Perussuomalaisten kansanedustaja Maria Tolppanen ei hyväksy tapaa, jolla pieneläkeläisten pankkisäästöjä kohdellaan ulosotossa.

Tolppasen mukaan eläkeläisten nettotulojen jäädessä alle 16 000 euroa vuodessa, eläkkeen ulosmittauksessa velallisen suojaosuus on 678 euroa/kk.

– Eläkeläiset eivät voi säästää pankkitililleen rahaa, koska vaarana on se, että ulosotto vie säästöt, jos suojaosuus ylittyy enemmän kuin puolitoista kertaa, Tolppanen toteaa.

Rahat patjan alle säästöön

Tolppanen pitää ongelmana esimerkiksi sitä, että eläkeläisen sairastuessa ja joutuessa sairaalahoitoon, hänen tililleen kertyy tällöin rahaa yli suojaosuuden. On myös mahdollista, että eläkeläinen säästää jotain hankintaa varten, koska käteismaksulla ostaminen tulee halvemmaksi, kuin osamaksulla ostettaessa.

– Nykyisen ulosottolain puitteissa nämä esimerkit estävät sen, että tilille kertyy säästöjä enemmän, koska silloin ulosotto verottaa ne henkilön tililtä. Näin ollen eläkeläiselle ei jää muuta vaihtoehtoa, kuin nostaa rahat pankkitililtä ja viedä ne ns. patjan alle säästöön. Näin ei pitäisi olla.

SUOMEN UUTISET