Turkki liittolaisineen hyökkäsi Syyriaan keskiviikkona illansuussa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump veti kurdiarmeijalta maton alta ja tiedotusvälineet maailman sivu pullistelevat erilaisia ennustuksia siitä, mitä tuleman pitää.

Kurdit on taas kerran hylätty ja he ovat pakon edessä kääntäneet kelkkansa pyytäen apua Venäjältä.

Todennäköisesti turhaan. Syyriassa on jälleen syntymässä ennakoimaton tilanne, josta hyötyvät ainoastaan Isis- terroristijärjestön kaltaiset toimijat, jotka saavat voimansa kaaoksesta.

Kurdit ovat hädissään

Turkin armeija aloitti operaationsa 280 000 sotilaan voimin keskiviikkona illansuussa. Kohteena ovat olleet kurdiarmeijan miehittämät kohteet 500 kilometrin levyisellä alueella Syyriassa, aivan Turkin rajan tuntumassa. Sotilasoperaatioon osallistuu Turkin armeijan ilmoituksen mukaan myös kymmeniä tuhansia Syyrian vapaan armeijan taistelijoita.

Sekasorto on syntymässä ja muun muassa kurdit ovat hädissään jo ehtineet pyytää apua Venäjältä.

Tasapaino järkkyy taas

Venäjä tuskin lähtee tukkanuottasille Turkin kanssa, jos Turkin joukot pysähtyvät muutaman kymmenen kilometrin päähän rajasta Syyrian puolella. Saattaa myös olla, että Syyriassa todellista valtaa pitävät Iran ja Venäjä ovat suostuneet jonkinlaisen turvavyöhykkeen perustamiseen Turkin ja kurdien välille Syyrian koillisosaan. Syyrian presidentti Bashar al-Assadilta tuskin on kysytty mitään.

Syyrian kurdiarmeijan hallitsemalla alueella sijaitsee myös Al-holin surullisen kuuluisa leiri, jossa kohtaloaan odottaa 70 000 enemmän tai vähemmän Isis-terroristijärjestön vaikutuspiiriin kuuluvaa henkilöä. Jos taistelut ulottuvat sinne asti, on vähintäänkin jännittävää, minne nyt vielä vartioidut ihmiset suuntaavat vai tuleeko heistäkin uuden sodan kauppatavaraa.

EU maksumieheksi

Saksan sisäministeri Horst Seehofer varoitti enteellisesti muutama päivä sitten uudesta ja vuoden 2015 aaltoa pahemmasta pakolaisvyörystä Eurooppaan. Seehofer vieraili Kreikassa, joka on taas kerran mahdollisen pakolaisvyöryn ensimmäinen vastaanottaja EU-alueella. Saksan ulkoministeri mielestä EU:n on lisättävä partiointia ja vahvistettava ulkorajojaan. Kuinkahan käy nyt.

Seehoferin mielestä EU:n pitäisi tehdä vieläkin enemmän tukiessaan Turkkia Syyrian sodan pakolaisongelman hallitsemisessa. EU on myöntänyt Turkille miljardien avustukset vuonna 2016 tehdyn sopimuksen perusteella. Siitä huolimatta Kreikan saarille on tänä vuonna saapunut tähän mennessä ainakin 30 000 pakolaista meren yli Turkista.

– Turkki on tehnyt hyvää työtä päästäessään pakolaiset alueelleen, Seehofer sanoi Welt am Sonntag -lehdessä.

– On kuitenkin selvää, ettemme pärjää tulevaisuudessa niillä panoksilla, joista EU on aiemmin päättänyt.

SUOMEN UUTISET