

YLE
Timo Soini: Pää kylmänä Naton kanssa, omaan puolustukseen satsattava
– Perussuomalaisten kanta Natoon on, että meidän ei pidä hakea Naton jäsenyyttä, perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini paalutti Ylen Ykkösaamussa lauantaina.
Asia tuli esille laajassa haastattelussa Naton isäntämaapöytäkirjan kautta, joka allekirjoitettiin äskettäin Naton huippukokouksessa Walesissa. Pöytäkirjassa määritellään, millä tavoilla Nato-maat toimivat Suomessa, jos Suomi joukot kutsuu. Pöytäkirja herätti julkisuudessa myös keskustelua, onko asiaa valmisteltu salassa ja mihin se valtuuttaa Naton joukot.
– Kutsumatta ei tänne tulla, Soini painottaa.
Pää kylmänä Naton kanssa
Soini korostaa, että yhteisymmärryspöytäkirja on monimutkainen kokonaisuus, joka käsittää monia asioita huollosta, kuljetuksista ja vakuutuksista alkaen: siihen liittyy kymmenen eri ministeriötä ja Trafi.
Lakia avun pyytämisestä eikä vastaanottamisesta ei ole. On vain yhteistoimintapöytäkirjoja. Kun ennen on toimittu harjoitus kerrallaan, nyt määritellään yhtenäinen käytäntö. Soini kehottaa pitämään pään kylmänä.
– Tässä tunteet höyrähtävät, minäkin saan sähköpostia, että nyt pitää mennä Natoon, toiset sanovat, että ei. Pitää olla pitkä ja looginen linja!
Uskottavan puolustuksen hinta: 200 miljoonaa lisää
Soini korostaa, että Suomen pitää puolustaa maata aina omin voimin. Se tarkoittaa, että määrärahoja pitää nostaa. Puolue vaatii niiden korottamista 200 miljoonalla eurolla vuotta kohden, mikä on enemmän kuin armeija itse vaatii.
– Se tarkoittaa, että meillä on riittävät määrärahat, koulutusta, kertausharjoituksia ja pidetään huolta siitä, että määrärahat riittävät harjoituksiin, toimintaan, palkkoihin ja materiaaliin, Soini sanoo.
Hän sanoi puolustusvoimien toteuttaneen säästötavoitteen esimerkillisesti, vaikka se oli kohtuuton. Nyt pitää rahoitus korjata.
– Asia on meille tärkeä. Haluamme puolustusvoimille liikkumavaraa, Soini tuumaili.
Lisäksi hän vaatii periaatepäätöstä hävittäjien korvaamisesta, koska se ei onnistu normaalin budjetin puitteissa.
– Tarve on aina olemassa: Suomea pitää puolustaa, siihen velvoittaa nykytilanne ja historia, Soini painottaa.
Obaman puhe oli tärkeä
Soini pitää erittäin merkittävänä, että USA:n presidentti piti Virossa puheen, jonka mukaan Viroa ei jätetä yksin.
– Se oli ainoa viesti, jonka hän voi viedä: Artikla 5 yhteiseen puolustukseen sitoutumisesta ei voi hapantua: on selvää, että tämä pitää tehdä selväksi ja tarpeen tullen toistaa. Kun USA:n presidentti sanoo sen Virossa, se on kova viesti.
Presidentti Sauli Niinistön korostamaa Lissabonin sopimusta hän ei pidä yhtä merkittävänä, vaikka sekin sisältää EU:n jäsenmaiden välisiä turvatakuita.
– Tämä on asia, jota ei pidä väheksyä eikä pelata pelilaudalta pois, mutta kun katsotaan pykälien taakse, onko rautaa, niin Natolla sitä on, EU:lla ei ole mitään joukkoja, Natolla on, Soini muistuttaa.
Entä jos EU:sta tulisi Naton jäsen, häneltä kysyttiin.
– Itsenäinen maa hakee jäseneksi itse jos on hakeakseen, Soini vastasi.
Venäjällä on vaikutusvaltaa
Soinin mukaan jokainen tunti Ukrainan aselevossa herättää toivoa rauhasta. Hän sanoo aselevon osoittavan, että Venäjällä on alueella vaikutusvaltaa: separatisteista ei löytynyt joukkoja, jotka jatkaisivat taisteluja korkeiden neuvotteluiden jälkeen: se osoittaa presidentti Vladimir Putinin vaikutusvallan.
Soinin mukaan on selvää, että vaikka tämä on kuinka “Ukrainan sisäinen asia”, Venäjä on osapuoli ja EU toinen. Siitä huolimatta Venäjän ja EU:n ei pitäisi sopia asioita Ukrainan pään yli.
– Etupiiriajattelu ei saisi tulla takaisin Eurooppaan!
Veli-Pekka Leskelä
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Jussi Niinistö: Ulkomaalaisten maakaupoista Suomessa
Viikon suosituimmat

EU haluaa terveydelle haitallisen puunpolton aisoihin – saunojen ja takkojen piippuihin sähköiset savukaasujen puhdistimet
Brysselin vallan kammareissa oli 12. helmikuuta tarkoitus esitellä lakiluonnos, joka asettaisi entistä selvästi tiukemmat rajat muun muassa puulämmitteisten tulisijojen haitallisille hiukkaspäästöille vuodesta 2027 alkaen. Sitten otettiin järki käteen - ainakin toistaiseksi.

