Tänään Helsingissä tavanneet Suomen ja Ruotsin ulkoministerit pitivät huolestuttavana uutista, jonka mukaan Turkki on ampunut alas venäläisen SU-24-sotilaskoneen. 

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan erilaisten välikohtauksten riskiä lisää se, että niin moni maa operoi samaan aikaan Syyriassa. Hän painotti tilanteen vakavuutta.

Ruotsin Margot Wallström puolestaan kuvasi Syyrian aluetta monien intressien kohtaamispaikaksi. Hän toivoi, että alueen konflikteja pyrittäisiin ratkaisemaan yhteisvoimin.

Sotilaskoneen alasampumisesta huolimatta Soini näki Syyrian alueen kriisissä myönteistäkin kehitystä – vielä kolme kuukautta sitten olisi tuntunut uskomattomalta saada Venäjä ja Yhdysvallat saman pöydän ääreen ja vielä pari kuukautta sitten olisi tuntunut mahdottomalta saada Iran, Saudi-Arabia ja Turkki samaan pöytään.

Myös Wallström toivoo, että yhdessä toimiminen tuo pysyvän ratkaisun Syyriaan.

– Se on ainoa ratkaisu, Wallstöm totesi.

Suomi tukee Ruotsia YK:n turvaneuvostoon

Soini sanoi Suomen tukevan Ruotsin pyrkimystä päästä YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuvaksi jäseneksi: on hyvä, että Pohjoismaat ovat edustettuina näissä pöydissä, Soini sanoi ja Wallström sanoi arvostavansa Suomen tukea tässä asiassa.

Molemmat maat sanovat myös tukevansa Ranskaa sen suuressa terrorismikriisissä. Suomen tavoin myös Wallström sanoi Ruotsin etsivän erilaisia sopivia keinoja auttaa Ranskaa.

Suomi ilmoitti jo aiemmin auttavansa Ranskaa kaikin laillisin keinoin, mikä tarkoittaa, että sotilaallinen apu ei vielä onnistu. Mutta Suomikin voi keventää Ranskan taakkaa kriisinhallintatehtävissä alueilla, joissa on sekä ranskalaisia että suomalaisia joukkoja.

Kysymys on erittäin tärkeä, koska Ranska nosti ensimmäistä kertaa esille EU:n turvatakuut: maa julisti olevansa hätätilassa ja pyysi apua muilta EU-mailta turvalausepykälän nojalla. Myös Suomelle olisi erittäin edullista, että EU:n turvatakuilla katsottaisiin olevan käytännön merkitystä.

– Tämä oli hyvin hedelmällinen työlounas. Tämä loi hyvää tietä eteenpäin myös valmistella pohjoismaisia kantoja erityisesti turvallisuuspolitiikassa. Keskustelimme myös EU:n sisäisistä kysymyksistä, kuten myös Syyrian tilanteesta ja Ukrainan uudesta kehityksestä. Tämä oli pitkä ja rakentava asialista ja kiitän siitä, Wallström sanoi.