

LEHTIKUVA
Turkki hyökkäsi Syyriaan – lähtevätkö pakolaiset nyt kohti Eurooppaa?
Turkki liittolaisineen hyökkäsi Syyriaan keskiviikkona illansuussa. Yhdysvaltain presidentti Donald Trump veti kurdiarmeijalta maton alta ja tiedotusvälineet maailman sivu pullistelevat erilaisia ennustuksia siitä, mitä tuleman pitää.
Kurdit on taas kerran hylätty ja he ovat pakon edessä kääntäneet kelkkansa pyytäen apua Venäjältä.
Todennäköisesti turhaan. Syyriassa on jälleen syntymässä ennakoimaton tilanne, josta hyötyvät ainoastaan Isis- terroristijärjestön kaltaiset toimijat, jotka saavat voimansa kaaoksesta.
Kurdit ovat hädissään
Turkin armeija aloitti operaationsa 280 000 sotilaan voimin keskiviikkona illansuussa. Kohteena ovat olleet kurdiarmeijan miehittämät kohteet 500 kilometrin levyisellä alueella Syyriassa, aivan Turkin rajan tuntumassa. Sotilasoperaatioon osallistuu Turkin armeijan ilmoituksen mukaan myös kymmeniä tuhansia Syyrian vapaan armeijan taistelijoita.
Sekasorto on syntymässä ja muun muassa kurdit ovat hädissään jo ehtineet pyytää apua Venäjältä.
Tasapaino järkkyy taas
Venäjä tuskin lähtee tukkanuottasille Turkin kanssa, jos Turkin joukot pysähtyvät muutaman kymmenen kilometrin päähän rajasta Syyrian puolella. Saattaa myös olla, että Syyriassa todellista valtaa pitävät Iran ja Venäjä ovat suostuneet jonkinlaisen turvavyöhykkeen perustamiseen Turkin ja kurdien välille Syyrian koillisosaan. Syyrian presidentti Bashar al-Assadilta tuskin on kysytty mitään.
Syyrian kurdiarmeijan hallitsemalla alueella sijaitsee myös Al-holin surullisen kuuluisa leiri, jossa kohtaloaan odottaa 70 000 enemmän tai vähemmän Isis-terroristijärjestön vaikutuspiiriin kuuluvaa henkilöä. Jos taistelut ulottuvat sinne asti, on vähintäänkin jännittävää, minne nyt vielä vartioidut ihmiset suuntaavat vai tuleeko heistäkin uuden sodan kauppatavaraa.
EU maksumieheksi
Saksan sisäministeri Horst Seehofer varoitti enteellisesti muutama päivä sitten uudesta ja vuoden 2015 aaltoa pahemmasta pakolaisvyörystä Eurooppaan. Seehofer vieraili Kreikassa, joka on taas kerran mahdollisen pakolaisvyöryn ensimmäinen vastaanottaja EU-alueella. Saksan ulkoministeri mielestä EU:n on lisättävä partiointia ja vahvistettava ulkorajojaan. Kuinkahan käy nyt.
Seehoferin mielestä EU:n pitäisi tehdä vieläkin enemmän tukiessaan Turkkia Syyrian sodan pakolaisongelman hallitsemisessa. EU on myöntänyt Turkille miljardien avustukset vuonna 2016 tehdyn sopimuksen perusteella. Siitä huolimatta Kreikan saarille on tänä vuonna saapunut tähän mennessä ainakin 30 000 pakolaista meren yli Turkista.
– Turkki on tehnyt hyvää työtä päästäessään pakolaiset alueelleen, Seehofer sanoi Welt am Sonntag -lehdessä.
– On kuitenkin selvää, ettemme pärjää tulevaisuudessa niillä panoksilla, joista EU on aiemmin päättänyt.
SUOMEN UUTISET
Artikkeliin liittyvät aiheet
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Simula ei niele Ohisalon lupauksia turvapaikanhakijamäärän vähenemisestä: ”Sipilä lupasi talonsa – te työlupia”

Immonen: Turvapaikanhakijoiden uusintahakemus- ja valituskierre kielteisistä päätöksistä katkaistava

Vuoden 2015 pakolaiset tilastoitu Ruotsissa: 163 000 tuli – 4 500 käy töissä

Halla-aho: Euroopan tehtävä on suojella omia yhteiskuntiaan haitalliselta maahanmuutolta – ”Turvapaikanhakijoiden liikkuminen EU:n sisällä mieleiseensä valtioon on katkaistava”

EU iskee jälleen: Jäsenmaiden tulisi luopua veto-oikeuksistaan ulkopoliittisissa kysymyksissä

Ronkainen Erdoganin uhkauksesta lähettää pakolaiset Eurooppaan: ”Suomella pahin mahdollinen hallitus, pahimpaan mahdolliseen aikaan”
Viikon suosituimmat

Teemu Keskisarjan kolumni: Luonnonsuojelijat vastaan ilmakehäkiihkoilijat

Antikainen: Purra pisti komission herroille luun kurkkuun Brysselissä
Euroopan komissio on jälleen nostanut esiin ajatuksen uudesta EU:n yhteisvelasta. Toisin kuin vuonna 2021, jolloin valtiovarainministerinä toiminut keskustan Annika Saarikko hyväksyi EU:n elpymispaketin mukisematta, nyt valtionvarainministerinä on Riikka Purra, joka pisti Brysselissä EU-herroille luun kurkkuun ja sanoi: ei käy.

