

Tynkkysen jälkeen eduskuntaan nouseva Merja Rasinkangas: ”Lapsia on liian paljon tuuliajolla ja vähän heitteilläkin”
Uudeksi kansanedustajaksi Sebastian Tynkkysen jälkeen nouseva ylikonstaapeli Merja Rasinkangas haluaisi kiinnittää yhteiskunnassa erityistä huomiota lasten ja nuorten tilanteeseen, josta hänellä on itsellään runsaasti kokemusta. Lasten ja nuorten asiat ovat Suomessa heikolla tolalla, kasvatusvastuu puuttuu ja vanhemmuuskin tuntuu nykyään olevan monelta hukassa.
36 vuotta poliisina toiminut oululainen Merja Rasinkangas on ollut poliisiuransa viimeiset parikymmentä vuotta ennaltaehkäisevässä työssä koulupoliisina lasten ja nuorten parissa. Sitä ennen hän oli pitkään töissä Pohjolakodissa, muhoslaisessa koulukodissa. Rasinkangas on toiselta ammatiltaan vanginvartija ja ollut myös vartijana Oulun ja Hämeenlinnan vankiloissa ennen poliisiuraansa. Lisäksi hänellä on pohjalla vielä kaksivuotinen nuorisotyön tutkintokin.
– Kohderyhmäni poliisityössä on ollut Suomen kansa vauvasta vaariin, ja olen päässyt näkemään, millainen esimerkiksi lasten ja nuorten tilanne tällä hetkellä on. Mielestäni lainsäädännössämme on paljon puutteita. Meiltä puuttuu keinot kasvattaa. Lapsia on liian paljon tuuliajolla ja vähän heitteilläkin, kun vanhemmuuskin on monelta vähän hukassa, Rasinkangas pohtii.
– Sen vuoksi meillä pitäisi olla myös lainsäädännössä keinoja, vastuita ja velvollisuuksiakin siihen, että pidämme huolta lapsistamme. Lapset tarvitsevat turvaa, rajoja, rakkautta, empatiaa ja ennen kaikkea läsnäoloa. Tukea vanhemmuuteen tarvitaan enemmän.
Turvallisuus ja hyvinvointi sydämen asiana
Lasten ja nuorten lisäksi suomalaisessa yhteiskunnassa on paljon muitakin ongelmia, joiden kohentamiseen Rasinkangas kansanedustajana kiinnittäisi huomiota, kuten ikääntyneiden yksinäisyys. Omavaraisuuden kannalta olisi tärkeää huolehtia myös kotimaisen yrittäjyyden kannattavuudesta, oli kyse sitten maatalousyrittäjyydestä tai kaikesta muustakin yrittäjyydestä.
– Eduskuntavaaleissa teemani olivat ”turvallisuus ja hyvinvointi sydämen asiana”. Turvallisuus on hyvin laaja käsite, joka pitää sisällään paljon kaikenlaista turvallisuutta. Se on henkilöturvallisuutta, liikenneturvallisuutta, ympäristöturvallisuutta ja niin edelleen. Kotimaisuutta on vaalittava ja sitä kautta edistettävä Suomen omavaraisuutta ja yrittäjyyttä, Rasinkangas sanoo.
Rohkeutta ja omaa tahtoa
Pääsy eduskuntaan näin pitkään vaalien jälkeen tuli Rasinkankaalle iloisena yllätyksenä. Ennen kuin varsinainen eduskuntatyö pääsee kunnolla vauhtiin, on hänen huolehdittava ensin monenlaisista käytännön asioista. Helsingistä on löydettävä asunto ja eduskuntatyön sisältöön perehdyttävä kunnolla.
– Pyrin viemään itselleni tärkeitä asioita eteenpäin tuomalla tietoa eduskuntaan. Mehän olemme kaikki erilaisia ihmisiä erilaisista lähtökohdista ja erilaisista työympäristöistä, joten jokaisella on omaa tietämystään oman alansa agendalta. Sitä tietämystä haluan omalta osaltani viedä muidenkin päättäjien tietoon.
– Toivon, että pääsemme tekemään hyviä päätöksiä. Se vaatii ennen kaikkea yhteistyötä. Ihmisenä olen mielestäni hyvin yhteistyökykyinen ja sosiaalinen, mutta myös rohkeutta ja omaa tahtoa löytyy pitää kiinni niistä asioista, jotka ovat minulle tärkeitä, Rasinkangas sanoo.
Valoa tunnelin päässä
Vapaa-aikoinaan Rasinkangas viettää paljon aikaansa liikkumalla koiran kanssa metsässä. Kävelyn lisäksi hän ui ja pyöräilee. Myös musiikki ja laulaminen ovat Rasinkankaalle rakkaita harrastuksia.
– Vaikka nyt on kipeät ajat monille ja leikkaukset kirpaisevat, niin haluaisin kuitenkin sanoa ihmisille sen, että valoa on tunnelin päässä ja tämän laivan keula on käännettävä. Emme voi velkaantua enempää ja lisätä talouden taakkaa entisestään, vaan meidän on yritettävä sopeutua tilanteeseen. Se tuntuu kipeältä kaikille, mutta eihän se loputonta ole.
– Haluaisin äänestäjillekin sanoa, että aina uusi hallitus pyrkii tekemään asioita edeltäjäänsä paremmin. Jos me emme tasapainota Suomen taloutta, niin meidän taloudestamme päättää kohta joku muu. Leikkauksia on tehty, mutta loputtomiin ei jatku leikkaaminenkaan. Toivon, että Suomen talous elpyy niin, että hyvinvointi ja ostovoima lisääntyvät. Yli varojen ei voi elää. Niinhän se on jokaisessa perheessäkin, Rasinkangas kertoo.
Eurovaalit ovat äärettömän tärkeät vaalit
Rasinkangas toivoo, että äänestysaktiivisuus eurovaaleissa olisi ollut korkeampi. Monet äänestäjät eivät edelleenkään miellä EU-asioita kovin merkityksellisiksi, vaikka todellisuudessa ne ovat tavallisten suomalaisten kannalta äärettömän tärkeitä. EU:sta tulee paljon suomalaisten jokapäiväiseen elämään vaikuttavia direktiivejä ja sääntelyä.
– Euroopan parlamentti, jonne Sebastian Tynkkynen nyt on menossa, on mielestäni sellainen pääkallonpaikka, että siellä tarvitaan innokasta, aktiivista ja rohkeaa kaveria pitämään Suomen puolia.
Hyvä mieli toiselle on paras palkinto
Rasinkangas on todella onnellinen pääsystään eduskuntaan ja haluaa kiittää kaikkia äänestäjiään sekä kaikkia ehdokasmatkansa aikana häntä tukeneita.
– Tänä aamunakin olen saanut paljon viestejä opettajilta, jotka ovat onnitelleet minua mutta samalla harmitelleet koulupoliisin lähtöä. Olen kuitenkin luvannut, että tilalleni saadaan kyllä jatkaja. Minulla on ollut ihana ja monipuolinen työ poliisina, varsinkin tämä ennaltaehkäisevä työ koulupoliisina.
– Toimenkuvaani on kuulunut koulukiusaamiseen, väkivaltaan ja muihin rikoksiin puuttuminen. Näiden tapausten selvittelyssä paras palkinto on ollut se, kun näkee jollekin tulevan hyvän mielen ja kiusaaminen saadaan loppumaan, Rasinkangas toteaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- Merja Rasinkangas kasvatusvastuu vanhemmuus koulupoliisi äänestysaktiivisuus kouluväkivalta EU-direktiivit yksinäisyys koulukoti nuorisotyö omavaraisuus ostovoima lainsäädäntö hyvinvointi Sääntely Koulukiusaaminen leikkaukset Sebastian Tynkkynen Turvallisuus Lapset ja nuoret Eurovaalit talous Yrittäjyys
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita


