja kirkkohistorian dosentti, professori ja tutkija Markku Ruotsila sekä kansanedustaja Kaisa Garedew.

Jussi Halla-aho: Kehitysavun tehtävä on ollut ostaa itsellemme hyvää omaatuntoa
Länsimainen ja suomalainen ihminen kantaa ilmeisen ikuista syyllisyyden taakkaa. Ainakin wokeväen mielestä. Olemme syyllisiä siihen, mitä samanväriset ihmiset ovat tehneet missä päin maailmaa hyvänsä aikakauteen katsomatta. Jussi Halla-ahon mielestä tämä on ”vähän kummallista ajattelua”.

Nato tunnusti laittoman maahantulon merkittäväksi uhaksi kansalliselle turvallisuudelle
Nato teki Haagin huippukokouksessaan päätöksen, että rajaturvallisuuteen liittyvät kulut voidaan jatkossa laskea mukaan jäsenmaiden viiden prosentin puolustusmenotavoitteeseen. Tämä on suuri helpotus niille Nato-maille, joilla on yhteistä rajaa Venäjän kanssa tai joihin muuten kohdistuu paljon laitonta maahantuloa. Myös kumivenepakolaisten kanssa ongelmissa oleva Britannia iloitsee uudesta linjauksesta.

Suomen Akatemia teki sen taas! 750 000 euron jättipotin kuittasi tällä kertaa kynsisalonkitutkimus: feminismin ja rodullistamisen manikyyritutkimusta
Suomen Akatemian myöntämä yli 750 000 euron rahoitus Helsingin yliopiston tutkimukselle "Intiimi manikyyri: femininisoitu työ, (itse-)hoiva ja rodullistetut kohtaamiset kynsistudioissa" on hämmentänyt sosiaalisessa mediassa. Keskustelijat ovat ilmaisseet epäuskoaan julkista rahankäyttöä ja tiedepolitiikkaa kohtaan. Päivystävät kriitikoiden kriitikot kuten ekonomisti Heikki Pursiainen puolestaan piikittelivät muita keskustelijoita kuten Wille Rydmania jopa henkilökohtaisuuksiin asti. Pursiainen puhui kohututkimuksesta ylistävämpään sävyyn. Suomen Akatemian erikoiset rahoituspäätökset hämmentävät ihmisiä vuodesta toiseen. Ilmiö liittyy laajempaan keskusteluun tieteen politisoitumisesta ja tiederahoituksen kanavoitumisesta ideologisesti värittyneisiin hankkeisiin.