UETD-turkkilaisyhdistyksen järjestämässä vaalipaneelissa uhkailtiin väkivallalla perussuomalaisten kuntavaaliehdokasta Anter Yasaa. Häntä myös nimiteltiin törkeästi.

– Teen tapahtuneesta rikosilmoituksen, Yasa sanoo.

Uhkailtiin turkin kielellä

24-vuotias Yasa joutui eilen kesken kaiken poistumaan Helsingin yliopistolla järjestetystä vaalitilaisuudesta, koska häntä uhattiin väkivallalla. Kurditaustainen Yasa istui salin takaosassa ja kuuli, kuinka hänen takanaan olleet kolme turkkilaista miestä puhuivat hänestä.

– Eräs miehistä kutsui minua huoranpenikaksi ja sanoi, että minut pitäisi hakata heti kun tilaisuus on ohi. Käännyin kuitenkin miehiä heitä kohti ja sanoin: ”Luuletteko etten puhu turkkia?” Yasa kertoo.

Osallistuminen peruttiin yllättäen

Kyseinen tilaisuus oli Union of European Turkish Democrats Finland ry:n (UETD) järjestämä vaalipaneeli, jossa oli keskustelemassa eri puolueiden turkkilaistaustaisia ehdokkaita.

Myös Yasan piti olla puhumassa, mutta hänen osallistumisensa peruttiin järjestäjien puolelta. Yasa kuitenkin saapui paikalle kuuntelemaan keskustelua.

UETD on Suomessa toimiva turkkilaisyhdistys, jolla on läheisiä yhteyksiä turkkilaiseen AKP-puolueeseen. AKP on islamistitaustainen valtapuolue Turkissa.

Provosoituivat kysymyksestä

Yasa arvelee, että turkkilaiset miehet provosoituivat hänen puheistaan. Paneelissa keskustelijat puhuivat turkkilaisten integraation tärkeydestä, joten Yasa päätti esittää kysymyksen.

– Kysyin panelisteilta, miten maahanmuuttajien integraatio toteutuu, kun Turkin hallitus haukkuu Eurooppaa fasistiseksi ja natsistiseksi, ja kannustaa turkkilaisia epäintegroitumaan esimerkiksi hankkimalla viisi lasta, jotta Euroopasta tulisi turkkilainen.

EU:n ja Turkin välit ovat viime aikoina kiristyneet. Viime viikolla Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan esitti kannattajilleen kovia sanoja Euroopasta. Erdogan esitti, että Euroopassa asuvien turkkilaisten pitäisi hankkia viisi lasta. Aiemmin Erdogan on puhunut kolmesta lapsesta.

Turvallisuus meni

Yasan kysymykseen ei paneelissa vastattu, mutta heti sen jälkeen Yasan takana olleet miehet alkoivat puhua hänestä uhkaavaan sävyyn. Yasan mukana tilaisuudessa oli myös hänen ystävänsä perussuomalaisten nuorisojärjestöstä.

– Katsoimme, että tilaisuudessa ei ole enää turvallista olla, joten päätimme poistua kesken kaiken. Menin heti kertomaan tapahtuneesta Helsingin yliopiston edustajalle, ja seuraavaksi teen rikosilmoituksen minuun kohdistuneesta uhkailusta, Yasa sanoo.

Julkaisi videon Facebookissa

Yasa myös kuvasi osallistumisensa tilaisuuteen ja julkaisi eilen Facebookissa videoleikkeen, jossa hän ensin esittää kysymyksen, joka suututti paikallaolijoita. Videolla näkyvät lyhyen aikaa myös Yasaa uhkailleet miehet.

– En tiedä heidän nimiään, mutta luultavasti heillä on yhteyksiä tapahtuman järjestäneeseen UETD:n. Mitään virallisia järjestyksenpitäjiä he eivät ainakaan olleet.

– Kyllä siinä oikeasti pelkäsin, että mitä tapahtuu seuraavaksi. Olen itse noin 170 senttiä pitkä ja nämä miehet olivat minua paljon pidempiä, Yasa sanoo.

Hän ei ole kokenut aikaisemmin vastaavaa uhkailua poliittisissa tilaisuuksissa. UETD:n maine on kyseenalainen AKP-yhteyksien vuoksi.

– En pidä järkevänä, että islamisteihin yhteyksissä oleva järjestö järjestää tilaisuuksia Helsingin yliopistossa, Yasa sanoo.

Turvallisuuspäällikkö pahoittelee

Helsingin yliopiston turvallisuuspäällikkö Mikko Savela pahoittelee tapahtunutta. Hän kuitenkin muistuttaa, että lähtökohtaisesti tilaisuuden järjestäjän velvollisuus on huolehtia järjestyksenpidosta. Helsingin yliopistosta on mahdollisuus vuokrata tiloja vastaavia tilaisuuksia varten.

– Jos joku meiltä salin vuokraa, siihen ei sisälly turvallisuuspalveluja. Me vastaamme vain omien tilaisuuksiemme järjestelyistä.

Hänen mukaansa vastaavaa uhkailua ei ole aiemmin esiintynyt yliopistolla järjestetyissä tilaisuuksissa. Savela ei osaa vielä sanoa, mihin toimenpiteisiin yliopisto aikoo asiassa ryhtyä.

– Nyt pitää vielä selvittää, mistä tässä on ollut kyse. Arvioitavaksi saattaa tulla, voiko kyseinen yhdistys jatkossa käyttää tilojamme, Savela sanoo.

ILKKA JANHUNEN

Tagit