Lainsäädäntö antaa kouluille jo mahdollisuuden ottaa puhelimet pois oppitunneilla, jos ne häiritsevät oppituntia. Näin toimitaankin monessa koulussa. Kansanedustaja Rami Lehtinen haluaa kuitenkin rajoittaa puhelinten käyttöä myös välitunneilla.

– Välitunnit ovat sitä varten, että oppilaat voivat lepuuttaa aivojaan oppitunnin jälkeen. Se ei toteudu, jos suurin osa oppilaista katsoo puhelimen ruudulta TikTok-videoita. Iso osa kiusaamisesta on siirtynyt myös sosiaaliseen mediaan. Opettajien on jo ennestään ollut vaikeaa puuttua kiusaamiseen, koska oppilaat eivät puhu niistä. Sosiaalisessa mediassa tehtyyn kiusaamiseen on entistä vaikeampaa puuttua välitunneilla, Rami Lehtinen sanoo.

Vanhemmilta positiivista palautetta

Vantaalla Ylästön koulussa on jo kokemusta siitä, että puhelimen käyttöä on rajoitettu myös välitunneilla 1-6 luokkalaisten kohdalla. Se onkin saanut niin opettajilta kuin vanhemmilta positiivista palautetta. Lisäksi Ylästön koulussa on mahdollisuus antaa jälki-istuntoa, jos puhelin häiritsee oppituntia.

– Puhelinten käytön rajoittaminen välitunneilla olisi hyvä saada moniin kouluihin, mutta siinä on lainsäädännölliset haasteensa tällä hetkellä. Ylästön koulussa rajoitus saatiin käyttöön, koska vanhempia myöden oltiin yksimielisiä puhelinten rajoittamisesta. Näin ei välttämättä ole kaikkialla ja sen takia rajoituksen saaminen koulun järjestyssääntöihin on vaikeaa. Olisikin aiheellista, että puhelinten käytön kieltäminen välitunneilla mahdollistettaisiin lainsäädännöllä helpommaksi, Lehtinen toteaa.

SUOMEN UUTISET