Turkin liira ja maan joukkovelkakirjat suorastaan romahtivat perjantaina. Sijoittajat eivät luota luvattujen talousuudistusten riittävän. Turkin vaihtotase on ollut pakkasella vuosia, eikä maan presidentti Recep Tayyip Erdoğan halua nostaa korkoja padotakseen pääomapakoa. EU:n pankkiunionia vahtiva elin (SSM, Single Supervisory Mechanism) tarkkailee muutamia europankkeja niiden Turkki-kytkösten vuoksi.

Turkin liira rojahti perjantaina Yhdysvaltain dollaria vasten. Dollarilla saa nyt yli 6,4 liiraa. Elokuun alussa dollarilla sai noin viisi liiraa. Vastaavasti maan joukkovelkakirjojen jälkimarkkinakorot hypähtivät. 2-vuotisen lainan korko pomppasi yli 25 prosenttiin ja 10-vuotisen lainan korko puhkaisi 20 prosentin rajan. Jälkimarkkinakorko nousee, kun velkakirjan arvo putoaa.

Erdoğanin puhe ei auttanut

Erdoğanin perjantainen puhe ei saanut markkinoita rauhoittumaan. Hän vähätteli dollaria ja kertoi turkkilaisilla olevan Turkin kansa ja sen oikeamielisyys, sekä heidän jumalansa. Hän ei myöskään ole halukas nostaa korkotasoa houkutellakseen pääoman pysymistä Turkissa. Hän on luonnehtinut korkoja ”kaiken pahuuden isäksi ja äidiksi.”

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump kertoi kaksinkertaistaneensa Turkin teräs- ja alumiinitulleja heikentyneen liiran vuoksi. Lisäksi Yhdysvallat on käärmeissään yhdysvaltalaisen pastorin pidätyksestä Turkissa. Turkin mukaan pastori on ollut osallisena vuoden 2016 vallankaappausyrityksessä.

Kriisi voi vielä pahentua

Erdoğan ja hänen vävynsä, valtiovarainministeri Berat Albayrak ovat haluttomia vastaanottamaan apua Kansainväliseltä valuuttarahasto IMF:ltä. Kriisi voi pahentua entisestään ilman sijoittajien luottamuksen palauttamista.

Rajusti heikentynyt liira voi käynnistää konkurssiaallon turkkilaisissa yrityksissä. Tämä johtaisi maan pankkisektorin kaaokseen. Täysimittainen finanssikriisi heijastuisi vääjämättä myös Eurooppaan ja Aasiaan.

Kriisiin on siten monta eri yksittäistä syytä. Niihin lukeutuu myös läntisen maailman höyhenen kevyt rahapolitiikka, minkä vuoksi pääomavirrat kanavoituivat muiden muassa Turkkiin. Yhdysvallat on jo aloittanut rahapolitiikan kiristämisen, ja euroalueellakin tähän valmistaudutaan. Pääomatulvaa seuraa usein pääoman pako.

Henri Alakylä