Vaihtoehto Saksalle -puolue on ryhtynyt kyselemään turvapaikanhakijoiden aiheuttamien kustannusten perään. Hampurin senaatin teettämä selvitys osoittaa, että vuodesta 2015 lähtien turvapaikanhakijat ovat aiheuttaneet yli viiden miljardin euron kustannukset pelkästään tässä yhdessä kaupungissa.

AfD-puolueen (Vaihtoehto Saksalle) edustajien Hampurin senaatille tekemä kirjallinen kysymys koski ”niin kutsutun pakolaiskriisin” aiheuttamia taloudellisia kustannuksia. Vastaukseksi tuli, että turvapaikanhakijoiden majoitus, ylläpito ja kotouttaminen on vuosina 2015-19 tullut maksamaan Hampurin kaupungille noin 5,3 miljardia euroa, kertoo asiasta uutisoinut Bild-lehti.

Kustannusten huippuvuosi oli 2016, jolloin turvapaikanhakijoiden kustannuksiin kului 1,47 miljardia euroa. Vuoden 2019 kustannuksiksi arvioidaan 796 miljoonaa, ja jatkossa kustannusten toivotaan olevan alenemassa, koska turvapaikanhakijoiden tulva on ainakin toistaiseksi tyyntynyt huomattavasti huippuvuosista.

Investoinnit ja työaika eivät ole mukana laskuissa

Yli viiden miljardin euron yhteissumma ei sisällä turvapaikanhakijoiden vastaanottoon liittyneitä investointeja, kuten uusien vastaanottokeskusten perustamista, eikä kaupungin työntekijöiden näihin asioihin käyttämää työaikaa.

Kaupungin virkamiesten tekemä, peräti 69-sivuinen selvitys erittelee kustannukset saksalaisella täsmällisyydellä, mutta virkamiehet huomauttavat, että aivan kaikki turvapaikanhakijoihin liittyvät suorat ja epäsuorat kustannukset eivät välttämättä ole mukana laskuissa. Tämä koskee erityisesti lapsiperheiden saamia etuuksia, joiden saajia ei ole tilastoitu oleskelun perusteen mukaan. Selvitys kokonaisuudessaan on luettavissa tästä linkistä.

Hansakaupunki sai uusia asukkaita itämailta

Parin miljoonan asukkaan Hampuri on vanha hansakaupunki, kuten sen virallinen nimikin (Hampurin vapaa- ja hansakaupunki) kertoo. Hampuri muodostaa Saksan liittovaltiossa oman osavaltionsa. Kesäkuussa 2019 Hampurissa asui 328 666 ulkomaan kansalaista, mikä on yli 64 000 enemmän kuin vuonna 2014. Luvussa eivät ole mukana Saksan kansalaisuuden jo saaneet maahanmuuttajat.

Hampurin ulkomaalaisista asukkaista noin 100 000 on muista EU-maista. Eniten on puolalaisia (28 000) ja portugalilaisia (10 000). Suomalaisiakin 860. Mutta nämä EU-kansalaiset eivät tietenkään ole mukana turvapaikanhakijoihin liittyvissä kustannuksissa.

Suurin ulkomaalaisryhmä ovat turkkilaiset (44 000). Afrikkalaisia Hampurissa asuu 24 000. Aasialaisia on yli 80 000. Näistä suurin ryhmä ovat afganistanilaiset (20 000), syyrialaiset (16 000), iranilaiset ja irakilaiset. Lisäksi Hampurissa asuu lähes 3000 sellaista ulkomaalaista, joiden kansalaisuus ei ole viranomaisten tiedossa tai jotka ovat kokonaan vailla kansalaisuutta.

SUOMEN UUTISET