Kahden merkittävän Afrikan maan ulkoministerit allekirjoittivat perjantaina Yhdysvaltain ulkoministeri Marco Rubion läsnäollessa rauhansopimuksen, joka lopettaa erään maailman verisimmistä konflikteista. Sopimuksen mukaan Ruandan joukot vetäytyvät Kongon itäosasta 90 päivän kuluessa, kertoo Reuters.
Rauhansopimus merkitsee läpimurtoa neuvotteluissa, joita on käyty Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin hallinnon johdolla. Tavoitteena on houkutella miljardeja dollareita länsimaisia investointeja alueelle, josta on löydetty merkittäviä tantaalin, kullan, koboltin, kuparin ja litiumin esiintymiä.
Loppu väkivallan ja tuhon aikakaudelle
– Tänään päättyy väkivallan sekä tuhon aikakausi ja alkunsa tuolla alueella saa toivon, mahdollisuuksien, sopusoinnun, vaurauden ja rauhan aika, Trump totesi rauhansopimuksen kunniaksi presidentin virallisessa työhuoneessa Valkoisessa talossa järjestetyssä tilaisuudessa.
– Tätä on odotettu kauan ja eräs ystäväni sanoi, että sota on jatkunut 30 vuotta ja tuona aikana on kuollut vähintän kuusi miljoonaa ihmistä. Se on uskomatonta ja joku itse asiassa totesi, että tämä on ollut maailman suurin sota sitten toisen maailmansodan.
”Me saamme ihmiset rauhoittumaan”
Trumpin mukaan mennyt viikko on ollut ”täynnä suuria onnistumisia”. Hän kertoi tulleensa juuri menestyksekkäältä Nato-matkalta ja hänen mukaansa puolustusliitto on yhtenäisempi kuin koskaan: “kukaan ei uskonut, että näin käy”.
Trump muistutti myös Israelin ja Iranin 12 päivän sodasta, joka päättyi ilman ydinaseiden käyttöä ja se oli myös Trumpin hallinnon tavoite.
– Nyt paraneminen voi alkaa ja sitä on jo ilmassa. Meillä on tietty kyky, me saamme ihmiset rauhoittumaan.
Ehdolle rauhanpalkinnon saajaksi
Trump pyysi myös Afrikkaan erikoistunutta ja juuri Kongon demokraattisesta tasavallasta palannutta toimittaja Caroline Haryanaa kertomaan näkemyksiään rauhansopimuksen merkityksestä. Toimittaja oli tavannut matkallaan myös presidentti Félix Tshisekedin.
– Presidentti Tshisekedi kertoi, että hän on erittäin kiitollinen siitä, mitä te teette. Koko Kongon kansa kokee, että nyt on toivoa. Hän sanoi myös, että kun rauha vihdoin saavutetaan, hän harkitsee teidän nimeämistänne Nobelin rauhanpalkinnon saajaksi, koska te ansaitsette sen. Hän kokee, että työskentelette rauhan puolesta koko maailmassa.