Järki käteen kouluissa!

Seppänen koulurauhasta ja kouluturvallisuudesta: Mitä jos joka viikko kysyisimme lapsilta, onko kaikilla luokassa edes yksi kaveri?

Hallitus tehostaa nuoriso- ja jengirikollisuuden torjuntaa – tavoitteena rikoskierteen nopea katkaisu

Oikeusministeri Leena Meri: Pidättäminen ja matkustuskielto mahdolliseksi myös alle 15-vuotiaille rikoksesta epäillyille

Sebastian Tynkkynen lähtee Brysseliin puolustamaan suomalaisten etua: Liittovaltiokehitykselle on laitettava stoppi

Hallitus sopeuttaa, turvaa ja auttaa työllistymään – se on hyvinvointivaltion tulevaisuuden kannalta välttämätöntä

Kansanedustaja Kaisa Garedew: Koulukiusaamisen kitkeminen vaatii koko toimenpidepolun uudistamista
Viikon suosituimmat

Valkoisen teinin tappajasta tuli Amerikan mustien sankari
Texasissa nuorten miesten nujakka päättyi toisen nuoren kuolemaan, koska musta nuorukainen oli tuonut koulun urheilukisoihin repussaan veitsen ja päätti käyttää sitä. Nyt valkoisen teinipojan tappajasta on tullut Amerikan mustien sankari, jolle ihmiset ovat lahjoittaneet jo yli puoli miljoonaa dollaria.

