Helsingin Snellmanninaukiolle vapunpäivänä kokoontuneet perussuomalaiset saivat nauttia upeasta kevätsäästä ja puheenjohtajaehdokkaiden nostattavista puheista. Sampo Terho puhui ”ilon ja toivon liikkeestä”, Jussi Halla-aho puolestaan puhui yleiseurooppalaisesta kehityksestä.

– Talvi ja kevät ovat olleet politiikassa vilkasta aikaa. On tehty sotea, on käyty kuntavaalit, on menty puoliväliriiheen ja tultu hyvin tulosten kanssa ulos, Sampo Terho aloitti.

Terho painotti, että ihmisille, jotka eivät enää pysty huolehtimaan omasta hyvinvoinnistaan, pitää antaa turvaa ja osallisuutta. Kaikki pitää ottaa mukaan.

– Kun katsotaan tulevaisuuteen, siellä on paljon suuria ongelmia. On paljon kysymyksiä, mitä politiikassa pitää kyetä ratkaisemaan. On taloutta, maahanmuuttoa, ympäristökysymyksiä, on EU:n erilaisia ongelmia. Meillä on muiden länsimaiden tapaan vaikea väestörakenne joka tulee vaikuttamaan palveluihin ja taloudelliseen rasitukseen. Perussuomalaisten pitää olla se puolue, jolla on vastaukset näihin kysymyksiin. Uskottavat, ymmärrettävät vastaukset jotka turvaavat tavallisen suomalaisen hyvää elämää. Meidän täytyy olla ilon ja toivon liike.

– On paljon sellaisia ihmisiä, paljon sellaisia kansalaisia jotka eivät vaivaudu enää äänestämään, jotka ovat menettäneet uskonsa koko järjestelmään. Meidän pitää olla näille ihmisille se ilon ja toivon liike, Terho kertoi.

Halla-aho muisteli kulunutta vuotta.

– Maailmaa ovat ihmetyttäneet brittien päätös erota Euroopan unionista, Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja viimeiseksi perinteisten valtapuolueiden täydellinen romahdus esimerkiksi Itävallassa ja Ranskassa. Seuraava suuri mullistus nähtäneen ensi vuonna Ruotsissa, jossa kansallismielinen ja maahanmuuttokriittinen ruotsidemokraatit on muutamassa vaalikaudessa on noussut politiikan marginaalista maan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Perinteinen vallan tasapaino porvareiden ja sosialistiblokkien välillä hajoaa ensi vuoden valtiopäivillä riippumatta siitä, mitkä ovat täsmälliset kannatusluvut, Halla-aho kertoi.

– Media, ja politiikan perinteinen eliitti ovat tyytyneet kauhistelemaan populisteja henkilöinä tai puolueina jolloin paljon vähemmälle huomiolle on jäänyt paljon tärkeämpi kysymys: Miksi yhä suurempi osa tavallisista länsimaalaisista äänestää niin sanottuja populisteja?

– Amerikkalaisille ja heidän tyhmyydelleen tietysti naureskelemme vanhasta tottumuksesta. Mutta onko 20 prosenttia ranskalaisista tai ruotsalaisista oikeasti äärioikeistolaisia kannattaessaan kansallista rintamaa tai ruotsidemokraatteja? Vai onko kyse siitä, että yhä suurempi osa tavallisista ihmisistä on saamassa tarpeekseen ja valmis äänestämään mitä tahansa vaihtoehtoa sille poliittiselle konsensukselle, joka länsimaissa on vallinnut vuosien ajan?

Tilaisuudessa puhuivat myös Helsingin Perussuomalaisten Nuorten pj Toni Ahva sekä Perussuomalainen Helsinki ry:n Markku Saarikangas.

Tilaisuuden videotaltiointi kokonaisuudessaan täällä >

Kuvia paikan päältä:


Kari Paunonen ja Suvi Karhu saapuivat Espoosta moottoripyörillään kuuntelemaan puheita.


Marika Sorja, Toni Ahva, Sampo Terho, Markku Saarikangas, Jussi Halla-aho, Oskar Viding.


Toni Ahva, Markku Saarikangas, Sampo Terho, Oskar Viding, Pertti Villo.


PS-Nuorten aktiiveja


Toni Ahva, Oskar Viging, Nuutti Hyttinen, Tiina Ahva, Marika Sorja, Samuli Voutila, Suvi Karhu, Roger Kulmala ja Selma Mäkitalo.


Kuulijoille oli tarjolla makkaraa, kuumaa mehua ja ilmapalloja.

MATIAS TURKKILA