Matti Matikainen
Kansanedustaja Kaisa Garedew: Koulukiusaamisen kitkeminen vaatii koko toimenpidepolun uudistamista
Lomakausi on vaihtumassa syksyyn. Koulureput ja keltanokkalippikset palaavat katukuvaan. Koulujen pihat täyttyvät oppilaista. Vaikka syyslukukauden alku jännittää monia, ei yhdenkään lapsen tulisi joutua pelkäämään kouluun menemistä kiusaamisen vuoksi, sanoo perussuomalaisten kansanedustaja Kaisa Garedew.
Hallitus päätti kevään kehysriihessä panostaa viisi miljoonaa euroa koulukiusaamisen ehkäisyyn. Määrärahojen käytöstä ollaan pian tekemässä tarkemmat linjaukset.
– Olen asiantuntijoita ja ruohonjuuritason toimijoita kuunnellen esittänyt useita vaihtoehtoja, joilla koulumaailma saataisiin turvalliseksi ja rauhalliseksi ympäristöksi jokaiselle lapselle. Osa niistä vaatii rahaa, osa lakien ja käytänteiden muutoksia. Osasta olen jättänyt eduskunnalle toimenpidealoitteita, toisia edistänyt muilla keinoilla, Kaisa Garedew sanoo.
Kouluväkivalta on aina poliisiasia
Koko toimenpidepolku vaatii uudistamista opettajien koulutuksesta opetussuunnitelmiin ja koulujen valvonnasta laiminlyöntien sanktioihin saakka. Kiusaamisen tunnistaminen, tehokas puuttuminen ja virkavastuun tuomat velvoitteet tulee Garedewin mielestä lisätä pakolliseksi osaksi opettajakoulutusta. Oppitunneilla ryhmähengen luomisen ja kiusaamisvalistuksen tarve on ilmeinen. Välituntivalvontaan tarvitaan lisää silmäpareja, esimerkiksi koulutettuja vapaaehtoisia.
– Lasten ja nuorten on voitava luottaa siihen, että aikuiselle kertominen auttaa aina. Kiusaamiseen on puututtava välittömästi, ja siksi sille on määritettävä selkeät lakisääteiset aikarajat. Puuttumisen laiminlyöminen on sanktioitava ja aluehallintovirastojen oma-aloitteinen valvonta tulisi laajentaa ulottumaan myös kouluihin.
– Kouluväkivalta on aina poliisiasia. Koulujen ja viranomaisten yhteistyön on oltava saumatonta. Samoin tiedonkulun vanhemmille. Kiusaaja tulee velvoittaa osallistumaan selvittelyyn. Tarvittaessa kiusaaja vaihtaa koulua, ei kiusattu. Myös tarvetta perustaa kansallinen kiusaamisasioiden keskus ja palkata kuntiin kiusaamistyöntekijöitä tulisi arvioida, Garedew katsoo.
Kaikkien aikuisten on puututtava kiusaamiseen
Koulurauhaa tulevat osaltaan parantamaan valmistelussa oleva kännykkäkielto ja kolmiportaisen tuen uudistus.
– Potentiaalisia keinoja on paljon, eikä mikään yksittäinen toimi riitä. Parhaat konstit on otettava ripeästi ja valtakunnallisesti käyttöön niin, että jo tänä lukuvuonna koulukiusaamisen kasvanut trendi saadaan laskuun ja kiusatuille lapsille saadaan riittävästi tukea.
– Tehtävä ei kuitenkaan ole vain päättäjien, viranomaisten ja opettajien: kaikkien aikuisten vastuulla on puuttua nähdessään tilanteen, jossa epäilee olevan kyse kiusaamisesta, sekä omalla esimerkillään näyttää, että jokainen ihminen ansaitsee tulla kohdatuksi kunnioituksella; erilaisuudesta tai mielipiteistä riippumatta, Garedew korostaa.
Suomen Uutiset
Artikkeliin liittyvät aiheet
- kolmiportaisen tuen uudistus kiusaaja koulurauha kouluväkivalta puuttuminen opettajakoulutus Kaisa Garedew kiusaaminen opetussuunnitelma kännykkäkielto Koulukiusaaminen Kehysriihi
Mitä mieltä?
Aiheeseen liittyviä artikkeleita