Vance: Eurooppa on tekemässä itsemurhaa massamaahanmuuton kautta
Yhdysvaltain varapresidentti Vance on sitä mieltä, että Eurooppa on vaarassa ajautua yhteiskunnalliseen itsemurhaan, koska liian monet Euroopan maat ovat kyvyttömiä tai haluttomia kontrolloimaan rajojaan. Vance on huolissaan siitä, että rajojensa valvonnan sijasta monet EU-maat haluavat mieluummin rajoittaa omien kansalaistensa sananvapautta. Hän mainitsi Saksan esimerkkinä maasta, joka on ajautumassa tuhoon massamaahanmuuton takia. Vancen mielestä massamaahanmuutto vaarantaa myös tavallisten amerikkalaisten työläisten oikeuden "amerikkalaiseen unelmaan".

Yle-pomo Merja Ylä-Anttilalle tiukka kysymys kansalaisaloitteen kuulemistilaisuudessa: Onko Yleisradio tietoisesti hakenut säästöjä suosituimmista ja näkyvimmistä toiminnoistaan?
Eduskunnan liikenne- ja viestintävaliokunta järjesti tänään julkisen kuulemisen, jonka aiheena oli Yle kuriin nyt! -kansalaisaloite. Kuulemistilaisuudessa aloitteen tekijät kertoivat syitä, miksi aloite on tehty, ja esittivät tarkemmin, mitä muutoksia Yle-lainsäädäntöön haluttaisiin. Paikalla oli myös Yleisradion toimitusjohtaja Merja Ylä-Anttila.

Pirkko Ruohonen-Lerneriltä kovaa kritiikkiä demarien Eero Heinäluomalle: “Kieroilun mestari, josta Putinkin on hänet palkinnut korkea-arvoisella mitalilla”
Demarimeppi, entinen SDP:n kansanedustaja Eero Heinäluoma on saanut Iltalehdessä osakseen kovaa kritiikkiä 16 vuotta sitten vuonna 2009 eduskunnan täysistunnossa pitämästään puheenvuorosta Nord Stream -keskustelussa samaan aikaan eduskunnassa toimineilta silloisilta kansanedustajilta. Kaasuputkea lobanneen Heinäluoman sarkastiset heitot ”suikkahattuisista, punatähtisistä ja harmaapukuisista” miehistä tämän päivän kontekstissa tuskin hymyilyttävät enää demareitakaan.

Vasemmisto reagoi tunteella maahanmuuttopolitiikan kiristyksiin – sisäministeri Rantanen muistutti, että Suomessa ei enää voi olla muita Pohjoismaita löperömpiä sääntöjä
Eduskunnassa käsiteltiin tänään hallituksen esityksiä ulkomaalaislain muuttamiseksi. Suomen maahanmuuttopolitiikan muutos kohti tiukempaa yleiseurooppalaista tasoa demokraattisen prosessin kautta osui syvälle tunteisiin vasemmistoliiton kansanedustajalle Veronika Honkasalolle.

YK:n tuomari sai tuomion naisorjan pitämisestä
Yhdistyneiden kansakuntien tuomari on tuomittu Iso-Britanniassa nuoren naisen pakottamisesta orjatyöhön.

Saksalta puuttuu sotilaita, aseita ja maanpuolustustahtoa – rämäkuntoinen armeija halutaan panna kuntoon satojen miljardien velkarahalla
Saksan tuleva kristillisdemokraattien ja demarien mustapunahallitus haluaa ottaa satoja miljardeja euroja uutta velkaa romukuntoisen armeijan kohentamiseen ja antaakseen oman panoksensa Euroopan puolustamiseen. Rahalla ei saa kuitenkaan kaikkea. Vaikka yhä useampi saksalainen pelkää Putinia, niin enemmistö ei ole valmis puolustamaan ase kädessä kotimaataan.

Pääkaupunkiseudun ay-pomot pyrkivät valtuustoihin demareiden listoilta – SAK julkaisi jo oman poliittisen ohjelmansa
Kevään kuntavaaleissa SDP:n listoilla on ainakin neljä ay-järjestön istuvaa tai entistä puheenjohtajaa. Teollisuusliiton puheenjohtaja, sekä viime talven poliittisten lakkojen ”ruuvin kiristäjänä” tunnettu Riku Aalto asettuu ehdolle Vantaalla. Myös monet SAK:laisten liittojen rivijäsenet ovat asettuneet ehdolle demarien tai vasemmistoliiton listoilta.

Trump lennätti väkivaltaisen venezuelalaisjengin jäseniä El Salvadorin jättivankilaan – ihmisoikeusaktivistit kauhuissaan
Trump lennätti satoja karkotettavia El Salvadorin jättivankilaan 227 vuotta vanhan lain perusteella. Ihmisoikeusaktivistit ovat kauhuissaan, koska jättivankila on epämiellyttävä paikka ja karkotukset suoritettiin ilman oikeuden istuntoa. Demokraatit hakivat välittömästi toimeenpanokiellon karkotuksille, mutta lentokoneet ehtivät kansainväliseen ilmatilaan ennen tuomarin kieltoa. Trumpin näyttävä PR-tempaus onnistui yli odotusten, mutta juridinen vääntö tulee jatkumaan korkeimmassa oikeudessa.

Feministijulkaisu Emma: Miksi aiemmin yksityisestä juhlasta, Ramadanista, on tullut julkinen ilmiö? – Saksaan islamisteja paennut muslimi pitää sitä merkkinä lännen islamisaatiosta
Saksalainen feministinen aikakauslehti Emma kirjoittaa Ramadan-hypestä. Julkaisu kysyy, miksi ennen yksityisenä uskonnollisena juhlana vietetty Ramadan on muuttunut julkiseksi ilmiöksi. Suurissa kaupungeissa Ramadan on näkyvästi esillä katukuvassa valaistuksen ja paaston päättymisjuhlallisuuksien muodossa. Kaikkien muslimien mielestä tämä ei ole hyvä asia. Paasto oli ennen yksityisasia, aivan kuten viisi kertaa päivässä tapahtuva rukoileminen.