Tapahtumat Tukholman edustan merialueella ovat saaneet aikaan valtavan läikynnän myös pikaviestipalvelu Twitterissa. Liikkeellä on monenmoista sukankuluttajaa. Twitter eroaa muusta sosiaalisesta mediasta siten, että viestien kirjoittajat tunnetaan. Tämän takia tiedon manipulointi on astetta vaikeampaa. Mutta terve lähdekritiikki on aina paikallaan.

Tämä viesti, jonka mukaan Venäjän armeijan ulkomaantiedustelun vakoiluasema Ruotsissa ottaa yhteyttä pääkonttoriin, saattoi olla taustalla Tukholman edustan merialueella käynnissä olevassa tapahtumasarjassa, jota Ruotsin puolustusvoimat nimittää tiedusteluoperaatioksi. Tiedusteluoperaatio se lienee myös alueella mahdollisesti häärivän ulkovallan kannalta. Jotain poikkeavaa merialueella liikkuu, siitä on todisteena Ruotsin puolustusvoimien julkaisema, yksityishenkilön ottama valokuva.

Mukaan liitettiin pian kansainvälisellä vesialueella edestakasin sahaileva öljytankkeri NS Concord, jonka päämäärä vaihtui AIS-järjestelmän tietojen mukaan yllättäen Primorskiksi, entiseksi Koivistoksi. Tosin hakurahtiliikenteessä olevalle alukselle tilanne ei ole mitenkään kummallinen. Aluksen omistaa Sovcomflot, joka on läheisessä yhteistyössä mm. Helsingin Hietalahdessa telakan omistavan OSK:n kanssa, jonka puolestaan omistaa Venäjän valtio.

Ruotsalaisten mediatietojen mukaan NS Concord olisi ollut maanantaina puoliltapäivin matkalla kohti Tukholmaa, mutta Marine Traffic –sivuston mukaan alus köllöttelee edelleen Itämerellä, Tukholman korkeudella, 1,1 solmun vauhdilla kokka kohti Primorskia.

Ja millainen vehje sitten veden alla piileskelee? Siitä on esitetty kaikki mahdolliset ja osin mahdottomatkin teoriat, tässä yksi uskottavimmista:

Tasapuolisuuden vuoksi kannattaa seurata myös venäläisten itsensä tuntoja Tukholman saariston taahtumista. Opiskelun voi aloittaa vaikka täältä, pelkät kuvatkin ovat viihdyttäviä.

Virallisen Venäjän viestit löytää osoitteella @RT_com. Siellä epäiltiin maanantaina alkuiltapäivästä Tukholman mysteerivedenalaista hollantilaiseksi sukellusveneeksi:

PS VERKKOTOIMITUS