Puoluekokouksen järjestelyistä vastannut työmies Matti Putkonen ehdotti perussuomalaisten työvaliokunnalle näyttävää iltajuhlaa väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin juhlistamiseksi, mutta ajatus torpattiin. Työvaliokunnan puheenjohtajana toiminut Soini kielsi järjestelyn.

Putkonen oli suunnitellut juhlaa kiitoksena kenttäväelle ja sekä hienoina jäähyväisinä puheenjohtajalle Timo Soinille.

Putkonen kertoo puoluekokouksen taustoista.

– Olimme järjestämässä Jyväskylän puoluekokoukseen Timolle yllätyksellistä ja mieliinpainuvaa läksiäisillallista. Oli tarkoitus järjestää yllätysohjelmaa, kunnon kukitus ja kiitospuheita. Tilaisuuteen oli esimerkiksi ajateltu soittajaksi samaa hanuristia, joka soitti vuonna 1997 kun Soini ensimmäisen kerran valittiin puheenjohtajaksi.

– Puhuin Timolle erikseen ja viestitin, että meidän pitäisi järjestää kunnollinen iltajuhla, koska se olisi hänelle viimeinen puheenjohtajana.

Puoluehallituksen työvaliokunta, joka lopulta päätti asiasta, esti läksiäisillallisen järjestämisen. Työvaliokunta päätti, että mennään vain niukkuus- eli soppalinjalla. Timo Soini johti työvaliokuntaa.

Putkonen yritti vielä työvaliokunnan päätöksen jälkeen vedota Soiniin, että meidän pitäisi tehdä illallisesta kunnollinen läksiäisjuhla. En tietenkään paljastanut illanohjelmaa, koska se haluttiin eri esiintyjienkin taholta pitää yllätyksenä Timolle. Vastaus oli edelleen ”Ei käy”. Niin ikään Putkonen pyysi, että Soini pitäisi illalla puheen. Tämäkään ei käynyt.

Läksiäisjuhlien puutetta on moitittu julkisuudessa kovin sanoin, mutta haukut ovat menneet väärään osoitteeseen. Esimerkiksi Soinin vanha aisapari Jukka Jusula ei selvästikään tiennyt asian taustoja, kun hän Sensuroimattomassa Päivärinnassa haukkui järjestelyvastuussa olleen puoluetoimiston pataluhaksi.

”Sellainen pikkujuttu kuin 20 vuoden ura puheenjohtajana, kenenkään pöllön päähän ei ollut näköjään tullut, että olisi kiva jos joku pitäisi kiitospuheen sällille, joka on mun mielestä tehnyt 20 vuodessa 40 vuoden duunit”, Jusula päästeli tuohtuneena ja jatkoi: ”Se oli joko tarkoitushakuista tai ei. Puoluetoimisto ja koko sen väki on antanut aivan uuden sisällön käsitteille tilannetaju, käytös, ymmärrys, kunnioitus. Mitäpä minä tästä huolehtimaan, jokainen me koidumme kohtaloksemme.”

Myös kansanedustaja Veera Ruoho (st.) moitti kiitospuheiden puutetta Ilta-Sanomissa.

Haukut menivät kuitenkin väärään osoitteeseen. Puoluetoimisto nimenomaan kunnioitti väistyvän puheenjohtajan toiveita järjestelyjen osalta.

SUOMEN UUTISET