Kolmiportainen oppimisen tuki ei ole toiminut kokonaisuudessaan, ja hallitus uudistaa tuen. Kansanedustaja ja sivistysvaliokunnan varapuheenjohtaja Ari Koposen mukaan kolmiportainen tuki lähinnä lisäsi paperien pyörittelyä ja pahimmillaan tapahtui pelkästään paperilla.

– Nyt vähennetään paperien pyörittelemistä, lisätään ennakoivaa tukea ja laitetaan 100 miljoonaa euroa rahaa oppimisen tukeen. Teemme siis sen, mihin Sanna Marinin hallitus ei pystynyt, Ari Koponen kertoo.

Oppimisen tuen uudistuksessa peruutetaan inklusiivisesta ajattelusta ja mahdollistetaan tarvittavat pien- ja erityisryhmät. Koponen pitää tärkeänä, ettei perusopetuksen luokassa pidetä pakolla oppilaita, jotka eivät siellä pärjää.

Oppimistulokset takaisin kasvuun

– Oppimisen tuen uudistus on yksi tärkeimmistä koulutuspoliittisista uudistuksista tällä kaudella. Perustaitojen parantamisella, oppimisen tuen uudistuksella ja koulurauhan palauttamisella saamme Suomen oppimistulokset takaisin kasvuun, Koponen vakuuttaa.

Toivon kipinää Koponen näkee juuri julkaistussa Pisa-tutkimuksessa, jossa mitattiin luovaa ajattelua ja jossa Suomi sijoittui OECD-maiden kärkikastiin. Hallituksen esitys tulee eduskunnan käsittelyyn syksyllä 2024, ja täytäntöön tuki laitetaan 1.8.2025.

Suomen Uutiset