Päivän pointti: Vanha valtamedia torjuu avoimen keskustelun – vetäytyi turvalliseen tilaan suojelemaan omia kehyskertomuksiaan

Päivän pointti: Missä Suomi-median logiikka Teksasin tulvauutisoinnissa? Väittää ehdotettujen menoleikkauksien vaikuttaneen ennen kuin niitä on tehty

Antifaa epäillään aseellisesta hyökkäyksestä viranomaisia vastaan Teksasissa
Vasemmistolainen vihapuhe on johtanut aseelliseen väkivaltaan Yhdysvalloissa. Rajaturvallisuutta valvovia viranomaisia vastaan on viime päivinä tehty kaksi aseellista hyökkäystä. Ensimmäisen suoritti Antifan iskuryhmä, jossa oli mukana useita transnaisia. Toisessa yhteenotossa yksittäinen hyökkääjä menetti henkensä.

Valtiovarainministeri Riikka Purra: Suomi ei hyväksy uutta EU-yhteisvelkaa – ”Me emme kannata tällaisia järjestelyjä, me vastustamme niitä”
Valtiovarainministeri Riikka Purra sanoo, että epävirallista yhteisvelkakeskustelua on jo käyty tällä viikolla euroryhmässä. Purran mukaan Suomen hallituksen kanta asiaan on selvä: uutta yhteisvelkaa ei hyväksytä. - Jo hallitusohjelmaan on selvästi kirjattu, että Suomi edellyttää jokaisen jäsenmaan kantavan vastuuta omista veloistaan ja taloudestaan.

Poliittinen myrsky Teksasin tulvien ympärillä yltyy: Lastenlääkäri sai potkut mauttoman somepäivityksen vuoksi
Teksasin tuhoisat tulvat ovat synnyttäneet Yhdysvalloissa paitsi valtavan inhimillisen tragedian, myös kiivaan poliittisen keskustelun. Useat liberaalit vaikuttajat ja demokraattisen puolueen keskeiset henkilöt ovat joutuneet rajun arvostelun kohteeksi syytettyään presidentti Donald Trumpia ja republikaanipuoluetta tulvien aiheuttamista vahingoista ja kuolemista.

Yliopistonlehtori emerita ajattelee liberaalilaatikon ulkopuolelta: Pakkoinkluusio ei toimi missään – ei kouluissa, työpaikoilla eikä maahanmuuttopolitiikassa
Voiko yliopistolla työskennellä ja luoda uraa, vaikka tunnustautuu kristityksi tai konservatiiviksi? Saako tieteentekijä vastustaa aborttia, pitää Israelin puolta ja puhua ääneen islamisaation luomasta uhkasta länsimaille? Kyllä, se on mahdollista, mutta ei mutkatonta. Ja ehkä siksi niin harvinaista.

Riippumattomalta medialta yläpeukkua Teemu Keskisarjan ehdotukselle Yle-veron uudelleenohjauksesta – pitkällä tähtäimellä kaiken median tulisi kuitenkin toimia markkinaehtoisesti
Aidosti riippumattomat ja itsenäiset media-alan tekijät pitävät ongelmallisena nykyistä Yle-veromallia, jonka turvin Yleisradio syö tilaa mediakentältä. Kansanedustaja Teemu Keskisarjan esitys Yle-veron uudelleenkohdistamisesta toisi mukaan kilpailua mediakentälle, sekä palauttaisi osittaisen protestoinnin mahdollisuuden kansalle.

Euroopan parlamentti äänesti Bulgarian liittymisestä euroon – Tynkkynen ainoa suomalaismeppi, joka äänesti vastaan
Euroopan parlamentissa äänestettiin tiistaina Bulgarian hyväksymisestä euroalueen jäseneksi. Mepit antoivat maan eurojäsenyydelle tukensa äänin 531‒69. Tyhjää äänestäneitä oli 79. Paikalla olleista suomalaisista mepeistä ainoa, joka vastusti Bulgarian eurojäsenyyttä, oli perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen.
Uusimmat
Toimitus suosittelee
Perussuomalainen 2/2025

Lue lisää
PS Naiset 1/2025

Lue lisää