Hallitus päätti tuhdista veronalennuksesta duunareille: Työn teosta jää jatkossa entistä enemmän rahaa käteen
Työn tekemisestä tulee Suomessa entistä kannattavampaa. Hallitus on päättänyt, että verotus kevenee pieni- ja keskituloisilla 525 miljoonaa euroa jo vuonna 2026 ja kevennys nousee 650 miljoonaan euroon seuraavana vuonna eli vuonna 2027.

Ulosottovelallisten tilanne paranee – Ari Koponen: ”Aito mahdollisuus päästä pois veloista”
Hallitus päätti puoliväliriihessä kirjauksesta, jolla etsitään keinoja auttaa ulosottovelallisia uuteen alkuun. Tarkoituksena on, että koron lisäksi myös velan pääoma tosiasiallisesti lyhenee.

Purra: “Suomalaisen veronmaksajan ei pidä kustantaa sitäkin lystiä, että joku roudaa jopa bisneksenä porukkaa tänne”

SDP sulki perussuomalaiset ulos pormestarineuvotteluista – Vigelius: Nurmisen puheet yhteistyön tärkeydestä ovat ristiriidassa tekojen kanssa
Tampereen pormestariksi todennäköisesti nouseva Ilmari Nurminen (sd.) kertoi torstaina, että perussuomalaiset ja kristillisdemokraatit on jätetty pois neuvotteluista Tampereen pormestariohjelmasta vuosille 2025–2029.

Manner-Espanjan sähköjärjestelmä romahti – yhteiskunta meni täysin sekaisin
Sähköt katkesivat tänään Espanjassa sekä Portugalissa ja kaaos iski välittömästi. Lähes kaikki modernin yhteiskunnan toiminnot ovat riippuvaisia toimivasta sähköverkosta, mikä tuli jälleen todistetuksi. Espanjan kansallinen kyberturvallisuusinstituutti tutkiikin, onko sähköverkon romahtamisen syynä kyberhyökkäys. Todennäköisin syy liittyy kuitenkin säätilaan.

Näin käy, kun jengit ottavat vallan yhteiskunnassa: Haiti totaalisen romahduksen partaalla
Rikollisjengit ovat käytännössä kaapanneet vallan maailman köyhimpiin kuuluvassa maassa. Haiti on maan YK-suurlähettilään mukaan lähellä tilannetta, ”josta ei ole paluuta”. Vain pikainen ulkovaltojen puuttuminen kaaokseen voisi nykäistä saarivaltion pois kuilun reunalta.

Ruuan arvonlisävero laskee – kuluttajan ostovoima vahvistuu
Arvonlisäverotusta kevennetään alentamalla 14 prosentin arvonlisäverokantaan kuuluvien hyödykkeiden verokanta 13,5 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, valtiovarainministeri Riikka Purra kertoi keskiviikkoiltana hallituksen puoliväliriihen tiedotustilaisuudessa.

Saksan kansallisen mediayhtiön ZDF:n uutisdokumentti paljastaa Hamasin soluttautumisen kansalaisjärjestöihin Euroopassa
Journalistit Carl Exner ja Ahmet Şenyurt selvittivät "Die Spur" -uutisdokumentissa, mitkä tahot ovat islamististen rakenteiden ja Hamasin propagandistien taustalla. Tutkivan journalismin dokumentti todentaa, kuinka Hamas-toimijat ovat merkittävissä rooleissa eurooppalaisissa yhdistyksissä ja kansalaisjärjestöissä.

Kun mitta tulee täyteen: Rikollisjengien terrorille pantiin kertakaikkinen piste – El Salvadorin kansalaisten turvallisuudentunne oli aiemmin pohjamudissa, tänään parempi kuin sveitsiläisillä
El Salvadorin itsevaltainen presidentti lopetti kovalla kädellä maata terrorisoivien rikollisjengien mielivallan. Kansa ja yrityselämä kiittävät mutta arvostelijoitakin riittää. Yhtä kaikki El Slavador on tänään kansalaisten mielestä yksi maailman turvalllisimmista maista.