Koulukiusaamiseen ja kiusaamisen jatkumiseen sosiaalisessa mediassa tulee puuttua tiukemmin, vaatii perussuomalaisten kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koponen.

Hallitusohjelmassa on kirjaukset kiusatun oikeusturvan parantamiseksi, ja opettajien työkalupakkia kiusaamiseen puuttumiseksi laajennetaan. Ari Koponen on ehdottomasti sitä mieltä, ettei kiusatun pitäisi koskaan olla se, joka kiusaamista pakenee toiseen kouluun.

– Kiusaamisen vastainen työ on kansanedustajia yhdistävää työtä, ja näenkin, että niin lainsäädännöllä kuin päättäjien puheilla tulee tehdä selväksi, ettei kiusaaminen ole missään tilanteessa hyväksyttävää, Koponen painottaa.

Kännykät pois oppitunneilta

Koulurauhaa edistetään oppimisen tuen uudistuksella. Koponen painottaa, että inkluusio-villityksestä siirrytään askel taaksepäin sekä turvataan tarvittavat pien- ja erityisryhmät peruskouluissa. Kännykät tulee saada oppitunneilta pois häiritsemästä. Tähän asiaan liittyen tulee lainsäädäntöesitys vihdoin tänä vuonna eduskuntaan.

– Kännykät häiritsevät jo olemassaolollaan luokissa oppimisrauhaa, ja ne tulee saada pois tunneilta häiritsemästä. Kannustan myös meitä kaikkia aikuisia ja vanhempia antamaan lapsillemme kännykkävapaata aikaa ja kysymään kuulumiset, Koponen kehottaa.

Perustaitoihin panostettava

Perustaitoihin panostaminen antaa edellytykset jatko-opiskelulle, ja Koponen näkee tärkeänä äidinkielen ja kirjallisuuden sekä matematiikan opetukseen tulevat lisätunnit. Koposella on myös täysin uusi ehdotus lukutaidon parantamiseen – jokainen koulupäivä tulisi aloittaa 20 minuutin lukuharjoituksella.

– Kun lukemisesta tulee rutiini, kasvattaa se varmasti lukemisen innostusta ihan kaikille. Koulupäivän aloittaminen lukemisella myös rauhoittaisi oppilaat koulupäivään, Koponen perustelee ehdotustaan.

Suomen Uutiset