Uudenmaan Perusnaiset vaatii sote-uudistukselta ehdotonta tahtotilaa sille, että pääkaupunkiseudun henkilöstöpula sosiaali- ja terveydenhuoltoalalla laitetaan uudistuksen myötä kuntoon.

– Sote-uudistuksen on turvattava jatkuva ja korvamerkitty rahoitus sote-henkilöstöön. Jos rahoituspohja on epävarma, tilannetta ei saada korjattua, Uudenmaan Perusnaiset toteaa.

Sote-sektorin henkilöstöpula nousi esiin HUS:n alueen kätilöiden kerrottua toimialansa suurista ongelmista. Kätilöt kertoivat (Yle 27.4.), että heillä teetetään enemmän töitä kuin ennen ja pätkätöitä sekä sijaisuuksia ketjutetaan vuosikausia. Myös työ- ja loma-ajat ovat epäsäännöllisiä. Julkisuuteen on noussut keskustelu siitä, että HUS-alueen synnyttäjien ja vastasyntyneiden potilasturvallisuudessa on aukkoja.

Henkilöstöä odottamassa irtisanomiset

HUS:n naistentautien ja synnytysten toimialajohtaja Seppo Heinonen kertoi HUS:n parantavan vallitsevaa tilannetta lisäämällä henkilöstöä synnytysosastoilla (HS 29.4.). Uudenmaan Perusnaiset muistuttaa kuitenkin tulevan sote-uudistuksen tuomista mustista varjoista henkilöstön yllä.

– Sote-uudistus uhkaa pyyhkiä pöytää työnsä hoitaneella hoitotyön ammattilaisella, mutta myös puhtaanapitohenkilöstöllä. Kun rahoituspohja on riittämätön, tulee se tarkoittamaan massiivista henkilöstön irtisanomista. Hallituksen esittämä rahoitusmalli leikkaa HUS:n rahoitusta vähintään yli 100 miljoonaa euroa vuodessa ja summa voi olla vielä tätäkin suurempi. Tämä tarkoittaa noin 1 500 henkilötyövuoden pysyvää vähennystarvetta.

– Sotehenkilöstö on toiminut koronakriisissä joustaen ja venyen sekä erittäin sisukkaasti. He ovat tehneet pitkiä työvuoroja ja lisätöitä. Kestävyydestä on annettava heille suuri kiitos. Hallituksen on nähtävä sotehenkilöstön tilanne ja muutettava soteuudistuksen rahoituspohjaa ehdottomasti, Uudenmaan Perusnaiset ry linjasi kevätkokouksessaan.

SUOMEN UUTISET