Vihreät kaupunginvaltuutetut pyysivät päästä visiitille Lausteen koululle, ja vasemmistoliittoa edustava opettaja suostui pyyntöön. Ulkopuolisten vierailijoiden vierailu korona-aikana herättää kysymyksiä, samoin kuin se, tuputetaanko alaikäisille kouluissa politiikkaa. Suomen Uutiset tavoitti opettajan ja koulun rehtorin.

Suomen Uutiset kertoi viime viikolla, että vihreiden kuntavaaliehdokkaita on ollut vierailemassa Turun alakouluissa. Poliitikkojen ramppaaminen oppilaitoksissa on herättänyt ihmettelyä monestakin syystä, ensinnäkin tartuntariskien vuoksi, sillä Varsinais-Suomi on koronan leviämisaluetta ja monessa koulussa ollaan siirrytty etäopetukseen. Useilla työpaikoillakin suositellaan etätyötä ja on ryhdytty varotoimiin.

Turun alueella monet koulut ovat koronan vuoksi joutuneet muutenkin rajoittamaan toimintaansa, esimerkiksi abiturienttien perinteisiä penkinpainajaisjuhlia on joko rajoitettu tai niistä on luovuttu kokonaan.

Toiseksi ihmetystä on herättänyt, mikä tarkoitus vihreiden poliitikkojen kouluvierailuilla on ollut, ja miten kyseiset vierailut liittyvät perusopetukseen.

Perussuomalaisten nuorisojärjestö on aiemmin nettikyselyssään halunnut kuulla esimerkkejä opetuksen puolueellisuudesta. Nuorisojärjestö halusi tietää, tuputtavatko opettajat oppilaille omia poliittisia näkemyksiään.

Opettajien ammattijärjestö OAJ kiirehti tuomitsemaan kyselyn. Suomen Uutiset myös kysyi OAJ:n koulutuspolitiikan päällikkö Nina Lahtiselta, joka vakuutti, että perusopetus on puoluepoliittisesti sitouttamatonta. Toisaalta Lahtinen myönsi, että ylilyöntejä on saattanut tapahtua.

Kouluvierailusta kerrottiin somessa

Turussa peruskoulussa vierailleet vihreiden kuntavaaliehdokkaat ovat Turun vihreiden puheenjohtaja Konsta Weber ja Laura Rantanen. Molemmat ovat tälläkin hetkellä myös Turun valtuuston jäseniä.

Weber ja Rantanen kertovat Instagramissa vierailustaan Lausteen koululle.

Laura ja Konsta Ig Livet starttasivat eilen Lausteelta Turussa, jossa vietimme koko päivän! Se oli hyvä päivä! Ohjelmassa oli mm. vierailu Lausteen lähiötuvalle, parakeissa toimivalle Lausteen koululle, Kirjurinaukiolle, vanhalle kotitalolleni ja Lausteen perintömetsään.

Lausteen huonokuntoisen koulun opetustoiminnot on lopetettu koulurakennuksessa, ja oppilaat käyvät koulua parakkiväistötiloissa, minne myös vihreiden kuntapoliitikkojen vierailu kohdistui.

Vierailusta oli etukäteen sovittu

Lausteen koulun rehtori Sanna Hirvola kertoo Suomen uutisille, että Weber ja Rantanen tulivat kouluvierailulle opettajan kutsusta. Opettaja toimii vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna.

-Meillä on täällä vasemmistoliiton poliitikko opettajana, ja he (vihreiden kuntavaaliehdokkaat) olivat hänen luokassaan vieraana käymässä, samalla kun olivat täällä tutustumassa Lausteen aluetoimintaan. Itse näin heitä pikaisesti koulun pihalla. Vierailusta oli etukäteen sovittu opettajan kanssa.

Hirvola kertoo, että koronan vuoksi Lausteen parakkikouluissa ei ole tällä hetkellä siirrytty etäopetukseen.

