Suomen Uutiset julkaisi 21.3.2017 uutisen Anter Yasaan kohdistuneista uhkailuista UETD-yhdistyksen järjestämässä tapahtumassa. Ohessa UETD Finlandin vastine.

Kyseinen tilaisuus oli Union of European Turkish Democrats Finland ry:n (UETD) järjestämä vaalipaneeli, jossa oli keskustelemassa eri puolueiden turkkilaistaustaisten ehdokkaiden lisäksi myös kantasuomalaisia vaaliehdokkaita eri puolueilta.

Olemme kutsuneet Suomen eduskunnassa edustettuina olevien kaikkien puolueiden (mm. Perussuomalaisten) ehdokkaita kyseiseen vaalipaneeliin, mutta Anter Yasa tai puoluensa ei ole vahvistanut Yasan tai muun Perussuomalaisten ehdokkaan osallistumansa kyseiseen paneeliin, joten UETD Finland ei myöskään voinut vahvistaa sellaista kutsua Yasalle tai Perussuomalaisten puolueelle.

Tässä kohdassa olisi erittäin tärkeää mainita, että UETD Finlandin järjestämissä edellisissä (2014 Europarlamentti- ja 2015 Eduskuntavaaleiden yhteydessä järjestetyissä) vaalipaneeleihin on aina osallistunut yksi Perussuomalaisten ehdokas. Meillä on vain kunnia, että jokainen puolue olisi edustettuna paneeleissamme. Itse asiassa kaikki muut puolueet ovat osallistuneet tänä vuonna järjestetyihin paneeleihin. Lahden vaalipaneeliimme osallistavansa (alustavien tietojemme mukaan) ilmoittanut Perussuomalaisten ehdokas on itse peruuttanut osallistumisensa kyseiseen tapahtumaamme.

Emme voineet vahvistaa Yasan väittämää uhkailutapausta. UETD Finlandin toimintaan aktiviisesti osallistuvat kaikki henkilöt ovat istuneet salin etupenkeillä, Yasa on taas kuvista nähty istuvan päinvastoin salin takariveillä, joten väitetty uhkailu ei voinut edes mitenkään liittyä UETD Finlandiin. Pidämme väitteen muutenkin hyvin absurdina, koska kantasuomalaiset ehdokkaat ovat tuominneet Yasan käyttämää vihatekstiä provisoivassa kysymyksessään. Toisaalta, paneelin juontaja käsitteli asian hyvin ystävällisesti, mainitsemalla, että paneelissa käsitellään vain kunnallisvaaleihin liittyviä asioita.

Yasa oli myös ennen paneelitapahtumaa kirjoittanut some-sivussaan hyvin selkeästi, että hän oli aikeissa lähteä kyseiseen vaalipaneeliin provisoinnin merkeissä. Pidämme tämän asiankin erittäin ikävänä seikkana. Olemme tästä huolimatta turvanneet hänen vapaa pääsyn tapahtumaamme. Yhdistyksemme tukee kansainvälisen kansojen välistä yhteisymmärrystä koskevan periaatteen pohjalta kulttuurin tasolla suomalaisten ja turkkilaisten välistä suvaitsevaisuutta mm. tukemalla turkkilaisperäisten suomalaisten integraatiota suomalaiseen yhteiskunnaliseen, taloudelliseen ja poliittiseen elämään.

UETD Finland osallistuu julkiseen toimintaan turkkilaisperäisten suomalaisten asioiden osalta, jotta suomenturkkilaisten sosiaalinen, taloudellinen ja poliittinen integraatio toimisi suomalaisessa yhteiskunnassa mahdollisimman sujuvasti Suomen tulevaisuuden hyväksi.

Tri And Demir
Puheenjohtaja
UETD Finland