-Meillä on koko henkilökunta ja oppilaat paikalla talossa. Kukaan ei ole poissa, eli osallistuminen koulun toimintaan on sataprosenttista. Kaikilla meillä on toki maskit ja turvaväleistä huolehditaan. Myös kyseisillä vierailla oli vierailun aikana maskitukset, joten suojaus oli ihan kunnossa. Olemme muutenkin edellyttäneet, että kaikilla koulun ulkopuolisilla on oltava maskit, kun he tulevat koulun alueelle. Ilman suojautumista tänne ei voi tulla.

Hirvolan mukaan hänellä ei ole tiedossa, mikä oli vihreiden poliitikkojen kouluvierailun tarkoitus, tai mistä asioista vierailun aikana tarkalleen on puhuttu.

-Olen väärä ihminen vastaamaan kysymykseen, koska en ollut organisoimassa vierailua. Käsitykseni mukaan he vierailullaan näkivät kouluopetuksen tilat, ja kävivät siinä samalla vierailemassa luokassa. Lähtökohta on varmasti se, että he ovat tulleet tutustumaan koulumme parakkitoimintaan, joka on hyvin tärkeää ajatellen uuden koulutalon prosessointia.

Parinkymmenen minuutin osallistava visiitti

Suomen Uutiset tavoitti myös Lausteen koulun opettajan. Hän esittää, että vihreiden Rantanen ja Weber olivat vierailemassa koulussa luottamushenkilöasemansa vuoksi. Rantanen on opetuslautakunnan varapuheenjohtaja ja Weber kaupunginhallituksen kaupunkikehitysjaostoon jäsen.

Opettajan mukaan kyse ei olisi puoluepoliittisesta vierailusta, vaan lasten osallistamisesta heitä koskevissa päätöksissä.

-He olivat vieraina osallistamisen hengessä kysymässä lapsilta uuden koulurakennuksen sijainnista, mitä hyviä tai huonoja puolia uuden koulun sijainnilla olisi. Lapsilta kysyttiin myös koulumatkoista. Vierailu kesti noin parikymmentä minuuttia. Koulullamme on vieraillut muitakin luottamustoimenhaltijoita nyt, kun uutta koulua ollaan viemässä pois Lausteelta, opettaja sanoo.

Opettajan mukaan aloite kouluvierailuun tuli Weberiltä ja Rantaselta.

-He olivat lähiökierroksella ja kysyivät, saavatko tulla vierailemaan koulussamme. Vierailun aikana ei puhuttu politiikkaa, eikä lapsille kerrottu mistä puolueesta vierailijat ovat, opettaja sanoo.

Kollegoita valtuustosta

Rantanen ja Weber ovat kuitenkin samalla vaalikampanjaa tekeviä kuntapoliitikkoja, ja kouluvierailu on helppoa nähdä osana vaalikampanjaa, etenkin kun kouluvierailua on mainostettu sosiaalisessa mediassa Laura ja Konsta IG-live-tapahtumana.

Weber itse kirjoittaa Facebookissa:

-Aloitettiin tänään @laurasofiarantanenkanssa IG-livet Lauste-teemalla. Lausteen koulu on ollut parakissa jo vuoden. Pääsimme vierailemaan kuvaamataidon tunnilla ja kuulemaan oppilaiden ajatuksia siitä, miten koulunkäynti tulisi Lausteella järjestää.

Opettaja myöntää, että jos haluaa ”lukea kuin piru Raamattua”, niin voihan minkä tahansa asian käsittää vaalikampanjana. Turkulaisopettaja sanoo, että hän tuntee Weberin ja Rantasen valtuustotyöskentelyn kautta, mutta että kyse ei ole ystävyyssuhteesta kummankaan kanssa.

-Samalla tavalla kuin tunnen muitakin ihmisiä valtuustosta, opettaja sanoo.

SUOMEN UUTISET